Kas 12 pasaulio gyventojas gali nešioti hepatito virusą

Kepenis, vieną svarbiausių mūsų organų, dažniausiai pažeidžia hepatitas.

Kas žmogaus organizme atsakingas už tai, kad kraujas po kūną tekėtų švarus, išvalytas nuo toksinų ir įvairių cheminių medžiagų? Kepenys. Kas žmogaus organizme sintetina ir kontroliuoja cholesterolio kiekį kraujyje? Kepenys. Kas gamina tulžį, reikalingą suvirškinti maistą? Ir vėl atsakymas toks pats – kepenys. Neatsitiktinai šis organas vadinamas vienu svarbiausių.

Kaip teigia kepenų ligomis sergančių pacientų ir gydytojų asociacijos „Vilties atgaiva“ pirmininkė Teresa Makarevič, kepenis būtina saugoti, kaip ir jos saugo mūsų organizmą. Artėjant pasaulinei hepatito dienai – ji minima gegužės 19-ąją – T.Makarevič pastebi, jog paskutiniuoju metu vis daugiau žmonių serga lėtinėmis kepenų ligomis, ypač virusiniais hepatitais, tarp kurių vienas dažniausių yra hepatitas C.


Hepatitas A
Anot T. Makarevič, hepatitas skiriamas į kelis tipus. „Hepatitą A – ūmų virusinį kepenų uždegimą, kuriuo dažniausiai užsikrečiama keliaujant po besivystančias šalis, sukelia hepatito A virusas (HAV). Jis į organizmą patenka per užterštą vandenį, užterštus maisto produktus (moliuskus, mišraines, neluptus vaisius, termiškai neapdorotas ir neluptas daržoves, nepasterizuoto pieno produktus, žalią mėsą), užterštas išmatas (pasinaudojus tualetu ir nenusiplovus rankų) ar tiesioginio žmonių kontakto metu (per nesaugius, atsitiktinius lytinius santykius ar perpilant infekuotą kraują). Geriausia apsauga nuo hepatito A – skiepai.

Hepatitas B
Hepatitu B užsikrečiama nuo hepatito B viruso (HBV), kuris perduodamas per kraują: pastarąjį perpilant (jei donoro kraujas yra infekuotas), darant operacijas, skiepijantis (jei medicininis inventorius yra užkrėstas arba procedūras atliekantis žmogus serga minėta liga), taip pat darant tatuiruotes, veriant auskarus, naudojantis tais pačiais švirkštais narkotinėms medžiagoms leistis. Šiuo virusu galima užsikrėsti ir buityje – jei artimasis serga ir yra nesilaikoma elementarių higienos taisyklių: naudojamasi tais pačiais dantų šepetukais, skustuvais. Rečiau, bet tokių atvejų irgi pasitaiko, hepatitu B yra užsikrečiama per nesaugius, atsitiktinius lytinius santykius, ypač jei partnerio lytiniuose organuose yra žaizdelių. Hepatito B išvengti padeda tinkama higiena, apdairumas bei skiepai“, - pasakoja asociacijos „Vilties atgaiva“ pirmininkė.

Hepatitas C
Jos teigimu, viena sudėtingiausių hepatito formų – hepatitas C. Tai bene dažniausia lėtinė kepenų liga, kurią sukelia hepatito C virusas (HCV). Pastarasis išprovokuoja kepenų cirozę ir nepakankamumą. Šiuo virusu užsikrečiama per kraują - rizikos grupei priklauso asmenys, kuriems iki 1993 m. buvo perpiltas kraujas, mat iki tol hepatitas C nebuvo diagnozuojamas. Užsikrėsti hepatitu C rizikuoja chirurgai, kraują imančios slaugytojos, taip pat asmenys, kuriems atliekama hemodializė, endoskopiniai tyrimai. Užsikrėsti hepatitu C, kaip ir hepatitu B, galima darant operacijas, skiepijantis (jei medicininis inventorius yra užkrėstas arba procedūras atliekantis žmogus serga minėta liga), taip pat darant tatuiruotes, veriant auskarus, naudojantis tais pačiais švirkštais intraveniniams narkotikams leistis. Nesaugūs yra sergančiųjų artimieji, ypač jei naudojasi tais pačiais higienos reikmenimis. Išvengti šios ligos padeda žinios, tinkama higiena ir apdairumas.

Kaip diagnozuojamas?
Pasak T. Makarevič, hepatitas diagnozuojamas atliekant kraujo tyrimus. „Gydytojai rekomenduoja bent kartą per metus profilaktiškai pasitikrinti kepenų veiklą, nes daugelio kepenų ligų, tarp jų ir virusinių hepatitų, atveju iš pradžių nejaučiama jokių simptomų. Ilgainiui atsiranda silpnumas, bendras nuovargis, noras pavalgius pagulėti. Dažniausiai liga apie save „praneša“ komplikacijomis: pagelsta oda, patamsėja šlapimas, išmatos tampa šviesios“, - tvirtina T. Makarevič.

Pasitikrinti kepenų veiklą, ar ši nėra sutrikusi, jau galima ir patiems, namuose atlikus specialų testą. Mažų kainų vaistinių tinklas „Camelia“ – pirmasis Lietuvos gyventojams pristatęs testus, leidžiančius savarankiškai išsitirti kepenų veiklą. Jis nebrangus, be to, labai patogus naudoti – testas yra sudarytas iš juostelės, kurią užtenka vos sekundei įmerkti į šlapimą.

T. Makarevič priduria, jog dabar sveikatą, taip pat ir kepenų, stebėti daug paprasčiau nei anksčiau: ne tik tradicinės sveikatos priežiūros įstaigos, bet ir įvairios nevyriausybinės organizacijos suteikia galimybę pasikonsultuoti, išsitirti, ar, esant bėdai – gauti pagalbą ir paramą. Dažnai jų atstovybės yra lengviau pasiekiamos (tiesiog jų daugiau nei ligoninių ar poliklinikų), darbuotojų požiūris - ne toks biurokratiškas, o turima informacija – įvairiapusiškesnė. „Laikai, kai vienintelis pagalbos ir informacijos šaltinis buvo priskirtas gydytojas, laimei – jau praėjo“, - sako T.Makarevič.


Žiupsnelis statistikos

* Pasaulyje hepatitu C serga apie 170 milijonų žmonių. Kasmet šia liga užsikrečia 3 – 4 milijonai, o nuo lėtinio hepatito C sukeltų komplikacijų miršta apie 500 000 žmonių. Lietuvoje hepatitu C serga 50 – 70 000 žmonių.


* Nuo hepatito B kasmet miršta daugiau nei 1 milijonas pasaulio gyventojų. Lietuvoje šiuo virusu yra užsikrėtę apie 80 000 žmonių.


* Hepatitu A kasmet pasaulyje suserga apie 1,4 milijono žmonių.

* Kas dvyliktas pasaulio gyventojas gali būti hepatito B ar C viruso nešiotojas.

Prevencinėje akcijoje Vilniuje – nemokami hepatito C testai
Gegužės 17-19 dienomis Vilniaus gyventojų ir sostinės svečių prie prekybos centro „Akropolis“ lauks prevencinės hepatito C patikros programos „Gal aš esu numeris 12?“ komanda, visiems norintiems padėsianti nemokamai išsitirti dėl pavojingą ligą sukeliančio viruso. 


Šį ketvirtadienį startuosiančioje akcijoje iš viso bus atlikta 1000 nemokamų hepatito C testų.


Ne pirmus metus rengiama nemokama hepatito C patikros programa siekiama efektyviau diagnozuoti ligos atvejus, virusui nespėjus stipriai pakenkti žmogaus sveikatai. Kartu akcijos rengėjai siekia informuoti visuomenę apie hepatito C pavojų, jo simptomus ir gydymo galimybes.


Visi norintys nemokamai atlikti hepatito C testą, šį ketvirtadienį, penktadienį ar šeštadienį nuo 11 valandos laukiami prie prekybos centro „Akropolis“ (Ozo g. 25). Testus atliks Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro gydytojai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis