Po kelionės į Estiją - skanios starkių žuvienės receptas

Mėgstantiems ir vertinantiems žuvis siūlome nukeliauti į Estiją. Tik čia sužinosite, kokie komponentai estišką žuvienę paverčia karališku patiekalu? Iš kokių indų skaniausia ragauti žuvienę? Ar tikrai žuvis estai naudoja ir SPA centruose?

Pramogos ant užšalusio ežero
Estijos Peipus ežero žvejai žiemą žuvienę verda ten, kur žvejoja – ant ledo. Išvirs ir jums, jeigu mėgstate žūklę, pasivažinėjimą sniego rogėmis bei kitokias pramogas gamtoje, gryname ore. Tik balandžio pabaigoje ežero ledas ima trūkinėti ir tirpti. Tad ankstyvas pavasaris – pats smagiausias laikas, kai šalčio nebe daug, šviečia saulė, o ledas vis dar tvirtas. Paprastai apie tokias pramogas informaciją teikia Estijos turizmo centrai, o mėgstančiųjų tiek žuvienę, tiek žūklę čia netrūksta ištisus metus.

Po kelionės užšalusiu ežeru - sumuštiniai su žuvimi ir spanguolėmis.
Po kelionės užšalusiu ežeru - sumuštiniai su žuvimi ir spanguolėmis.
Moteris.lt (G. Barauskienės nuotr.)
Estiškos žuvienės receptas
Kokios žuvies čia pagauna žvejai? „Pirmiausia jos čia labai daug, – sako vietinis žvejas Tauno Laasik, – o pagauname lydekų, karšių, starkių.“ Būtent iš starkių Tauno verda nepaprastai skanią žuvienę. Žvejai mielai dalijasi ne tik žuvienės, bet ir žūklės paslaptimis. Norėdami poledine meškere sugauti žuvelę, jie ant kabliuko kabina uodo trūklio lervas arba jau sugautos žuvelės akį. Nes ji kvapu priviliojanti kitas žuvis.

Praktiškas būdas uždegti malkas - kelios įpjovos ir lašelis degiojo skysčio (kairėje). Pasišildyti gera prie žuvienės katilo ar  arbatos puodeliu.
Praktiškas būdas uždegti malkas - kelios įpjovos ir lašelis degiojo skysčio (kairėje). Pasišildyti gera prie žuvienės katilo ar arbatos puodeliu.
Moteris.lt (G. Barauskienės nuotr.)
Tauno starkių žuvienė
10-12 asmenų kompanijai reikės:
2-3 didelių starkių,
8 litrų vandens,
20-30 žirnelių juodųjų pipirų,
5 lauro lapelių,
druskos,
2-3 svogūnų (sultiniui),
8-10 morkų,
8-10 svogūnų (žuvienei)
0,5 kg sviesto,
spanguolių.

Kaip gaminti
* Iš nuskustų ir išskrostų žuvų paruoškite filė, o tai, kas liko, bei mažesnes žuveles sumeskite į verdantį vandenį. Suberkite pipirus, lauro lapelius, druską ir perpjautus neluptus 2-3 svogūnus. Tauno sako, jog svogūnų lukštus palieka tam, kad šie gražiai nudažytų sriubą. Ant nesmarkios ugnies sultinį virkite 1-1,5 val. Tada nukoškite.
* Starkio filė supjaustykite nedideliais gabaliukais, pašalinkite ašakas, jeigu dar yra, ir padėkite žuvį į šaldytuvą.
* Iš vakaro paruoštą sultinį žvejai atsigabena ant ledo, kuria laužą. Iš pradžių į puode ištirpintą sviestą beria nuskustas, nuplautas ir nestorais griežinėliais supjaustytas morkas, kepina jas, kol suminkštėja ir ima truputį skrusti. Tada suberia nuluptus ir supjaustytus svogūnus. Viską maišo ir čirškina puode virš žarijų.
* O tada ant morkų ir svogūnų supila sultinį. Vos tik šis užverda, suberia starkio filė gabaliukus, pamaišo ir iškart nukelia puodą nuo ugnies. „Mažiems žuvies gabaliukams pakanka labai trumpai virti,“ – sako žvejas.
* Žuvienė išpilstoma į medinius dubenėlius ir pagardinta saujele šviežių spanguolių valgoma mediniu šaukštu. Skanu į žuvienę įberti šviežių krapų ir supjaustytų svogūnų laiškų.

Tradiciškai žuvienė valgoma iš medinių dubenėlių mediniu šaukštu.
Tradiciškai žuvienė valgoma iš medinių dubenėlių mediniu šaukštu.
Moteris.lt (G. Barauskienės nuotr.)
Slaptas sriubos komponentas
Tauno sako, jog esąs ir dar vienas slaptas žuvienės komponentas, be jo šis patiekalas – netikras. Pasak jo, į žuvienę pilama šlakelis alkoholio, pavyzdžiui, kvietinės degtinės.
Sniegui gurgždant po kojų žuvienė valgoma mediniu šaukštu iš medinio dubenėlio. Iš medžio išskobti indai čia ne vien dekoracijos, bet labai populiarūs ir šeimininkių naudojami virtuvėje.

Avinurme medžio meistrų dirbiniai.
Avinurme medžio meistrų dirbiniai.
Moteris.lt (G. Barauskienės nuotr.)
Išradingi medžio meistrai pagamina tokių rakandų, kurių paskirtį iš pirmo žvilgsnio sunku ir nuspėti. Klestinčio Avinurme medžio dirbinių centro ( www.puiduait.ee) meistrai sugalvojo net medines formas varškės skanėstui ruošti. Įvairūs užkandžiai, užtepėlės ant duonos patiekiami mediniuose induose. Itin vertinami nuo karščio skaniai kvepiantys dirbiniai iš kadagių.

Medinė forma varškės skanėstui.
Medinė forma varškės skanėstui.
Moteris.lt (G. Barauskienės nuotr.)
Žuvys naudojamos SPA centruose
Ir dar šis tas apie žuvis. Estijos sveikatinimo centruose procedūroms naudojamos nedidelės žuvelės Garra Rufa. Jos nėra Estijos ežerų gyventojos. Procedūroms jos atvežamos iš šiltųjų kraštų (Turkijos, Jordanijos). Šios žuvytės maitinasi žmogaus odos ląstelėmis, tad atlieka savotišką šveitimo procedūrą, kurią mėgsta ir vaikai, ir suaugusieji. Ant Baltijos jūros kranto įkurto prabangaus „Meresuu“ SPA centro darbuotojai pasakojo, kad šios žuvelės kas 20 minučių išalksta, o nakčiai yra specialiai pamaitinamos. Po kiekvieno panaudojimo procedūroms žuvelės dezinfekuojamos.
Darbščiosios SPA žuvelės Garra Rufa.
Darbščiosios SPA žuvelės Garra Rufa.
Moteris.lt (G. Barauskienės nuotr.)

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis