Kolegos – vienas didžiausių išbandymų laikantis dietos

Kolegė pasiūlė prie kavos šokoladuką? Gali būti, kad tai ji daro visai ne iš geros širdies.

Tyrimai rodo, kad kolegos yra viena rimčiausų kliūčių laikytis dietos. Tokią išvadą padarė „Medi-Weightloss“ klinika Floridoje, apklaususi 325 dietos besilaikančius žmones. Trečdalis jų teigė, kad sunkiausia jiems yra atsispirti kolegų gundymams. Nenuostabu, kad dažniausiai dietų stengiamasi laikytis ar iškrovos dienas daryti per atostogas ar savaitgaliais.

Sunku atsispirti, kai visi eina pietauti, o tu lieki darbo vietoje. Kai visi vaišinasi kolegės keptu naminiu pyragu, o tu privalai jo atsisakyti. O kur dar klientų dovanėlės, gimtadieniai, kitos progos, kurių įmonėje nestinga...

Ne visuomet kvietimas prisijunti prie bendro vaišių yra toks nekaltas, kaip atrodo. Klinikos dietologė Chelsey Millstone mano, kad toks elgesys gali būti nulemtas sąmoningo kenkėjiško konkurencingumo, net jei tai vyksta tik pasąmonės lygmenyje. Lieknesnis kolega suvokiamas kaip konkurentas. „Tau galima“, „tau tikrai nepakenks“, „ir taip esi lieknas“ – tokios ir panašios replikos gali rodyti užslėptą konkurenciją.

Dar viena priežastis sugundyti kolegą – kaltės jausmas. Dauguma žmonių (ypač moterų) norėtų labiau kontroliuoti savo svorį, numesti keletą kilogramų, tačiau jiems pritrūksta valios tai padaryti. Kolega, kuris sugeba atsispirti skanumynams, kitiems yra tarsi gyvas sąžinės priekaištas. Todėl pamačius, kad jis pasidavė įkalbinėjimams, palengvėja visiems.

Bendras valgis yra tam tikra bendravimo forma, o žmonėms labai svarbūs socialiniai kontaktai. Darbe jų išvengti neįmanoma. Sakydamas: „Ačiū, ne“ tarsi parodai ignoruojantis kvietimą bendrauti. Tai dar viena priežastis, kodėl dirbant taip sunku laikytis dietos. Kaip atsisakyti, jei tave papietauti kviečia tavo viršininkas – gal jis nori prie pietų stalo aptarti kokius nors svarbius klausimus? Arba kolegė, su kuria visuomet valgydavot kartu, apgailestaudama sako: „Ką gi, dabar teks valgyti vienai...“ Galiausia pasisiūlai tiesiog palaikyti kompaniją, bet sėdėti prie tuščio stalo kažkaip nepatogu, tad užsisakai ką nors ir sau.

Dar viena pavojaus zona – klientai. Ne paslaptis, kad dauguma sandėrių sudaromi prie pietų stalo – tarp antrojo patiekalo ir deserto. Atsisakymas papietauti tokiu atveju gal ir išsaugos figūrą, bet prarasti gali kur kas daugiau.

Specialistai sako, kad atsispirti tokiems gundymams padeda išankstinis pasiruošimas. Jūs turite turėti iš anksto parengtus atsakymus įvairiems atvejams. Jei kas nors jums siūlo paragauti savo ruošto maisto, galite pasakyti, kad jau esate jo ragavusi, ir jis tikrai skanus (arba jei nesat ragavusi, galima pasakyti, kad atrodo tikrai skaniai), tačiau šįkart negalite sau leisti tokio malonumo.

Prieš pietų metą išeikite pasivaikščioti ar paskirkite susitikimą – kai visi sukils pietauti, jūsų nebus darbo vietoje, tad nereikės aiškinti, kodėl negalite prisijungti.

Kad neatrodytų, jog ignoruojate kolegą per jo gimtadienį, nesėdėkite įkišęs nosį į komoiuterį, kol kiti linksminasi. Atsistokite, prieikite prie visų, laikykite rankoje taurę – tokiu atveju veikiausiai mažai ką jaudins, kad jūsų taurėje ne vynas, o mineralinis vanduo.

Jei pietų su klientu ar viršininku negalite išvengti, pasistenkite juos užbaigti bent jau prieš desertą – pasakykite, kad skubate į susitikimą ar laukiate svarbaus skambučio.

Galų gale jei iš anksto visus informuosite, kad laikotės dietos, ir juokaudama (ar rimtai) paprašysite jūsų be reikalo negundyti, nereikės kiekvieną kartą galvoti vis naujo pasiteisinimo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis