6 klaidos derantis su būsimu darbdaviu dėl algos

Ne paslaptis, kad algos dydis – vienas svarbiausių dalykų, renkantis darbą. Kaip nenusipiginti ir neišgąsdinti būsimo darbdavio?


Dauguma mūsų žino, kad realybės neatitinkantys lūkesčiai dėl algos neretai užtrenkia būsimos darbovietės duris tiesiai prieš nosį. Tačiau paprašę per mažai, taip pat rizikuojame būti išbraukti iš kandidatų sąrašų.


Personalo atrankos specialistai nurodo 6 pagrindines klaidas, kurias darome derėdamiesi dėl algos ir moko, kaip realiai įvertinti savo galimybes.


1-oji klaida. Skubėjimas.
Nors ir kaip jums rūpėtų jūsų algos dydis, niekada nekalbėkite apie tai pirmojo pokalbio metu, nebent darbdavys pats to paklaustų. Rodykite susidomėjimą darbu, o ne pinigais. Klausinėkite, kokios bus jūsų pareigos, kokios karjeros galimybės, pasakokite, kokius tikslus norėtumėte realizuoti ir pan. Kalbėti apie algą galėsite tuomet, kai praeisite pradinę atranką.


2-oji klaida. Lyginimasis. „Girdėjau, kad buhalteriai pas jus uždirba 3 tūkst., o man siūlote tik 2 tūkst...“ Jei parodysite, kad žinote, kiek toje įmonėje uždirba kiti žmonės, ir išsyk, dar kojų neapšilę, reikalausite lygių teisių, atrodysite kaip pavydūs intrigantai. Žinoti situaciją visada verta, bet nereikia šitų žinių demonstruoti.

3-oji klaida. Įžūlumas. Kai kurie mano: „Imsiu ir surizikuosiu – paprašysiu daugiau, o gal, žiūrėk, duos?“ Žmogus, neturintis realaus suvokimo, kiek iš tiesų vertas jo darbas, sukelia pernelyg daug problemų, nes nuolat jaučiasi nepatenkintas, neįvertintas, reikalauja privilegijų ir pamiršta galvoti apie pareigas.


4-oji klaida. Šantažas.
Kartais žmonės mano, kad darbdavys greičiau apsispręs jo naudai, jei pagąsdinsi jį konkurencija – neva kita kompanija irgi siūlo panašias pareigas su gana didele alga. Šį triuką galima taikyti tik tuomet, jei tikrai manote esąs nepakeičiamas ir matot, kad darbdavys labai jūsų nori. Bet jei tik blefuojate, geriau taip nežaisti – paskui didesnę algą lakstantys darbuotojai atrodo tiesiog nelojalūs.


5- oji klaida. Savęs nuvertinimas. Jei aukštos kvalifikacijos specialistas, pretenduojantis į vadovaujamas pareigas, sutiks pasitenkinti vidutine alga, darbdaviui kils pagrįstų abejonių – ar tikrai jis yra toks puikus specialistas, kokiu dedasi. Jei nuvertiname patys save, kaip galime tikėtis, kad mūsų nenuvertins kiti. Pagrindu turėtų tapti ta alga, kurią gavote ankstesniame darbe. Daugiau galite prašyti, jei: a) per tą laiką pakėlėte savo kvalifikaciją; b) jūsų profesija rinkoje labai paklausi, darbuotojų trūksta; c) kompanija, į kurią einate, laiko save prestižine, yra pirmaujanti toje srityje.

6- oji klaida. Sutikti iškart. Kiekvienas mintyse nusibrėžia žemiausią ribą, kurios jis peržengti nenorėtų. Vos tik darbadavys pasiūlo šiek tiek daugiau, kandidatas iškart džiaugsmingai sutinka. Turėkime omenyje, kad darbdaviai paprastai siūlo mažiau, nei yra pasirengę mokėti – jie pasilieka erdvės deryboms. Todėl drąsiai galite kilstelėti pradinę jų sumą bent 10 proc. Taip pat spąstais gali tapti ir pernelyg didelė alga – neretai darbdaviai, sutinkantys daug mokėti, savo atsiima kitais būdais – užkraudami papildomų pareigų, ilgindami darbo dieną ir pan.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis