Švelnus prisilietimas gerokai padidina sėkmės šansus

Palietę pašnekovo ranką, galite laimėti daugiau nei ilgais įtikinėjimais.

Vakarų visuomenėje bet kokie prisilietimai vertinami įtariai. Tai darantis žmogus pažeidžia mūsų asmeninę erdvę ir gali sulaukti kaltinimų seksualiniu priekabiavimu. Jei žinotume, kokią galią turi šis paprastas judesys, galbūt vertintume jį palankiau.

Prancūzų psichologas Nikolas Gueguenas atliko ne vieną tyrimą ir nustatė – nesvarbu, ar prašytume išmaldos, ar sekso, ar kolegiškos paslaugos, trumpam palietę pašnekovo ranką, pasieksime daugiau.

Geriausių rezultatų buvo pasiekta bendraujant su priešinga lytimi. 20-metis vyrukas per tris savaites viename naktiniame bare kvietė šokti 120 moterų. Visada skambant tai pačiai muzikai, visada tais pačiais žodžiais. Kvietimą šokti be prisilietimo priėmė 43 proc. moterų, o paliestos pašokti sutiko net 65 proc.

Gatvėje keli eksperimento dalyviai priėjo prie 240 moterų, siūlydami kartu išgerti ir prašydami telefono numerio. Be prisilietimo telefono numerį jie gavo iš 10 proc. moterų, palytėjimas jų šansus padvigubino iki 20 proc.

Galbūt šis gestas svarbus tik flirto metu? Anaiptol. Prašant gatvėje išmaldos trumpas rankos palytėjimas sėkmę padidindavo 20 proc. Taip pat palankiai šis gestas veikė ir arbatpinigių dydį, kvietimą pasirašyti po peticija, dalyvauti labdaros akcijoje ir pan.

Tiesa, darbe, bendraujant su viršininku šio metodo geriau netaikyti. Mat psichologai daro išvadą, kad liesdami kitą žmogų tarsi parodome užimantys aukštesnę padėtį. Vargu ar toks laikinas apsikeitimas padėtimi padės pasididinti algą...

Taip pat svarbu lytėti tinkamai – labai trumpai, tik viršutinę plaštakos dalį ir tarsi atsitiktinai, tuo pat metu žiūrint į akis ir sakant komplimentą ar šiaip malonius žodžius. Pažeidus bet vieną iš šių taisyklių, palytėjimas gali būti suprastas kaip agresija, asmeninės erdvės pažeidimas ir vietoj teigiamos reakcijos galite sulaukti grasinimų iškviesti policiją.


Parengta pagal Richardo Wisemano knygą „59 sekundės“ (leidykla „Alma littera“)

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis