Rūgštūs produktai ne visada didina rūgštingumą

Nuovargis, slenkantys plaukai, silpnas imunitetas – visa tai nebūtinai rodo vitaminų stoką. Gali būti, kad jūsų organizme tiesiog sutriko rūgščių ir šarmų pusiausvyra.

Sveikas organizmo pH turi būti šiek tiek šarminis. Jei valgote tokį maistą, kuris organizmą nuolat rūgština, gali prasidėti įvairūs negalavimai – jaučiatės nuolat pavargęs, sunku susikaupti, pradedate dažniau sirgti, slenka plaukai, lūžinėja nagai, prasideda sąnarių ligos, kaupiasi akmenys inkstuose. Mat, organizmas rūgštines atliekas stengiasi paversti kietomis ir išmėto po „sandėlius“, kad mažiau kenktų kūnui.

Jei organizmas ilgai būna rūgštus, iš kaulų atsipalaiduoja šarminiai metalai, nes kalcis ir kiti mineraliniai kaulų komponentai neutralizuoja rūgštis. Įrodyta, kad mitybinės kilmės organizmo rūgimas yra pagrindinė kaulų retėjimo priežastis.

Užrūgštintas organizmas kur kas greičiau sensta. Japonai teigia, kad ligų yra daug, bet visų jų priežastis – rūgščių organizme perteklius. Pirmasis labai aiškus požymis, kad ši pusiausvyra sutriko, – rėmens pojūtis.


Kas organizmą rūgština?
Klaidinga manyti, kad mus rūgština rūgštūs produktai – neretai yra priešingai: dauguma rūgščių produktų organizmą šarmina. Taip yra todėl, kad rūgščiuose vaisiuose ir uoguose yra daug citratų, padedančių organizme sujungti rūgštis. Be to, citratų pavidalu labai lengvai pasisavinami reikalingi šarminiai mikroelementai.

Produktai. Labiausia mus rūgština kava, arbata, alkoholiniai gėrimai, mėsa, pasterizuotos sultys, kiaušiniai, kepiniai iš miltų, saldumynai, druska, ankštinės daržovės. Labai stipriai rūgština dirbtiniai saldikliai, angliarūgštės prisotinti gėrimai. Tarkim, stiklinę kokakolos praskiedus 5 litrais vandens, dar reikėtų išgerti 40 stiklinių šarminio vandens, kad pH pusiausvyra vėl taptų neutrali.


Dietos, stresas ir sportas. Įdomu tai, kad organizmą rūgština ir dietos bei pernelyg aktyvūs fiziniai pratimai. Mat, aktyviai sportuojant raumenyse kaupiasi vadinamoji pieno rūgštis. Rūgštys kaupiasi ir dėl per didelės įtampos, nes streso hormonai skatina šarminius mineralus šalintis iš organizmo.


Lieknėjant riebalinis audinys skyla iki ketoninių rūgščių, o baltyminė dieta organizmą parūgština dar labiau. Tai viena iš priežasčių, kodėl greitai suliesėję žmonės iš veido atrodo senstelėję.

Kas organizmą šarmina?
Šarmina dauguma šviežių daržovių (išskyrus ankštines), bulvės, salotos, vaisiai, uogos, natūralios (nepasterizuotos) vaisių sultys, medus, negazuotas mineralinis vanduo. Paprasto vandens pH įprastai yra lygus 7. Jei pH yra aukštesnis, vanduo šarminis, jei žemesnis – rūgštinis.

Pienas ir pieno produktai šarmina dėl didelio kalcio kiekio.

Taip pat organizmą šarmina saikingas judėjimas – mat trūkstant fizinio aktyvumo,
raumenyse būna per mažai deguonies, o tai skatina kauptis rūgštis. Bet, kaip aukščiau minėjome, persistengti iki geliančio raumenų skausmo nebūtina.

Parengta pagal knygą „Visaverčio gyvenimo vadovas“ (leidykla „Alma littera“).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis