Liudas Mažylis: „Įkvėpimo šaltinį galiu įvardinti vienu žodžiu – meilė“

Gėrio ir blogio kova, lekiančios galvos ir sutirštintos erotikos prieskoniai. Ne, tai ne „Sostų karų“ anonsas, tai – įtraukiantis ir iki paskutiniojo puslapio intriguojantis naujausios profesoriaus Liudo Mažylio knygos „99 šimtosios“ siužetas.

Antroji autoriaus knyga, išleista leidyklos „Alma littera“, skaitytojus stebins ne tik žanro pokyčiais, bet ir L. Mažylio menine išmone: naujausias Nepriklausomybės Akto atradėjo kūrinys – tikra lietuviška „bondiada“.

 

Nuo dienos, kai profesorius iš Kauno atrado Nepriklausomybės Aktą ir tapo visos tautos herojumi, prabėgo beveik dveji metai. Per šį laiką mokslininkas pelnė ne vieną valstybės apdovanojimą, filmavosi dokumentinių apybraižų cikle, skaitė paskaitas skirtinguose pasaulio kampeliuose ir išleido pirmąją knygą. Pats profesorius sako, kad išskyrus veiklų intensyvumą, niekas jo gyvenime nepasikeitė – jis vis dar randa laiko skaitymui, apsilankymams baseine ar „Žalgirio“ rungtynėse.

 

2018-ieji – L. Mažylio debiutų metai. Profesorius savo gerbėjams pernai pristatė grožinės literatūros knygą – veiksmo dokumentikos romaną „99 metais po įvykio“. Pirmojoje knygoje pasitelkęs vaizduotę ir fikciją, autorius aprašė Vasario 16-osios akto suradimo aplinkybes. Šį kartą profesorius skaitytojus nustebins veiksmo trileriu, kuriame taip pat nestigs fantazijos ir aliuzijų į tikrovėje egzistuojančius knygos veikėjų prototipus.



Leidyklos ALMA LITTERA nuotr.

 

„Kaip parodė mano debiutanto patirtis, kiekvienas skaitytojas knygą perskaitė ir suvokė skirtingai. Taip bus ir šį kartą – vienus šokiruos, o kitus nustebins pakankamai drastiškos ir pikantiškos scenos, kraujo praliejimas ir erotikos dvelksmas. Skaitytojus bandysiu stebinti ir net provokuoti iki paskutiniųjų knygos puslapių. „99 šimtosios“ – nebe dokumentika, o veiksmo trileris, tad tam, kad suvoktum, kas iš tiesų įvyko, gali tekti pervesti knygą iš naujo“, – intriguoja L. Mažylis.

 

Šios knygos veiksmas tęsiasi nuo 2018 metų sausio 1-osios iki gruodžio 31-osios ir sutampa su valstybės šimtmečiu, bet tai – tik sutapimas. Daugelis knygos herojų skaitytojams bus atpažįstami iš pirmosios autoriaus knygos – vienas jų vienišasis profesorius. L. Mažylis neslepia, kad šis veikėjas – jo paties alter ego, kuris trileryje ne tik ieško dokumento, po senąjį žemyną vejasi išsvajotą mylimąją, bet ir kovoja su pasauliniu blogio tinklu. Naujausiame kūrinyje išryškės ir persipins gyvenimo, mirties bei meilės linijos.

 

Kaip teigia pats profesorius, būtent be meilės gijos šis kūrinys jam neįsivaizduojamas, nes meilė – didžiausias autoriaus įkvėpimo šaltinis: „Įkvėpimą galiu įvardinti vienu žodžiu – meilė. Ji gili, beribė, užvaldanti ir užpildanti visą esybę. Žinoma, tegul nebūtinai laiminga, bet neginčytinai nepaprasta ir paliekanti žymę kiekviename iš mūsų.“

 

Išskirtiniu humoro jausmu garsėjantis L. Mažylis juoko bei ironijos nestokojo ir kurdamas – aštriu humoru pasižymi tiek naujos knygos viršelis, tiek į puslapius suguldytos scenos.

 

„Norint išsakyti sudėtingus ir skausmingus dalykus juokas gali pagelbėti. Lygiai taip pat ir bendravime su aplinkiniais – humoras viską palengvina. Žmogus, turintis humoro jausmą tampa labiau prognozuojamas, prie jo nejauti įtampos ir nesibaimini dėl savo žodžių. Aš mėgstu ironizuoti, nepiktai pašiepti, tad to nevengiau ir knygoje. Juokaudamas pasitelkiau visą kūrybinę laisvę“, – atskleidžia autorius.

 

Pernai Vilniaus knygų mugės metu L. Mažylio rašytojo debiutas buvo itin sėkmingas. Visas keturias mugės dienas prie profesoriaus rikiavosi eilė skaitytojų, o „99 metais po įvykio“ veiksmo dokumentinio romano egzempliorių buvo parduota daugiau nei tūkstantis. Visgi, šiemet laukdamas vasario 21–24 dienomis vyksiančios knygų mugės autorius tikina, kad čia svarbiausia bus ne kiekybė, o žmogiškas ir tikras ryšys su skaitytojais.

 

„Praėjusiais metais per knygų mugę padėjau 1 300 parašų. Jeigu šiemet padėsiu 1 301 – džiaugsiuosi. Džiaugsiuosi, jeigu padėsiu ir vieną. Svarbiausia, kad žmonėms būtų įdomu prieiti, pabendrauti ir pasidalinti įspūdžiais“, – sako profesorius.

 

Naujausią knygą L. Mažylis pristatys Vilniaus knygų mugėje sekmadienį, vasario 24 d., 13 val. 5.1. salėje. Renginį moderuos Edita Mildažytė, filmuos LRT televizija.

 

 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis