„Karalienės Bonos virtuvė“ – istorinė pažintinė ir gastronominė kelionė

Karalienės Bonos itin mėgtas šventasis, Bario miesto globėjas Šv. Mikalojus šiandien yra ir Bonos kažkada valdyto Kauno miesto globėjas.

Greičiausiai su Bona jis ir „atkeliavo“ į Kauną XVI amžiuje ir jau daugiau nei dvidešimt metų kasmet gruodžio pradžioje šiame mieste organizuojama Šv. Mikalojui skirta šventė, o šventojo simboliai – Kalėdų dovanas reiškiantys trys aukso rutuliai – puikuojasi miesto heraldikoje. Įdomu tai, kad Šv. Mikalojus laikomas ir Kalėdų senelio pirmtaku. Pasaulio katalikai oficialiai Šv. Mikalojaus dieną švenčia gruodžio 6 d. arba artimiausią sekmadienį po jos.



Leidyklos AUKSO ŽUVYS nuotr.



Dar daugiau įdomių karalienės Bonos gyvenimo istorijų ir valdymo faktų rasite antrą kartą perleistoje, originaliai papildytoje Jolitos Bernotienės ir Rasos Leonavičiūtės knygoje „Karalienės Bonos virtuvė“ (leidykla „Aukso žuvys“). 2018 metais, kai knyga buvo išleista pirmąkart, Lietuvoje buvo minimas Bonos Sforcos ir Žygimanto Senojo vedybų 500 metų jubiliejus. Beje, būtent vestuvėms per procura Neapolyje buvo parinkta Šv. Mikalojaus diena – gruodžio 6-oji.


„Karalienės Bonos virtuvė“ – istorinė pažintinė ir gastronominė kelionė, pristatanti vieną ryškiausių XVI a. LDK istorinių figūrų – Lietuvos didžiąją kunigaikštienę ir Lenkijos karalienę Boną Sforcą. Tai pirmoji lietuvių autorių knyga apie šią valdovę, kuri atitekėdama į mūsų kraštus savo kraityje atsinešė ištisą Renesanso epochą.



Leidyklos AUKSO ŽUVYS nuotr.



Knygos autorės Jolita Bernotienė ir Rasa Leonavičiūtė įsitikinusios, kad Bonos Sforcos, gyvenusios prieš 500 metų, norai bei siekiai turėtų būti labai gerai suprantami dabarties moteriai: „Šiandien vertinamos veiklios ir ambicingos moterys, sugebančios žongliruoti savo atsakomybėmis darbe ir šeimoje. Taigi Bonos asmenybė ir įvaizdis itin imponuoja ją vertinant per šiuolaikinės moters sampratą.“ Autorės tikisi, kad bus atrasta ši nepelnytai užmiršta ir daug Lietuvai davusi istorinė asmenybė.


Knygoje populiariu stiliumi pristatoma šios išsilavinusios, charizmatiškos ir ambicingos valdovės gyvenimo istorija: vaikystė, brendimo metai, nutekėjimo į LDK ir Lenkiją aplinkybės, valdymo ypatybės, reformos, diegtos šalyje, dvare, virtuvėje; santykiai su šeima – vyru Žygimantu Senuoju, sūnumi Žygimantu Augustu, marčiomis ir dukromis, tapusiomis svarbiomis Europos politinės arenos figūromis.





Leidyklos AUKSO ŽUVYS nuotr.



Ne tik skaityti, bet ir patirti istoriją autorės kviečia į virtuvę – knygoje skaitytojai ras 29 modernizuotus Renesanso laikų receptus, kurie, tikėtina, buvo žinomi ir Bonos dvare. Teigiama, kad Bona Sforca ne tik atnešė į Lietuvą itališkų patiekalų madą, bet ir suformavo Viduržemio jūros virtuvės tradiciją. Taigi knyga su atkurtais, modifikuotais, pačių autorių išbandytais XVI a. receptais dovanoja puikią galimybę susipažinti su kulinariniu paveldu praktiškai.


2011 m. įkurta leidykla „Aukso žuvys“ populiarina Lietuvos istoriją, kultūrą, ieško naujų būdų, kaip ją pristatyti visuomenei, moderniai aktualizuoti reikšmingus mūsų valstybės įvykius, reiškinius ar asmenybes.



Leidyklos AUKSO ŽUVYS nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis