Mobilieji telefonai: saugūs, kol neįrodyta kitaip

Mokslininkų atliktame tyrime, skirtame Didžiosios Britanijos sveikatos apsaugos agentūrai, teigiama, kad vis dar nėra įrodymų, jog mobilieji telefonai daro žalą žmogaus sveikatai, skelbia BBC.

Mokslininkai išanalizavo šimtus tyrimų dėl mobiliųjų telefonų poveikio žmogaus sveikatai ir neaptiko jokių įtikinamų įrodymų, jog jie susiję su vėžio rizika, smegenų veikla ar nevaisingumu.

Tačiau mokslininkai teigia, kad tyrimai dėl naudojimosi mobiliaisiais telefonais turi būti tęsiami, nes mažai žinoma apie ilgalaikį efektą.

Anot Sveikatos apsaugos agentūros, vaikai vis dėlto turėtų vengti besaikio naudojimosi mobiliaisiais telefonais. Šis pranešimas yra didžiausias kada atliktas mobiliųjų telefonų saugumo įrodymų įvertinimas.

Grupė Sveikatos apsaugos agentūros ekspertų išanalizavo visus svarbius tyrimus dėl žemo dažnio radijo bangų poveikio. Pranešimo išvadose teigiama, kad žmonės, įskaitant ir jautrius radijo bangoms, kurie būna aplinkoje, kurioje nėra viršijamas sveikatos ekspertų nustatytas radijo bangų lygis, nepatiria jokių simptomų.

Be kita ko, pranešime teigiama, kad nėra įrodymų, jog elektromagnetinė spinduliuotė sukelia smegenų auglį bei kitas vėžio formas ar kenkia vaisingumui bei širdies ir kraujagyslių darbui.

Tačiau mokslininkai pripažįsta, kad mažai žinoma apie poveikį praėjus penkeriems ir daugiau metų, nes mobilieji telefonai iki 1990-ųjų pabaigos dar nebuvo labai populiarūs.

Kita vertus, esama ir daugiau tyrimų, kurie liudija kitokius rezultatus. Štai kas apie mobiliuosius telefonus  rašoma knygoje "Gyvenk eko(logiškai)" (leidykla "Alma littera").

„Jeruzalės hebrajų universiteto tyrimas nustatė staigų paausinės seilių liaukos vėžio augimą nuo 1980 iki 2002 metų (tai sutampa su mobiliųjų telefonų atsiradimu).


Vaikų iki 8 metų smegenys sugeria dvigubai daugiau mobiliųjų telefonų spinduliuotės nei suaugusiųjų smegenys.


2010 m. gegužę paskelbti PSO vykdyto „Interphone“ tyrimo rezultatai rodo, kad daugiau kaip 10 metų intensyviai (ilgiau nei 30 min. per dieną) naudojantis mobiliuoju telefonu, smegenų auglio rizika padidėja daugiau kaip trečdaliu."

Kuo tikėti, o kuo ne, kol kas turim nuspręsti patys. Bet dėl visa ko siūlome pasinaudoti minėtoje knygoje nurodytais patarimais.


Kaip sumažinti galimai žalingą mobiliųjų telefonų poveikį

1. Telefoną laikykite nuo savęs toliau nei pusė metro.
2. Kai telefonu nesinaudojate, jį išjunkite.
3. Kai ryšys geros kokybės, neigiamas poveikis yra silpniausias. Todėl būdami vietoje, kur ryšys prastas, geriau mobiliuoju telefonu nekalbėkite.
4. Telefoną prie ausies dėkite tik po sujungimo, nes jo metu spinduliuotė didžiausia.
5. Kalbėti stenkitės ne ilgiau kaip tris minutes, o tarpai tarp pokalbių turėtų būti virš penkiolikos minučių.
6. Mobilųjį telefoną laikykite rankinėje ar portfelyje, o ne drabužių kišenėje, prie kūno.
7. Važiuojant telefonas nuolat persijunginėja tarp bazinių mobiliojo ryšio stočių – tuo metu signalai stipriausi. Taigi nekalbėti telefonu turėtų ne tik vairuotojai, bet ir keleiviai.
8. Siunčiant trumpąsias žinutes, neigiamas poveikis silpnesnis, tad daugiau rašykite, mažiau kalbėkite.
9. Nėščiosios ir vaikai mobiliuoju telefonu turėtų naudotis kuo mažiau.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis