Lietuviai augintų daugiau vaikų, jei turėtų galimybes

Apklausos duomenimis, daugiau nei pusė šeimų norėtų auginti tris vaikus, o 40 proc. sutiktų ir keturis.

Artėjančios „Gausių šeimų dienos“ belaukiant, jos organizatoriai – bankas BIGBANK ir Lietuvos gausių šeimų asociacija – atliko apklausą, kurios metu paaiškėjo – 40 % apklaustųjų ryžtųsi auginti keturis ir daugiau vaikų, jeigu turėtų tam galimybes. Tris vaikus pasiruošę auginti 53 % respondentų, dviejų pakaktų 7% atsakiusiųjų.


Iš apklausoje dalyvavusiųjų 22 % augina vieną, 42 % du, 23 % tris, o 13 % - keturis ar daugiau vaikų. Buvo pastebėta tendencija, jog šeimos, auginančios vieną atžalą, norėtų susilaukti antros, o turėdamos jau dvi – svajoja apie trečią. Taigi nors pastaraisiais metais fiksuojamas gimstamumo Lietuvoje mažėjimas, tačiau šeimų lūkesčiai išlieka pozityvūs.


Apklausoje taip pat buvo teiraujamasi, kiek dažniausiai vaikų augina netolimoje aplinkoje gyvenančios šeimos. Net 67 % respondentų atsakė, jog dažniausiai auginami 2-3 vaikai, tačiau buvo ir tokių (30 %), kurie savo aplinkoje pažįsta ir daugiavaikių – keturis ar daugiau atžalų auginančių šeimų.

Primename, kad Demografinių tyrimų instituto 2009 m. atliktas „Kartų ir lyčių tyrimas", kurio metu apklausta 8 tūkst. respondentų, parodė gerokai liūdnesnes prognozes – pagal jį vidutiniškai šeimos norėtų auginti 1,75 vaiko.


Statistika rodo, kad vaikų šeimose susilaukiama vis vėlesniame amžiuje ir vis mažiau. Viena iš „Gausių šeimų dienų“ rengėjų, Lietuvos gausių šeimų asociacijos vadovė Angelė Kostogrizienė teigė, jog tai lemia ne viena priežastis: „Jaunimas nori gyventi laisvai, daug keliauti, todėl stengiasi, kad kuo ilgiau netektų su niekuo dalintis savo finansais. Bet vis dėlto, vos tik atsiranda vaikelis namuose – jam norisi atiduoti viską“, – kalbėjo p. A. Kostogrizienė.


Siekiant pagerbti gausias Lietuvos šeimas, šį šeštadienį (gegužės 12 dieną), 12 val., visos jos kviečiamos į trečius metus iš eilės rengiamą „Gausių šeimų dieną“. Banko BIGBANK ir Lietuvos gausių šeimų asociacijos rengiama šventė vyks Kauno zoologijos sode, kur tuo pačiu metu bus skelbiamas vasaros sezono atidarymas. Šventės metu bus apdovanota metų gausi šeima bei koliažo konkurso nugalėtojai. Taip pat – numatytas Kauno pučiamųjų orkestro pasirodymas ir K. Binkio spektaklis vaikams „Pasiklydęs drakonas arba sumaištis stebuklingame miške“.
---
„Gausios šeimos diena“, kuri šiais metais Lietuvoje rengiama trečią kartą, tuo pačiu metu vyks visose Baltijos šalyse. Iniciatyvos autoriai bei rengėjai – Lietuvos gausių šeimų asociacija ir bankas BIGBANK.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis