5 svarbiausios klaidos, gydant virškinimo sutrikimus

Virškinimo sutrikimais laikas nuo laiko skundžiasi kas antras Lietuvos gyventojas. Negalavimų ypač padaugėja per šventes, kuomet suvartojamas didelis kiekis sunkiai virškinimo maisto.

Šių metų kovą atlikta internetinė apklausa parodė, kad laikytis subalansuotos mitybos šventiniu laikotarpiu pavyksta vos 5 procentams respondentų. Kokias klaidas dažniausiai darome sutrikus virškinimui?


1. Ieškoma lengvos išeities

Net 45 proc. apklaustųjų prisipažįsta per šventes dažniausiai persivalgantys. Padauginus maisto jaučiamas sunkumas ir skausmas pilvo srityje, pykimas, šleikštulys, pilvo pūtimas ir kiti simptomai. Siekdami kuo greičiau išsivaduoti iš nemalonių pojūčių, net 61 proc. apklausos dalyvių vartoja greitai virškinimą gerinančius preparatus.


Tačiau reklamose populiarinamas greito gydymosi metodas neskatina susimąstyti apie sveiką gyvenimo būdą ir taisyklingą mitybą – užuot vengus virškinimą apsunkinančių maisto produktų, juos vartoti atrodo nebe taip rizikinga žinant, jog stiprus vaistas greitai pašalins visus nemalonius pojūčius.


2. Nuvertinamos natūralios gydymosi priemonės
Kankinant sutrikusio virškinimo simptomams, patariama vartoti mažesnį galimą šalutinį poveikį turinčius augalinius preparatus, su rozmarino, artišoko, pipirmėtės, ciberžolės ir kitų virškinimą gerinančių augalų ekstraktais. Šie veiksmingai virškinimo procesus gerinantys augalai nuo seno naudojami liaudies medicinoje.

3. Visi sutrikimai gydomi tais pačiais vaistais
Virškinimą gerinančias priemones būtina rinktis atsakingai. Nevalia pamiršti, kad virškinimo negalavimus gali sukelti įvairių virškinimo organų – skrandžio, kepenų, kasos, tulžies pūslės, žarnyno – sutrikimai ir ligos. Todėl siekiant efektyvaus rezultato, būtina žinoti, kuriam virškinamojo trakto organui reikalinga pagalba, nes tie patys simptomai gali perspėti apie skirtingų organų negalavimus.


4. Šalinami simptomai, o ne priežastys
Virškinimo sutrikimai yra linkę atsinaujinti, todėl laikinas ligos simptomų šalinimas gali būti efektyvus susiduriant su virškinimo sutrikimais tik retkarčiais. Siekiant visam laikui atsisveikinti su virškinimo negalavimais, rekomenduojama koreguoti gyvenimo būdą ir laikytis sveikos mitybos principų – vengti sunkiai virškinamo „greito“, riebaus, kepto maisto, nevartoti alkoholio ir stiprios kavos bei arbatos, nerūkyti, kruopščiai sukramtyti maistą, skirti pakankamai laiko poilsiui ir fiziniam aktyvumui, mokytis įveikti stresines situacijas.

5. Nesikreipiama laiku į gydytoją

Net ir ilgai trunkančius negalavimus neretai gydome tomis pačiomis simptomus mašinančiomis priemonėmis, taip leisdami ligai įsisenėti. Jeigu virškinimo sutrikimai kamuoja dažnai ir yra stiprūs, būtina kreiptis į gydytoją ir išsitirti dėl galimų virškinimo organų ligų, sukėlusių nemalonius simptomus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis