Reikalavimai butui pajūryje: kad būtų galima gėrėtis vaizdu į marias bei kopas ir mėgautis ramybe

Unikali aplinka reikalauja ypatingų sprendimų. Nidoje poilsiui skirtas butas, iš kurio terasų atsiveria įspūdingi Kuršių marių ir pajūrio kopų vaizdai, suprojektuotas taip, kad niekas netrikdytų ramaus poilsio išskirtinėje Lietuvos vietoje.

Šio interjero autorės stengėsi akcentuoti glaudų interjero ryšį su Nidos gamta, parinko natūralias apdailos medžiagas, patogius baldus, pritaikė pažangias šildymo ir kondicionavimo technologijas, o erdvę dekoravo lietuvių menininkų sukurtais darbais.

Projekto autorės – architektės Aušra Marcinkevičiūtė, Rūta Goštautienė, Monika Akromė (studija „Jurta architektai“), www.jurtaarchitektai.lt

Naujai rekonstruoto namo mansardiniame aukšte suprojektuotas beveik 63 m2 ploto butas su dviem terasomis pritaikytas jaukiai pailsėti unikaliame Lietuvos gamtos kampelyje. Iš bute įrengtų terasų galima mėgautis nepakartojamais Neringos gamtos vaizdais, o viduje – džiaugtis ramia, estetiška ir skoninga aplinka bei komfortu. Butas padalytas į dvi atskiras dalis: vienoje įrengta svetainė, virtuvė, valgomasis ir miegamasis, kitoje, suformuotoje po stogo šlaitu ir nuo svetainės atskirtoje ažūrine rytietiško stiliaus širma, – dar viena miego zona su patogiu grikių čiužiniu, vaizdu į marias ir kompaktišku WC kambarėliu. Siekdama praktiškai išnaudoti aukštą palėpės erdvę ir sukurti kuo daugiau vietų miegoti, architekčių komanda virš garinio dušo kambario suprojektavo įdomią antresolės konstrukciją, kur galima ne tik patogiai išsimiegoti, bet ir pro langą pasigrožėti atsiveriančia pajūrio panorama.

Žurnalas "Mano namai"
Bendrojo kambario centrinėje dalyje suformuoti daugiafunkcę konstrukciją architektės sumanė norėdamos vizualiai atskirti viename dideliame kambaryje suprojektuotas funkcines zonas: tokiu būdu svetainės ir valgomojo zonas buvo galima vizualiai atskirti nuo durų bei vonios patalpų ir suformuoti kompaktišką virtuvės zoną. Be to, ši konstrukcija leido architektėms praktiškai išnaudoti palėpės aukštį ir sukurti galimybę atverti platesnius Nidos kopų horizontus, matomus pro antresolės langą. Po antresole suformuotoje patalpoje architektės paslėpė garinę dušinę ir drabužinę. Iš tos pačios pusės buvo sumontuotos ir lakoniško dizaino juodos kopėtėlės, kuriomis galima patekti į antresolėje įrengtą miegojimo zoną.
Visos kambario centre suformuotos konstrukcijos plokštumos buvo dekoruotos natūralia faneruote: ši danga pabrėžė pagrindinę interjero idėją – jaukumą ir organišką ryšį su pajūrio aplinka.
Žurnalas "Mano namai"
Be savo tiesioginės paskirties, šis elementas atlieka ir kitą funkciją: prieškambario zonoje įrengtų kopėtėlių pakopos yra patogi vieta pasidėti drabužį, o prie jų subtiliai dera ir žaisminga stilingų apskritų pakabų kompozicija bei juodos durų rankenos. Visos kambario centre suformuotos konstrukcijos plokštumos buvo dekoruotos natūralia faneruote: ši danga pabrėžė pagrindinę šio interjero idėją – jaukumą ir organišką ryšį su pajūrio aplinka. Kad nauja struktūra taptų proporcinga, o žvilgsnį atkreiptų medinių fragmentų žaismas, architektės sumanė suskaidyti vientisas medžio faktūros plokštumas į atskiras dalis ir suteikti interjerui tam tikrą ritmikos pojūtį.

