Kai pamačiau šiuos močiutės sausainius, pagalvojau: „Kokie įmantrūs“. Bet paaiškėjo, kad jiems paruošti ir iškepti užtenka vos 10 minučių. O krevetės man primena vaikystę Klaipėdoje, kai mama po kilogramą jų pirkdavo kulinarijoje, žuvies skyriuje, paskui išvirdavo, o mes lukštendavome jas vieną po kitos...
Močiutės sausainiai
Reikės:
200 g kukurūzų dribsnių,
indelio kondensuoto pieno,
2-3 valgomųjų šaukštų aguonų,
2 valgomųjų šaukštų sezamo sėklų.
Kaip gaminti
* Visus komponentus sumaišykite.
* Po šaukštą masės dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
* Pašaukite į 190 laipsnių orkaitę. Kepkite 5-7 minutes. Ilgiau kepti nereikia – sausainiai pasidaro labai kieti.
* Ištraukite iš orkaitės ir palikite atvėsti bei sustingti. Tada nuimkite nuo kepimo popieriaus.
Krevetės su citrusais
Reikės:
10–12 krevečių,
1 apelsino,
1 žaliosios citrinos,
5 kinkanų,
alyvuogių aliejaus kepti,
kalendros arba petražolių,
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,
4, 5 medinių iešmelių.
Kaip gaminti
* Kinkanus nuplaukite, supjaustykite plonais griežinėliais, jei yra kauliukų – išimkite.
* Krevetes išlukštenkite, nuplaukite, pabarstykite druska ir po 2, 3 suverkite ant iešmelių.
* Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite iešmelius su krevetėmis, suberkite kinkanų griežinėlius. Krevetes apkepkite iš abiejų pusių (kiekvieną pusę – po 4, 5 min). Kinkanus taip pat apverskite.
* Apelsiną nuplaukite, nulupkite žievę ir odeles, supjaustykite gabaliukais. Juos padalykite į dvi lėkštes.
* Žaliąją citriną nuplaukite ir padalykite į 4 dalis – sultimis pagardinsite krevetes. Į lėkštes sudėkite kinkanus ir krevetes (galite su iešmeliais, galite be jų). Užberkite kalendros ar petražolių lapelių. Viską pabarstykite trupučiu juodųjų pipirų.