Tyrimas: tarp populiariausių 2022 m. slaptažodžių šalyje – „123456“

Kibernetinio saugumo bendrovei „Nord Security“ priklausančio „NordPass“ tyrimo duomenimis, „123456“ yra populiariausias 2022 m. slaptažodis Lietuvoje. Nors ši skaičių kombinacija ir pernai buvo labiausiai mėgstama lietuvių, globaliai tendencija kiek pasikeitė: šiais metais „password“ (liet. slaptažodis) yra populiariausias slaptažodis pasaulyje, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Antradienį „NordPass“ pristatytame tyrime nagrinėjami interneto vartotojų slaptažodžių kūrimo įpročiai. Šiais metais tyrėjai analizavo pasaulines tendencijas, skirtumus tarp 30-ies tirtų šalių ir skirtingų lyčių. Taip pat pirmą kartą nagrinėta, kokios įtakos populiarioji kultūra turi mūsų slaptažodžių pasirinkimui.


Žemiau pateikiami 20 populiariausių slaptažodžių Lietuvoje:

1. 123456

2. kilobaitas

3. 123456789

4. lopas123

5. labas123

6. 123123

7. Matttt24

8. nesakysiu

9. samsung

10. kompas

11. kaktusas

12. qwerty

13. lietuva

14. slaptazodis

15. katinas

16. kaunas

17. mantas

18. asilas

19. qwerty123

20. asasas


Nepaisant kibernetinio saugumo ekspertų perspėjimų apie neatsakingo slaptažodžių valdymo pasekmes, interneto vartotojai laikosi įsikibę senų įpročių. 73 proc. populiariausių pasaulyje slaptažodžių šiais metais tokie pat, kaip ir pernai. Be to, net 83 proc. slaptažodžių, kurie rikiuojasi šių metų sąraše, gali būti „nulaužti“ greičiau nei per sekundę.


Lietuvoje populiarūs slaptažodžiai atliepia pasaulines tendencijas


Tyrimo analizėje pažymima, kad kurdami slaptažodžius žmonės nesivargina: paprastos skaičių, raidžių ir simbolių kombinacijos randamos visų analizuotų šalių slaptažodžių sąrašuose. Pavyzdžiui, „123456” yra dažniausiai naudojamas slaptažodis ne tik Lietuvoje, bet ir Kolumbijoje, Prancūzijoje, Japonijoje ir kitose valstybėse.


Tuo metu populiariausias pasaulyje 2022 m. slaptažodis „password“ (liet. slaptažodis) šiemet naudotas daugiau nei 4,9 mln. kartų. Lietuvoje šis slaptažodis taip pat mėgstamas: „password“ šalies populiariausiųjų sąraše rikiuojasi 37-as, o jo lietuviškas atitikmuo „slaptazodis“ atsidūrė 14-oje vietoje.


Pasak kibernetinio saugumo specialistų, apsaugoti turimas paskyras, naudojant savo vardą, gyvūnų, šalių ar miestų pavadinimus, yra nesaugi, bet itin dažna praktika kone visose šalyse. Kurti slaptažodžius Lietuvoje dažniausiai naudojamas vardas Mantas, „katinas“ išlieka populiariausias slaptažodis gyvūnų kategorijoje. Žodžiai „lietuva“ ir „kaunas“ taip pat itin pamėgti lietuvių.


Darbo paskyroms apsaugoti interneto vartotojai neretai naudoja įmonės pavadinimą. Slaptažodis „kilobaitas“ šių metų Lietuvos sąraše – antras.


Tyrėjai pastebėjo, kad interneto vartotojų susierzinimas kuriant slaptažodžius atsispindi ir jų slaptažodžių pasirinkimuose. Pavyzdžiui, Kanadoje, Australijoje ir JAV dažnai naudojami slaptažodžiai „fuckyou“, „fuckoff“, „fuckyou1“ ir panašūs. Kita vertus, tarp populiariausių yra ir meilių bei mažybinių žodžių – Lietuvoje mėgiami slaptažodžiai „mamyte“, „saulute“, „kaciukas“.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis