Nuo kokių vyrų reikia bėgti neatsigręžiant

Jis turi gerą darbą, dėmesingas, tvirtas ir geba spręsti problemas. Apie tokį moterys sako – kaip už sienos. Deja, dažnai nutinka taip, kad nuo tokio vyro reikia kuo greičiau bėgti tolyn....

Turbūt iš patarimų „Su kokiu vyru nesusidėti“ būtų galima sudaryti visą enciklopediją. Čia – ir alkoholikai, ir narkomanai, ir mamyčiukai, ir alfonsai, ir išlaidautojai, ir gobšuoliai, ir tiesiog neatsakingi tipai, kurie greitai ir be pėdsakų išnyksta, vos iškilus pirmajai problemai.


Tiesa, tokius mes atpažįstame greitai: jei vyras nežino, kaip linksmintis be alkoholio, skaičiuoja grąžą pirmo pasimatymo metu ar išvis vietoj kavinės siūlo pasėdėti automobilyje – visi jie neverti antro šanso.


Tačiau kartais gyvenimo kelyje sutinkame vyriškį be visų aukščiau išvardytų trūkumų, kuris turi gerą darbą, yra dėmesingas ir pasižymi tokiomis vertingomis savybėmis kaip autoritetas, jėga, sugebėjimas spręsti problemas. Tokių beviltiškai ilgisi dauguma mūsų moterų, sakydamos, kad už jo – kaip už sienos. Deja, dažnai nutinka taip, kad būtent toks vyras yra tas, nuo kurio reikia kuo greičiau bėgti tolyn... Kad netaptumėte psichologinio kabineto paciente.

Taigi, į kokius požymius reikėtų atkreipti dėmesį prieš įsipainiojant į lipnų psichologinio smurto voratinklį, kuris sugriaus jūsų gyvenimą, atims ramybę ir savivertę.


Jis visada žino, kas tau geriau – ir nesvarbu, kalbame apie pudros atspalvį, darbo vietą ar tikėjimą. Iš pradžių tai panašu į jautrų rūpestį ir net žavi – tol, kol vieną dieną susivoki, kad vietoj mėgiamo filmo žiūri jo parinktas laidas, vietoj mylimo žanro knygos skaitai jo pakištą brošiūrą, o vietoj linijinių šokių leidi laiką ant sofos.


Vyras bando tave keisti. Nereikia tuo žavėtis, net jei vietoj jūsų žalingų įpročių (parūkyti, retkarčiais išgerti kokteilį) atsirado naudingi sveikatai – bėgioti rytais ir kilnoti svarmenis sporto klube, užkandant salotų lapais. Jei, pasak jūsų naujojo partnerio, visa, ką jūs darote – neteisinga, nuo tokio reikia kuo skubiau bėgti. Juk mesti rūkyti ir pradėti bėgioti galima ir be jo aktyvaus įsikišimo, taip? Leidusi jam reguliuoti gyvenimą netrukus nebežinosi nei kada ką valgyti, nei kur išeiti, nei ką apsirengti, nei ką vakarais veikti.


Kritikuoja tavo išvaizdą, mintis, kalbėjimo manierą, kulinarinius gebėjimus ir t.t. Užduok sau klausimą: jei jo netenkina tavo svoris, spragos žiniose apie ornitologiją, meilė Marijonui Mikutavičiui, pomėgis puošti namus savo kūrybos gaminiais – tai ką tu šalia jo veiki? Tegul žygiuoja ten, iš kur atėjęs, ten, kur jį tenkina viskas, o tu nebegaišk savo brangaus laiko.


Ignoruoja arba juokiasi iš tavo norų bei pageidavimų. Be komentarų...


Nuvertina tavo gebėjimus ir pasiekimus. Graži? Tai tėvų nuopelnas. Protinga? O ką tau davė tavo protas. Padarei karjerą? Tai todėl, kad tavo giminaičiai įtakingi.


Bando apriboti tavo bendravimo ratą. Tai galima padaryti tiesiogiai kritikuojant tavo draugus, giminaičius arba pasielgiant su jais taip, kad paskui pati nebenorėsi pasikviesti savo draugų. Bet kuriuo atveju nėra gerai.


Užuominomis arba tiesiai sako, kad todėl, kad esi moteris, privalai.... gaminti pusryčius, plauti indus, skubėti iškart jam išlyginti marškinius-kelnes-kojines ir t.t. „Žinok savo vietą“ - štai ką toks jo elgesys reiškia išvertus į aiškiai suprantamą žmonių kalbą, ir ta vieta – prie vyro kojų.


Sako: „Buvau įsitikinęs, kad tu – kitokia...“ - paprastai ši frazė ištariama kaip atsakymas į jūsų pretenzijas ir bandymus išsaugoti savarankiškumą.


Dažnai kartoja: „Tu tokia negrabi/nedėmesinga/nemokša“, „Va, tau visad taip nutinka...“, „Amžinai viską darai ne taip“, „Ką tu išvis gali padaryti“. Žinoma, pirmųjų trijų pasimatymų metu tai gali atrodyti dar gana draugiški pajuokavimai.... kol pati nepradėsi pati savimi abejoti. O ten jau netoli ir iki sekančio punkto.


„Kam tu tokia reikalinga“ - lyg žmogaus vertė vertinama pagal jo reikalingumą - lyg kokio daikto. Čia jau ne įspėjantis skambutis, o visa pavojaus sirena, pranešanti tau: bėk kaip galima greičiau! Kitaip iš tiesų pagalvosi, kad tavo likimas - šis žmogus, kuris nevertina tavęs ir – dar daugiau – bando kelti savo savivertę tavo sąskaita.

Deja, mūsų realybė tokia, kad moterims nuo mažens teigiama, jog vyras turi būti protingesnis, stipresnis, maitintojas ir gynėjas. tačiau, atminkite - vyras turi būti jums užuovėja, leidžianti augti, skleistis ir žydėti, o ne akmeninė, jus prislėgti vis grasinanti siena.


Pabaigai taip ir norisi pasakyti: brangios moterys, būkite atidžios ir neleiskite, kad stereotipinės pasakos apie „vyrus mūrus“ jus klaidintų. Apginkite savo asmeninės erdvės ribas, išsaugokite jas, nors vyras ir norės jas išnaikinti bei okupuoti jus visą. Branginkite savo unikalią ir nepakartaojamą asmenybę – nė vieni santykiai nėra verti to, kad prarastumėte save.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis