Reikės:
500 g gražių svogūnų,
50 g sviesto,
2 česnako skiltelių,
baltojo sauso vyno stiklinės,
1 l vištienos sultinio,
alyvuogių aliejaus,
šviežiai maltų juodųjų pipirų,
arbatinis šaukštelis cukraus.
Skrudintiems džiuvėsėliams:
kelios česnako skiltelės,
alyvuogių aliejaus,
sūrio.
Kaip gaminti
* Verdame paprastą vištienos sultinį iš vištienos sparnelių, svogūno, jei turite porą – puiku, poros skiltelių česnako (jų nelupti, o sutraiškyti didelio peilio rankena), morkos, žalumynų . Nesūdykite! Žalumynų pundeliui panaudokite čiobrelis, petražoles, lauro lapelį.
Viskas stambiai supjaustoma ir verdama ant vidutinės ugnies be dangčio. Apie pusantros valandos (nepamirškite nuimti putas).
* Nulupame svogūnus, pjaustome labai plonais griežinėliais. Smulkiai pjaustome česnakus. Puode storu dugnu alyvuogių aliejuje išlydome sviestą.
Dedame svogūnus ir česnakus. Ant stiprios ugnies pakepiname 6-8 minutes. Svogūnų sriubos pagrindas – svogūnų karamelizacija. Ir jei jūsų svogūnai nėra saldūs, geriau įdėkite arbatinį šaukštelį rudojo (!) cukraus.
* Kai svogūnai užtikrintai apkeps, sumažiname ugnį ir troškiname juos dar apie dvidešimt minučių.
* Pilame vyną, karštą sultinį, atsargiai lopetėle nuo dugno "nugramdome" karamelę, viską maišome. Dedame druskos, pipirų, sumažiname ugnį iki minimumo ir pamirštame apie sriubą dar valandai. Nedenkite dangčio, tegu išgaruoja.
* Tuo metu gaminame tostus. Supjaustome "bagetą" į 1.5 cm storio gabalėlius. Sudedame ant kepimo skardos, pašlakstome alyvuogių aliejumi ir apkepame iki 200 įkaitintoje orkaitėje apie 8-10 minučių. Kol apskrus.
Visos orkaitės skirtingos, tad būtinai stebėkite. Įtriname juos česnako skiltele. Sriubą išpilstome į molinius indus arba į karščiui atsparias lėkštes.
Į kiekvieną dedame porą tostų, apibarstome tarkuotu sūriu ir vėl užkepame orkaitėje 220 laipsnių, tol kol sūris išsilydįs ir neparuduos.
* Išimame ir - ant stalo. Tik atsargiai... jie labai karšti!