Prieškambario zonoje įrengtų kopėtėlių pakopos yra patogi vieta pasidėti drabužį, o prie jų subtiliai dera ir žaisminga stilingų apskritų pakabų kompozicija bei juodos durų rankenos.
Žurnalas "Mano namai"

Iš kitos centrinės konstrukcijos pusės architektės suprojektavo itin kompaktišką, tačiau funkcionalią ir patogią virtuvę – čia telpa ir šaldytuvas, ir kaitlentė, ir indaplovė. Virš maisto ruošimo zonos įrengtoje lentynoje paslėptas LED apšvietimas, todėl darbo paviršius visada tinkamai apšviestas.
Virš maisto ruošimo zonos įrengtoje lentynoje paslėptas LED apšvietimas, todėl darbo paviršius visada tinkamai apšviestas.
Žurnalas "Mano namai"
Virtuvė projektuota taip, kad atrodytų, jog susilieja su antresolės konstrukcija, todėl yra kone nematoma. Dėl šios priežasties fasadams dekoruoti taip pat naudojama natūrali ąžuolo faneruotė, o stalviršiui pasirinktas tamsus atspalvis. Priešais virtuvę, po keturiais stoglangiais, buvo suformuota nedidelė valgomojo zona, kur įkomponuotas apskritas stalas su stilingomis juodomis kėdėmis.
Dėl fasadų apdailai panaudotos faneruotės atrodo, jog virtuvė susilieja su antresolės konstrukcija, todėl yra kone nematoma.
Žurnalas "Mano namai"
Visos pagrindinės erdvės sienos, išskyrus centrinę antresolę, buvo dekoruotos balta spalva su tam tikru prieskoniu, sukuriančiu saulės apšvietimo įspūdį. Šviesiame fone išryškėja kruopščiai parinktos natūralios apdailos medžiagos – ąžuolo grindlenčių faktūra, ramių gamtos atspalvių baldų fasadai.
Grafiški juodi durų plokštumų skaidymo elementai, įterpti į balto matinio stiklo plokštumą, interjerui suteikia ritmikos pojūtį.
Žurnalas "Mano namai"
Žaismingumo erdvei suteikia ryškesni spalviniai akcentai: svetainėje patiestas raudono kolorito raštuotas vilnonis kilimas bei dekoratyvinės pagalvėlės, siūtos iš rankų darbo lietuviškų raštų audinių.
Svetainės erdvei žaismingumo ir spalvų teikia ryškus raudono kolorito raštuotas vilnonis kilimas.
Žurnalas "Mano namai"
Kaip akcentą architektės panaudojo juodą spalvą: grafiški sienų ir durų skaidymo elementai, baldų fasadai, nedideli, bet išskirtiniai juodi aksesuarai, aukštą palėpės erdvę užpildantis didžiulis juodais siūlais apraizgytas šviestuvo rutulys sutelkia į bendrą visumą atskirus elementus ir suteikia interjerui išskirtinumo bei kūrybiško polėkio.

Po keturiais stoglangiais, kur daugiausia natūralios šviesos ir juntamas į lauką atsiveriančios erdvės įspūdis, architektės įkomponavo apskritą valgomojo stalą su stilingomis juodomis kėdėmis.
Žurnalas "Mano namai"
Greta virtuvės zonos, atskiroje patalpoje su gana stačiu stogo nuolydžiu ir dideliais langais, įrengtas miegamasis. Kaip ir kitos šio buto erdvės, sienos čia dekoruotos baltu saulėtu atspalviu.
„Iš pradžių tai atrodė sudėtingas objektas, tačiau palėpės erdvė suteikė galimybių sukurti jaukią nestandartinę erdvę, kur juntamas organiškas ryšys su unikalia Nidos gamta“, – tikina interjerą projektavusių architekčių komanda.
Žurnalas "Mano namai"
Norėdamos sukurti kuo daugiau vietos daiktams pasidėti, architektės sumaniai išnaudojo lubų šlaitus – čia buvo suformuotos spintos. Praktiškas ir estetiškas sprendimas – erdvę nuo saulės slepiančios medinės žaliuzės, pabrėžiančios interjero natūralumą, teikiančios jaukumo.
Pagrindinis dėmesys čia atitenka patogiai lietuvių gamintojų dvigulei lovai paminkštintu rėmu ir aukštu, minkštu galvūgaliu, į kurį atsirėmus prieš miegą patogu paskaityti knygą. Dėl šios priežasties čia buvo sumontuotas ir funkcionalus bei stilingas sieninis šviestuvas.
Komfortiško poilsio idėją miegamajame tęsia iškart už lovos suprojektuota nedidelė darbo zona, o virš jos įkomponuotą televizorių prireikus galima pasukti, kad būtų patogu žiūrėti tiesiog gulint lovoje.
Žurnalas "Mano namai"
Interjerą projektavusios architektės kruopščiai rinko tiek lovos gobeleno raštą, tiek jo spalvą – miegamajame joms norėjosi sukurti asociacijų su Lietuvos pajūriu ir suteikti šiai erdvei lengvumo bei gyvumo. O virš lovos įkomponuotas Eglės Kuckaitės grafikos darbas pabrėžia interjero kūrybiškumą bei subtilumą.

Nuotraukos – Tanios Serket

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis