Stiprus galvos skausmas gali rodyti mirtiną pavojų

Plyšus kraujagyslei galvos smegenyse daugiau nei pusę žmonių ištinka mirtis. Ar įmanoma užbėgti tam už akių?

Tai vadinama galvos smegenų aneurizma. Ją turi iki 5 proc. žmonių, tačiau dauguma apie tai nė nenutuokia. Iki pat lemtingojo plyšimo momento. Kas toji aneurizma, iš kokių požymių galime ją atpažinti ir kaip sumažinti jos keliamą pavojų, klausiame Kauno ,,Naujosios klinikos” gydytojos Laimos Mickevičienės.

„Galvos smegenų aneurizma – tai nenormalus kraujagyslės dalies išsiplėtimas, – teigia gydytoja. – Susilpnėjus ar susisluoksniavus kraujagyslės sienelei, ji išsipučia lyg maišelis ar balionas. Pavojingiausia, kad ta vieta bet kada gali plyšti ir kraujas užlieti smegenis. Tokiais atvejais daugiau nei pusė žmonių miršta, išgyvenusieji patiria begalę komplikacijų. Tolesnė būklė priklauso to, kaip greitai bus atlikta operacija. Smegenų kraujagyslių aneurizmos dažniausiai nustatomos vyresnio amžiaus žmonėms.“

Kokios šios ligos atsiradimo priežastys?
Galvos aneurizma gali būti paveldėta arba įgyta. Jei liga įgimta (tuomet aneurizmą gali turėti 2-3 giminaičiai), didesnė ir jos plyšimo tikimybė. Aneurizmos taip pat gali būti sukeltos infekcijų, traumų ar ligų, kurios silpnina kraujagyslės sienelę. Manoma, kad tam didelę įtaką turi intensyvus rūkymas bei alkoholio vartojimas, padidėjęs arterinis kraujo spaudimas ar aterosklerozė.

Kokie galvos smegenų aneurizmos išskirtiniai simptomai, dėl kurių reikėtų sunerimti? Juk dėl galvos skausmo paprastai neskubame pas medikus.
Neplyšusią aneurizmą turi apie 5 proc. žmonių, kuri ilgą laiką ji gali nerodyti jokių ženklų. Iki tol, kol pratrūksta. Blogiausia, kad neįmanoma numatyti, ar aneurizma plyš, ar ne. Kuo didesnė aneurizma, tuo dažnesnė jos trūkimo tikimybė. Susirūpinti vertėtų, jei dažnai jaučiamas galvos skausmas, plintantis už akių, skundžiatės matymo, kalbos ar atminties sutrikimais, padidėjusiu nuovargiu.

Kad aneurizma plyšo galime įtarti iš neįprastai staigaus, stipraus, sunkiai ištveriamo galvos skausmo. Aneurizmos plyšimui taip pat būdingas pykinimas, vėmimas, kaklo skausmai, jutimų susilpnėjimas, dvejinimasis akyse bei sąmonės netekimas.
Kartais iki plyšimo (prieš keletą dienų ar savaičių) dėl nedidelio pakraujavimo iš aneurizmos juntami įspėjamieji stipresni skausmai ar sprando raumenų įsitempimas.

Ar ši diagnozė yra nepakeičiamas nuosprendis?
Jei gydytojas nustatė šią ligą, ją kuo puikiausiai galima suvaldyti chirurginiu būdu. Jei operacija nerekomenduojama, būtina stebėti, ar aneurizma nedidėja. Ir, žinoma, vengti rūkymo bei alkoholio, sunkaus fizinio darbo, kontroliuoti kraujospūdį, aterosklerozę ir cholesterolį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis