Užuolaidų paieška: kaip išsirinkti tinkamas?

Tinkamai parinktos užuolaidos – tai išskirtinė interjero puošmena. Kokybiškas audinys vizualiai pakeičia gyvenamosios patalpos erdvę ir paslepia nedidelius architektūrinius trūkumus.

Šių dienų skaitomiausi straipsniai:
- Pasidariau du abortus, nes nenorėjau sugadinti santuokos
- 8 kasdien naudojami daiktai, kurie yra purvinesni už tualetą
- Apie lieknėjimo vargus ir rezultatus - iš pirmų lūpų (FOTO)
- Romoje reikia pabūti arba 3 dienas, arba 33 metus
- Vokiškas obuolių pyragas

Tiesa, jei norite džiaugtis dailiomis ir išpuoselėtomis užuolaidomis, skirkite laiko jų paieškai ir tinkamai priežiūrai.

Vida Press
Tradiciškai visos užuolaidos skirstomos į dienines ir naktines. Dieninės gaminamos iš gana plono ir permatomo audinio. Tokia puošmena suteikia lengvumo ir elegancijos įspūdį.

Vida Press
Šiuo metu didžiausio kliento dėmesio sulaukia organzinės užuolaidos, itin pralaidžios šviesai. Ypatingai vertinamos ir plonų siūlų siūlinės užuolaidos, puošiančios daugelio europiečių langus. Naktinių užuolaidų gamybai naudojamas kur kas storesnis audinys, apsaugantis nuo nepageidaujamų saulės spindulių ir smalsių pašalinių žvilgsnių.

Vida Press
Klientams siūlomas ir tarpinis variantas, t. y. užuolaidos, kurios atlieka tiek dieninių, tiek naktinių audinių funkcijas. Beje, renkantis užuolaidas, svarbų vaidmenį atlieka ne tik šviesos, bet ir garso izoliacijos galimybė. Vienas iš pavyzdžių – vadinamasis blackout audinys, blokuojantis tiek šviesą, tiek ir garsą.

Vida Press
Šiandien galima rinktis iš pačių įvairiausių spalvų ir skirtingų raštų užuolaidų, kurios atitiks net ir išrankiausio kliento poreikius. Vis dėlto ieškodami visus jūsų lūkesčius atitinkančių užuolaidų, atkreipkite dėmesį į profesionalų patarimus:

1. Visų pirma įvertinkite kambario sienas – ar jos puoštos tapetais ar išdažytos? Jei norite, kad tapetai taptų patalpos akcentu, rinkitės blankesnės spalvos užuolaidas. Jei kambario sienos yra dažytos, apsispręskite, kokio stiliaus interjerą kursite – ar laikysitės klasikos taisyklių, ar atsiduosite modernizmui? Nuo to priklausys ir pasirinktų užuolaidų dizainas. Jei kuriate griežto klasikinio dizaino būstą, rinkitės masyvias, sunkaus ir tankaus audinio užuolaidas. Modernizmo šalininkai džiaugsis kukliomis ir kiek asketiškomis užuolaidomis. Aktyvaus laisvalaikio mėgėjams rekomenduojamas ryškiaspalvis ir įmantriais ornamentais išmargintas audinys. Kantri stiliaus atstovams siūlomos natūralaus audinio ir švelnių žemės spalvų užuolaidos.

Vida Press
2. Jei patalpoje dominuoja tamsūs atspalviai ir trūksta šviesos, rinkitės lengvo audinio šviesesnes užuolaidas, kurios kambariui suteiks gyvybės.

Vida Press
3. Jei kambaryje dominuoja viena spalva, žaismingumo patalpai suteiksite pasirinkę margą raštą. Nepamirškite ir atvirkštinio principo – jei kambarys itin margas, rinkitės vienspalvį ir šiek tiek blankesnės spalvos audinį.

Vida Press
4. Labiausiai vertinami audiniai – šilkas ir švelnioji organza. Tokios užuolaidos elegantiškomis klostėmis krisdamos ant grindų sukuria išskirtinai jaukią spalvų ir atspalvių paletę. Jei pirmenybę skiriate sintetiniam audiniui, rinkitės poliesterį ir viskozę su lino ar medvilnės pluoštu – tokios užuolaidos atrodys dailiai, o jų priežiūrai skirsite itin mažai laiko.

Vida Press
5. Jei rinksitės paprasto rašto užuolaidas, patalpa atrodys kur kas erdvesnė. Itin klostuotos ir sudėtingų raštų užuolaidos tinka didesniems kambariams, siekiant sumažinti laisvos erdvės pojūtį.

Vida Press
6. Siauroms patalpoms rinkitės užuolaidas su horizontaliais dryžiais. Lygiai taip pat plačiam kambariui tiks vertikalių dryžių ar vertikalių ornamentų audinys.

Vida Press
7. Jei kambarys nėra aukštas, rinkitės ant karnizų kabinamas užuolaidas. Beje, karnizą tvirtinkite prie pat lubų – patalpa taps vizualiai aukštesnė.

Vida Press
Užuolaidos pagal sezoną

Užuolaidų pasirinkimą lemia ir sezoniškumas – tai, kas tinka saulės apšviestai patalpai netiks apšerkšnijusiam langui. Jei norite džiaugtis atsinaujinančiu interjeru, užuolaidas galite keisti kiekvieno sezono metu. Vasarą rekomenduojama naudoti plonesnio audinio užuolaidas, žiemą – storesnio ir tankesnio, atliekančio termoizoliacinę funkciją. Tokios užuolaidos yra būtinos, jei būsto langai nėra sandarūs. Beje, įsitikinkite, kad užuolaidos neuždengia radiatoriaus – padėkite šilumai efektyviai cirkuliuoti po visus namus.

Vida Press
Skirtingiems sezonams rekomenduojamos skirtingos užuolaidų spalvos. Šviesios, t. y. žydros, violetinės, pilkšvos užuolaidos kuria vėsos įspūdį, todėl rekomenduojamos vasarai. Raudonos, oranžinės, geltonos ir rusvos užuolaidos puikiai tiks šaltiems žiemos vakarams.

Vida Press
Kaip tinkamai prižiūrėti?

Kaip ir bet kokiu kitus audinius, užuolaidas būtina skalbti ir valyti, kadangi jose kaupiasi nešvarumai ir dulkės, įsigeria kvapai. Jei esate alergiški, užuolaidų švarai skirkite ypatingą dėmesį ir įsitikinkite, kad vaikų kambaryje kabančios užuolaidos netaps jų ligos priežastimi. Užuolaidas reikėtų valyti kartą per savaitę. Geriausia – išsiurbti dulkių siurbliu. Plauti jas reikėtų kartą per mėnesį ar kelis.

Vida Press
Skirtingo audinio užuolaidos reikalauja skirtingų priežiūros sąlygų. Pvz., poliamido užuolaidos skalbiamos 40 °C temperatūroje. Lyginti jas reikėtų ne karštesniu nei iki 120 °C temperatūros įkaitintu lygintuvu. Poliesterio audinio užuolaidas galima skalbti karštesniame vandenyje ir lyginti stipriau įkaitintu lygintuvu.

Vida Press
Lininės ir medvilninės užuolaidos reikalauja skirtingos priežiūros, priklausomai nuo audinio spalvos: baltos gali būti skalbiamos net ir 95 °C, o spalvotos – 60 °C temperatūros vandenyje. Lyginti jas reikėtų iki 160 °C temperatūros įkaitintu lygintuvu. Šilkinių užuolaidų skalbti negalima – jas reikia plauti rankomis, pasirinkus itin švelnią plovimo priemonę. Vandens temperatūra turėtų būti žema. Šilką reikėtų lyginti dar drėgną gerai įkaitintu lygintuvu.
Vida Press

statybaplius.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis