Citrusiniai vaisiai – naujas būdas išvengti Alzheimerio?

Pasaulio mokslininkai nesiliauja ieškoti būdų, kaip sustabdyti neigiamus amžiaus nulemtus smegenų pokyčius.

Nors medicina septynmyliais žingsniais šuoliuoja į ateitį, smegenys vis dar lieka viena labiausiai nepažintų žmogaus kūno dalių. Klausimas, kaip užkirsti kelią tokios ligos kaip Alzheimeris ir senatvinė silpnaprotystė (arba demencija), neduoda ramybės daugeliui neurologų. Skaičiuojama, kad šiuo metu 47,5 milijonai žmonių visame pasaulyje gyvena su demencija, o iki 2050 m. dėl gyventojų senėjimo šis skaičius padidės iki 115,4 milijono.


Sprendimai kartais gali būti visai paprasti. Štai mokslininkų komanda iš Tohoku universiteto Japonijoje, teigia, kad gerokai pristabdyti šių ligų atsiradimą gali paprasčiausi citrusiniai vaisiai. Pasak jų, vos vienas apelsinas per dieną gali ketvirtadaliu sumažinti demencijos ir Alzheimerio ligos riziką. Tokį pat poveikį daro greipfrutai, citrinos ir žaliosios citrinos. Manoma, kad lemiamas veiksnys šiuo atveju yra citrinų rūgštyje esantis nobiletinas – atliekant bandymus su gyvūnais, buvo pastebėtas akivaizdus jo poveikis gerinant atmintį. Šie naujausi moksliniai tyrimai buvo paskelbti „British Journal of Nutrition“.


Panašias išvadas apie citrusinių vaisių poveikį kiek anksčiau yra padaręs tyrėjas Matthew’as Prima iš Londono King‘s koledžo pasaulinės psichikos sveikatos centro. Šie vaisiai yra stiprūs antioksidantai, o oksidacija yra svarbiausias silpnaprotystės veiksnys. Citrusiniai vaisiai ne tik pristabdo ilgalaikius neigiamus procesus, bet taip pat sumažina staigių smegenų pažeidimų tikimybę. Rytų Anglijos Norvičo universitete atliktas tyrimas parodė, kad moterims, kurios valgė daug apelsinų ir greipfrutų 19 proc. sumažėjo insulto rizika.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis