Lietuvės norėtų aprangai skirti bent 600 litų per mėnesį

Jei lietuvės uždirbtų daugiau, jos trigubai daugiau išleistų drabužiams, sportui ir laisvalaikiui, dvigubai daugiau – grožiui ir nė kiek nepadidintų išlaidų, skirtų maistui.

Kolegė, pakviesta kartu papietauti į vieną egzotiškų patiekalų restoraną, skubiai pervertė valgiaraštį ir jį užvertusi ramiai pakilo nuo stalo. „Na, jau ne, – tarė ji, – už šituos pietus aš galiu nusipirkti naują rankinę. Negaliu sau leisti jos suvalgyti vienu prisėdimu.“ Taip ir padarė – pakeliui į darbą nusipirko išsvajotąją rankinę, o už likusius pinigus prekybos centre įsigijo salotų indelį, jogurto ir du obuolius. „Jaučiuosi soti, sveika ir laiminga“, – reziumavo vakarop.


Svajonės ir realybė
Ko gero, panašiai mąsto dauguma lietuvių. Deja, gyvenimas ne visada leidžia joms elgtis taip, kaip norėtųsi. Kaip parodė sveikos gyvensenos populiarinimo „Activia programos“ iniciatyva atlikta apklausa, kurioje dalyvavo 1629 lietuvės, vidutiniškai moteris Lietuvoje per mėnesį išleidžia apie 1900 litų, iš jų didžiausią dalį skiria maistui – net 400 litų. 200 litų skiria drabužiams, 150 litų grožiui puoselėti, vos po 100 litų – sportui ir aktyviam laisvalaikiui. Likusią dalį sudaro kitos išlaidos.

Tai natūralu, kuo mažesnis šalyje vidutinis atlyginimas, tuo didesnė jo dalis išleidžiama maistui. Tačiau įdomu tai, kad ši dalis išliktų nepajudinama net ir tuo atveju, jei pajamos gerokai padidėtų. Tai gana keista – juk net 57 proc. lietuvių yra įsitikinusios, kad mityba lemia gerą savijautą ir 52 proc. stengiasi sveikai maitintis. Išvados čia galėtų būti dvi – arba lietuvės jau dabar savo mitybos poreikius patenkina maksimaliai, tad tobulėti nėra kur; arba jos nemano, kad sveikai maitintis reiškia maitintis brangiai. Sveika tai, kas su saiku, o saikas yra taupus sprendimas. Iš tiesų, anot dietologės dr. Editos Gavelienės, sveika mityba – visų pirma, yra saikinga ir subalansuota.

O štai tose srityse, kurios dėl būtinybės taupyti dabar nukenčia labiausiai, lietuvės mielai pasišvaistytų. Jos mano, kad per mėnesį drabužiams užtektų 600 litų, sportui, aktyviam laisvalaikiui ir grožiui puoselėti jos skirtų dar po 300 litų. Tai vidutiniai norai – kas dešimta apklausoje dalyvavusi moteris įsitkinusi, kad šioms reikmėms ir 7500 litų būtų per mažai. Kas penkta skirtų aprangai 1000 litų, o 18 proc. – daugiau nei 1500 litų.

Kuo mažiau turi, tuo labiau nori?
Didžiausias atotrūkis tarp norų ir realybės yra amžiaus grupėje iki 17 metų – šios amžiaus merginos daugeliui sričių gali skirti vos po 100 litų, tačiau norėtų išleisti po 1500 litų ir daugiau.

Panaši tendencija ir Latvijoje – nors latvės sau šiuo metu gali skirti kiek mažiau nei mes – 700 litų (lietuvės vidutiniškai – 800 Lt), tačiau norėtų skirti daugiau nei mūsų tautietės – 2000 litų (lietuvės vidutiniškai –1500 Lt). Net 16 proc. latvių norėtų kas mėnesį sau skirti 7500 litų ir daugiau.

Su amžiumi mūsų poreikiai mažėja (gal tai lemia šeima ir dėl jos pasikeitę prioritetai?), tačiau augant pajamoms – didėja.

Stilistas Kęstas Rimdžius mano, kad nemažą vaidmenį išlaidų paskirstymui daro ir auklėjimas: „Viešėdamas Rusijoje pastebėjau tokią tendenciją – slavės viską, ką uždirbs, sukiš į save: įspūdingai apsirengs, priaugins nagus, pripūs krūtis, prisipirks brangios kosmetikos. Ten mergaitės nuo mažų dienų mokomos, kad pasiekti ką nors gyvenime galima tik per savo išvaizdą. Į tai ir investuojama.“

Vis dėlto, labiausiai šiame tyrime džiugina tai, kad net ir negalėdamos nusipirkti tiek batelių porų, kiek norėtųsi, lietuvės nenusimena. Net 55 proc. tyrime dalyvavusių moterų apibūdino savo emocinę savijautą kaip gerą, 21 proc. kaip normalią ir tik 14 proc. jaučiasi blogai.

Gal ir nesam tokia verksnių tauta, kaip apie mus kalbama?


Apie „Activia programą“
„Activia programa“ yra sveikos gyvensenos patarimų, apimančių mitybą, fizinį aktyvumą ir emocinę savijautą, edukacinė programa. „Activia programos“ turinys rengiamas gydytojos – dietologės dr. Editos Gavelienės, asmeninio sporto trenerio Remigijaus Bimbos ir stilisto Kęstučio Rimdžiaus. Jis pateikiamas internete dviejų savaičių patarimų forma. Dalyvavimas programoje yra nemokamas. Daugiau informacijos apie programą rasite www.activia.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis