Hormonų sutrikimai pakeičia net veido bruožus (1)

Jeigu smarkiai pasikeitė jūsų žmonos ar vyro veido bruožai ir jūsų antroji pusė nuolat kuo nors nepatenkinta, pasiūlykite artimam žmogui pasitikrinti hormonų veiklą.


Keičia veido bruožus ir charakterį
Kintantis svoris yra vienas iš sutrikusios hormonų veiklos požymių, tačiau svoris gali ne tik augti, bet ir žymiai kristi. „Hormonai yra labai įvairūs, ir jų veiklos sutrikimų yra labai daug. Dėl endokrininių ligų gali sutrikti augimas, per trumpą laiką pasikeisti veido bruožai – padidėti nosis, skruostikauliai, atsirasti strijų, moterims gali padidėti plaukuotumas, vaikams laiku nediagnozuotos ligos gali lemti skaudžius augimo, fizinio ar protinio vystymosi sutrikimus. Jeigu skydliaukės veikla yra per aktyvi, padidėja širdies plakimas, atsiranda kūno drebulys, nerimas, irzlumas, nemiga, gali būti viduriavimas. Jeigu skydliaukės veikla yra sulėtėjusi, tuomet lėtėja medžiagų apykaita, žmogus tampa apatiškas, sausėja oda, lūžinėja nagai, slenka plaukai, užkietėja viduriai. Jausdami nepatogumą kakle, žmonės gali užčiuopti skydliaukės mazgus, bet tai nebūtinai yra susiję su hormonų veiklos pakitimais.

Susirgusieji diabetu jaučia didesnį troškulį, tad daugiau geria ir dažniau šlapinasi, gali didėti svoris, atsirasti odos niežulių, regėjimo sutrikimų, galūnių nutirpimo jausmas, - simptomus, į kuriuos privalu atkreipti dėmesį, vardija privačios ligoninės ir poliklinikosEndokrininės ligos gydomos medikamentais, bet dažniausiai prireikia ir chirurginio gydymo, ypač, kai yra susidarę augliai, kurie gamina tam tikrus hormonus. Be operacijos jų veiklą vaistais galima tik prislopinti. Paprastai endokrininės ligos, tokios, kaip skydliaukės, gydomos medikamentais, kol pasiekiama vadinamoji ligos remisija: pacientas yra beveik išgydytas, bet jį stebėti reikia visą gyvenimą, nes liga gali atsinaujinti. Cukrinis diabetas nėra iki galo išgydomas, pacientas visą gyvenimą turi laikytis tam tikro mitybos režimo ir vartoti medikamentus.

Endokrininės ligos dažniausiai yra paveldėtos, bet jų pasireiškimą gali paskatinti tam tikri išoriniai veiksniai: nutukimas, netinkamas gyvenimo būdas, dažna įtampa.

Gydytoja endokrinologė A. Abraitienė dėl endokrininių ligų profilaktikos pataria išlaikyti optimalų kūno svorį, nuolat sportuoti, vengti nuovargio, streso.

www.kardiolita.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis