Maistas, kuris stiprina aistrą ir nekenkia sveikatai

Sakoma, kad viskas, kas skanu, arba nesveika, arba tukina. Daktaras Ozas įsitikinęs, kad tai netiesa.

Artėjančios Šv. Valentino dienos proga per TV1 ir LNK rodomos pokalbių laidos vedėjas daktaras Mehmetas Ozas parengė patarimų sąrašą, ką daryti, kad įsimylėjėlių diena būtų kuo įsimintinesnė: aistringesnė, seksualesnė ir... sveikesnė.

Daktaras Mehmetas Ozas, vienas iš 100 įtakingiausių pasaulio žmonių, amerikiečiams jau seniai tapo sveiko gyvenimo guru. Jis veda JAV populiarią pokalbių laidą apie sveikatą „Daktaras Ozas. Šeimos gydytojo patarimai“ („The Dr. Oz Show“).

„Valentino diena – meilės šventė, tad valgykite tai, kas sveika širdžiai ir skanu! – sako daktaras Ozas. – Štai keli patarimai, kaip pasimėgauti meilės diena, nepadarant žalos sveikatai.“

Kapsicinas. Kas gali būti geriau už sveiką Valentino šventės vakarienę, kuri dar ir sužadins geismą? Pagardinkite patiekalus kapsicinu. Jis aktyvina simpatinę nervų sistemą (gerina širdies veiklą, kvėpavimą, skatina prakaitavimą, spartina kraujotaką), kitaip tariant sužadina į seksualinį susijaudinimą panašias organizmo reakcijas.

Gamtoje kapsicinas yra randamas aitriosios paprikos vaisiaus sėklų epidermio ląstelėse. Tik nepamirškite, kad grynas kapsicinas yra labai stiprus – užtenka vieno lašo paversti visą litrą vandens deginančiai aitriu.


Ženšenio arbata.
Tradicinėje kinų medicinoje ženšenis daugelį amžių laikomas afrodiziaku. Neseniai Amerikoje atlikti tyrimai parodė, kad ženšenis skatina moterų seksualinį susijaudinimą ir yra naudingas erekcijos sutrikimų turintiems vyrams.


Kiti afrodiziakai.
Garžgarstės, avokadai, šparagai, bananai, bazilikai, morkos, kiaušiniai, pankolis, figos, česnakas (jame yra alicino, kuris gerina kraujotaką lytiniuose organuose), imbieras, svogūnas, austrės, kedro riešutai, ananasai, vanilė, vynas.

Šokoladas. Kokia Valentino dienos šventė be šokolado? Na ir nereikia jo atsisakyti. Juodasis šokoladas – labai sveika, tik nesukrimskite visos plytos. Flavonoidai, kurių daugiausiai juodajame šokolade, yra antioksidantai, jie gerina širdies veiklą, aktyvina trombocitus, skatina azoto oksido sintezę endotelyje, kuri praplečia kraujagysles. Tamsusis šokoladas mažina cholesterolio lygį. Rinkitės šokoladą, kuriame mažiausiai 60 proc. kakavos. Atsiminkite – kartaus juodojo šokolado daug nė nesuvalgysite. Pasilepinkite šaldytomis vyšniomis ar braškėmis su šokoladu.

Kokteiliai ir gėrimai. Užuot gėrę saldžius kokteilius su sirupais ar grietinėle, pagardinkite kokteilius granatų sultimis (gausu antioksidantų, jos stabdo kraujagyslių kalkėjimą bei prostatos vėžio vystymąsi) ar spanguolių sultimis (tikras antioksidantų šaltinis, jose gausu fitocheminių medžiagų, stabdančių vėžio ląstelių augimą, o flavonoidai mažina aterosklerozės riziką). Pagardinkite kokteilius cinamonu. Atsiminkite, kad didelis alkoholio kiekis veikia kaip migdomieji. Tikriausiai nenorėtumėte užmigti per anksti?


„Pasidalinkite patiekalą perpus. Tai ne tik romantiška, bet ir apsaugo nuo persivalgymo“, – Šv. Valentino dienai skirtus patarimus reziumuoja „Daktaro Ozo“ vedėjas Mehmetas Ozas.

TV1 jo pokalbių laidą rodo šiokiadieniais 16 val.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis