Grėsmę santykiams gali kelti net ūgio skirtumas

Kartais tai, kas santykių pradžioje atrodo visai nereikšminga, ilgainiui gali tapti grėsme.


Dviejų žmonių tarpusavio santykiai dažniausiai prasideda kupini aistros ir aklo tikėjimo šviesia ateitimi. Tokį efektą gali sukelti bendra veikla, kai atrodo žmogų supranti iš pusės žodžio, tinkama, romantiška aplinka, bendri interesai ir pan. Tačiau vėliau išryškėja nesuderinami skirtumai. Kokie jie gali būti?


Kultūriniai skirtumai
Neretai tenka išgirsti istorijų, kaip ieškoti laimės į kitas šalis išvykusioms merginoms, susituokus su skirtingos tautybės vyru, atsiveria pragaro vartai. Izoliacija nuo socialinio gyvenimo, autoritarinis vyro dominavimas, patiriamas fizinis bei psichologinis smurtas tampa jų kasdienybe iš kurios, kaip kartais pasirodo šių dramų dalyvėms, išeities nėra.


Norint atverti šiuos vartus nebūtinai reikia toli nukeliauti. Panašių kaip į arabų šalis išvykusių merginų istorijų daug yra ir Lietuvoje. Skirtumas tas, kad savoje šalyje, vietoj aprašytos gyvenimo dramos, tokie įvykiai tampa paprasčiausia statistika. Tokių pavojų gali kilti ir susituokus toje pačioje šalyje gimusiems ir augusiems skirtingų tautybių žmonėms. Negalima nuvertinti per ilgą periodą susiformavusios psichologinės struktūros, kuri apsigyvenus kitoje šalyje neišnyksta. Žmogus stengdamasis sužavėti priešingos lyties atstovą neretai blokuoja savo prigimtinius instinktus, kurie išnykus poreikiui juos slėpti, t.y. šeimoje, lengvai pasireiški – kitaip tariant, yla iš maišo gali išlįsti visai netikėtai ir skaudžiai įdurti.


Nesutampantys charakteriai
Nors tvirtinama, kad poros vertybinė sistema turi būti panaši, tačiau kalbant apie charakterius, geriau, kai jie yra skirtingi. Šeimoje bent vienas iš partnerių turi būti konkretus, adekvačiai reaguoti į gyvenimiškas situacijas bei sugebėti konstruktyviai spręsti problemas.


Geriausias variantas jei šeimoje vienas iš parnerių yra konkretus, kitas – meniškos sielos. Taip vienas kitą papildydami jie sėkmingai gali plaukti banguotu gyvenimo vandenynu, kuriame dažniausiai mėgautis vaizdais nepakanka. Norint sėkmingai jį įveikti reikia turėti žinių bei įgūdžių tam, kad nepasiklystum. Tačiau susikoncentravęs vien į problemų sprendimus ir nesugebėdamas pasimėgauti vaizdais, šturmanas gali nuvargti ir suklysti. Norint nuo to apsidrausti, šalia būtinas žmogus, gebantis meniškai pažvelgti į plaukimo procesą. Kaip ir veikloje, taip ir šeimoje komandinis darbas, kuriame dalyvauja skirtingų sričių specialistai – būtinas.


Ūgio skirtumas
Geriau sekasi poroms, kuriose vyras nors simboliškai aukštesnis už moterį. Ne paslaptis, kad žemo ūgio vyrai neretai turi taip vadinamąjį Napoleono kompleksą. Tokių kompleksų turintis žmogus nepasitiki savimi, todėl pasitikėjimo ir pripažinimo stoką bando kompensuoti žemindamas kitus. Pripažinta, kad aukštesnių už jas vyrų pašonėje ir moteris jaučiasi saugesnė.


Patenkinti svarbiausius poreikius
Tokie ir panašūs pavojai nekels didelės grėsmės santykiams, jei bus patenkinta pagrindinė gerų santykių prielaida – komfortiška savijauta visuomenėje bei tarpusavyje. Norint to pasiekti turi būti patenkinti baziniai žmogaus poreikiai, tokie kaip saugumas, priklausymas, savirealizacija, pripažinimas, materialinė bazė. Žmonės turi būti vienos psichologinės kultūros vaisiai, turintys tas pačias šaknis. Realizavus šiuos pagrindinius poreikius, galima tikėtis pagarba ir gerove paremtų santykių, o skirtingų socialinių sluoksnių šaknys, skirtingos patirtys tampa ne tokios reikšmingos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis