Psichoterapeutė pataria, kaip teisingai išgyventi visus 4 santuokos metų laikus

Žmonių santykių kaitos ciklai primena gamtos ritmą. Tai suvokus, lengviau pakelti vasaros karščius ir rudens darganas.

Su metų laikų kaita gamtoje paprastai susitaikome nesunkiai. Na, paburbam, kad šalta arba darganota, bet pasirinkus tinkamus drabužius, gyvenimas nesustoja. Deja, kalbant apie santykius, dažnai norime neįmanomo ir pradedam žiemą miške ieškoti žibučių.


Psichoterapeutė, šeimų konsultantė, vaikų ir paauglių psichiatrė Aurima Dilienė knygoje „Šeima – komandinis žaidimas“ (leidykla „Alma littera“) šeimos santykius lygina su 4 metų laikais ir pataria, kaip kiekvieną jų išgyventi.


Pavasaris


Tai – jaunavedžių įsimylėjimo ir žydėjimo metas. „Džiaugsmas, viltys, idėjos – viskas, kas mus supa, yra gražu, nauja ir nepatirta. Vienas kitam esame du neatrasti pasauliai, kuriuos po truputį imame pažintis“, – rašo A. Dilienė. Šio etapo užduotis – susipažinti ir išmokti priimti vyrą ar žmoną tokius, kokie jie yra. Pavasarį prisitaikymas vyksta lengviau, nes viskas, ką tuo metu sėjame į dirvą, lengvai sudygsta ir subrandina vaisius.“


Todėl šiuo etapu kuriami bendri ritualai, įpročiai, ateities planai. Tik svarbu tai darant, nesistengti pakeisti kito žmogaus ir pritraukti jį prie trokštamo idealo. Išbalansuoti tarp „aš“ ir „mes“ gali būti nelengva, bet būtina, nes pavasarį sudedami viso gyvenimo pamatai. Jei šiuo etapu vienas pradės dominuoti, o kitas aukotis, vėliau pakeisti scenarijų bus sunku.


Vasara


Ją ženklina vaikų gimimas. Tai sukelia daug rūpesčių. Pora įgyja naują – tėvystės vaidmenį, kurio teks mokytis visą gyvenimą. Negana to, šiuo etapu paprastai daroma karjera, siekiama profesinių tikslų, uždirbti pinigų, įsirengti namus.


„Kai kurie dėl nuovargio ir nuolatinio siekio susikurti sotesnę gerovę labai susvetimėja“, – perspėja Aurima Dilienė. Šiuo etapu svarbu ieškoti to, kas yra bendra, o ne to, kas skiria. Suprasti, kad vaikai yra abiejų rūpestis, o pinigai, kuriuos uždirbate triūsdami atskirai, suplaukia į bendrą aruodą. Nepamirškite nuolat dalintis tiek buities darbais, tiek vaikų auklėjimu, tiek patirtais išgyvenimais. Partnerystė, tvirtai surėmus pečius, padeda atlaikyti šį intensyvų laikotarpį ir dar labiau sustiprina šeimą.


Ruduo


Tai dvilypis metas – ir derliaus nuėmimo, ir audrų, permainingų vėjų. Pasak Aurimos Dilienės, rudenį skiname kartu užaugintus vaisius. Vaikai tampa paaugliais, o tėvai pasiekia amžiaus vidurį, kai tenka susimąstyti, kas aš esu, su kuo, kodėl ir kur toliau eiti. Rudens pamoka – būti atrama vienas kitam, išsaugoti sutuoktinių posistemę ir vienybę. Šios gali prireikti tvarkantis su maištinga vaikų paauglyste. Šiuo laikotarpiu subrandinti ryšiai, panašiai kaip užaugintas derlius, padeda išgyventi žiemą.


Žiema


Tai – paskutinis metų laikas. Jam būdingas sulėtėjimas, mažesnis aktyvumas. Paprastai tokiu metu vaikai palieka tėvų namus, lizdas ištuštėja, o vyras ir moteris iš naujo atranda vienas kitą. Vieniems tai gali pereiti į naują pavasarį, paskatina susirasti naujų bendrų veiklų ir pramogų – užsirašyti į užsienio kalbų kursus, mokytis šokti, keliauti.


Kitus ištinka netikėtas praregėjimas ir apima tuštumos jausmas. Jie supranta, kad nebeturi apie ką kalbėtis, kad jiems nuobodu kartu. Taip nutinka poroms, kurios vasarą ir rudenį visą dėmesį sutelkia į vaikus, bet neišsaugo savo kaip poros posistemės. Nenuostabu, kad šiuo laikotarpiu daug žmonių išsiskiria.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis