Koks maistas kenkia mūsų odai

Kiekviena norime džiaugtis jaunatviška ir spindinčia oda, deja, tai nėra taip paprasta. Vienos skundžiasi ne vietoje išdygusiu spuogeliu, kitos – inkštirais, blizgančia oda. Gydytojai ir mokslininkai vieningai sutaria: jei daugiau dėmesio skirtume mitybai, atsikratytume daugybės odos problemų.

Kaip netaisyklinga mityba veikia odą – daug diskusijų keliantis klausimas. Tačiau mokslininkai, atlikdami įvairius tyrimus, vis dažniau pastebi, kad maisto produktai turi poveikį riebalinių liaukų veiklai. Pasak gydytojos dermatologės Dailės Malinauskaitės, maisto produktai daro įtaką tiek aknės atsiradimui, tiek tolimesnei ligos eigai: „Verta išskirti aukšto glikemijos indekso (GI) produktus, kurie skatina spuogų atsiradimą. Šis mechanizmas pagrįstas padidėjusiu gliukozės ir insulino kiekiu bei jų sąveika su steroidiniais hormonais – tai daro įtaką aknės aktyvumui.“

Patariama riboti pieno produktus (pieną, sūrį, jogurtą), įvairius saldumynus ir šokoladą, miltinius produktus (bandeles, tortus, kitus kepinius) taip pat riebius ir aštrius produktus. „Norintiems džiaugtis gražia ir sveikai atrodančia oda rekomenduojama maisto racioną praturtinti vaisiais ir daržovėmis. Ypač tinka mangai, arbūzai, melionai, iš daržovių – morkos, pomidorai, brokoliai. Kasdienę mitybos grandinę vertėtų papildyti maisto produktais, turinčiais beta karoteno, kuris skatina vitamino A susidarymą“, – sako gydytoja dermatologė D. Malinauskaitė. Beta karotenas kaupiasi riebaliniame odos sluoksnyje ir veikia kaip antioksidantas.

Shutterstock nuotr.

Mitybos derinimas daro įtaką ne tik odos būklei, bet ir bendrai moterų savijautai. „Nepamirškite vitaminų antioksidantų A, C, E, mikroelementų (cinko), kofermento Q10 ir polifenolių turinčių maisto produktų. Senėjimo priešais galime vadinti kiaušinius, žuvį, kalakutieną, jautieną, avižas, riešutus, raudonas vynuoges, šalto spaudimo alyvuogių aliejų, citrusinius vaisius, mėlynes, serbentus. Siūlyčiau vengti maisto produktų, turinčių laisvųjų radikalų, tai bulvių traškučiai, ilgai galiojantys produktai, pavyzdžiui, tortai, pyragai, taip pat rūkyta, konservuota, kepta žuvis ir mėsa“, – pataria gydytoja dermatologė D. Malinauskaitė.

Shutterstock nuotr.

Sakoma, kad norintys puoselėti odą, turėtų gerti daug vandens, deja, tai dažnai pamirštama. Tačiau vanduo yra būtinas ne tik odai, bet ir visai organizmo sistemai. „Tiesa, kad būtent vanduo yra pagrindinė, efektyviausia ir saugiausia drėkinimo priemonė visoje planetoje“, – teigia gydytoja dermatologė D. Malinauskaitė. Vis dėlto ne vienas mūsų dažnai stiklinę vandens darbo metu iškeičiame į puodelį kavos, o tuo piktnaudžiauti nereikėtų. Gydytoja dermatologė sako, kad norintiems turėti sveikai atrodančią odą, rekomenduojama saikingai vartoti kofeino turinčius produktus. Kavą verčiau pakeisti žaliąja arbata, kuri stimuliuoja, pakelia tonusą ir puikiai veikia kaip antioksidantas prieš laisvuosius radikalus, kovodamas su senėjimu.

Fotolia nuotr.

Užsakymo nr.: PT_66058952

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis