Griežtos dietos darosi nebemadingos

Ar galite patikėti, kad daugiau nei pusė lietuvių moterų valgo ką nori ir kiek nori, o griežtų dietų laikosi vos 6 proc.?

Tokius rezultatus atskleidė sveikos gyvensenos populiarinimo „Activia programos“ iniciatyva atlikta moterų nuomonės apklausa.

Dietologė dr. Edita Gavelienė pritaria, kad griežtos dietos tampa vis nepopuliaresnės. „Tos mažo kaloringumo dietos jau nebėra ant bangos. Dabar daugiau domimasi sveika mityba. Tiesa, amžiaus tarpsnyje nuo brendimo pradžios iki 18 metų požiūris į mitybą yra šiek tiek iškreiptas, tad ir dietų aukų yra daugiau. „Dieta turi būti kančia, tik tuomet ji duos rezultatų“, – įsitikinusios jaunos merginos.

Įdomu tai, kad labiau į griežtas dietas yra linkusios aukštesnes nei vidutines pajamas turinčios moterys – šioje grupėje griežtų dietų laikosi net 13 proc.“

„Valgymas, visų pirma, yra malonumas, – įsitikinusi E.Gavelienė. – O viskas prasideda nuo meilės sau. Kai mylėsi save, nebausi savęs dietomis ar alinančiu sportu, bet mėgausies sveika mityba, fiziniu aktyvumu, tuomet ir jausies gerai, ir atrodysi gražiai. Turėtume išmokti pasidžiaugti viskuo – išgertomis sultimis, padaryta mankšta, o ne daryti tai dėl išorinio spaudimo.“

Gal tuomet teisingai elgiasi tie 54 proc. moterų, kurios tvirtina, kad valgo ką nori ir kiek nori? „Nelabai tikiu, kad jos tikrai taip elgiasi. Juk tas pats tyrimas rodo, kad 52 proc. moterų rūpi sveika mityba, taigi jau vien tai reiškia, kad jos galvoja apie tai, ką valgo“, – sako dietologė ir siūlo atrasti pusiausvyrą: „Gyvenimas be malonumų kenkia savijautai, bet malonumas be ribų taip pat pavojingas. Mes (treneriai, dietologai) tam ir esame, kad tuos gyvenimo malonumus šiandien šiek tiek ribotume dėl gero rezultato rytoj. Kartais reikia tiesiog šiek tiek prisiversti, pradėti nuo elementaraus dalyko, kad valgymai būtų ne vienas ar du per dieną, o bent keturi. Reikia turėti truputį fantazijos – tuos pačius sveikus patiekalus iš tų pačių produktų galima įvairiai pagardinti, įdomiau patiekti ir jau turėsime visai kitą skonį.“

Beje, atsakydama į klausimą dėl visuomenės spaudimo, kuris neretai vadinamas pagrindine anoreksijos priežastimi, gydytoja Edita Gavelienė parodo ir kitą šios problemos pusę, apie kurią kol kas nekalbama – anot jos, ne ką mažesnį visuomenės spaudimą patiria ir lieknėjantys žmonės.

„Tarkim, visi žino, kad nutukimas yra vienas iš krūties vėžio rizikos veiksnių. Bet dabar turiu vieną pacientę, kuri išsigydžiusi krūties vėžį paniškai bijo... sublogti, – pasakoja dietologė. – Mat pamatę ją sulysusią visi pasakys: „Vėžys ją suėdė“. Todėl ji, net ir suprasdama riziką, stengiasi išlikti apkūni. Faktiškai visi mano pacientai, numetę nemažai svorio, susiduria su aplinkinių kamantinėjimais: „Ar nesergi?“ Nors iš tiesų jis sirgo tuomet, kai svėrė 40 kilogramų daugiau. Matyt, iš senų laikų mūsų pasąmonėj glūdi nuostata – kuo apkūnesnis, tuo sveikesnis ir turtingesnis.“

Dietologė dr. Edita Gavelienė džiaugiasi, kad lietuvių susidomėjimas sveika mityba yra kur kas didesnis nei kaimynių latvių – šioje šalyje atliktas tyrimas parodė, kad sveika mityba domisi apie trečdalis apklaustųjų.

O kokie reikalai su sportu? Savo fizine forma rūpinasi tik 37 proc. lietuvių, apie 27 proc. sportuoja itin retai ar visai nesportuoja, 27 proc. aktyvia veikla užsiima kasdien ar beveik kasdien.

Didesnis fizinis aktyvumas praverstų ne tik fizinei, bet ir emocinei savijautai – tyrimo metu taip pat nustatyta, kad respondentės, kurios neskiria dėmesio nei savo mitybai, nei fiziniam aktyvumui ar išvaizdai, gerokai prasčiau jaučiasi tiek fiziškai, tiek emociškai.

„Tai patvirtina faktą, jog gerai savijautai būtinas visapusiškas rūpinimasis savimi. Suprasdami, jog viešai prieinama informacija yra labai fragmentiška, o neretai ir prieštaringa, „Activia programoje“ subūrėme profesionalų komandą: gydytoją-dietologę dr. Editą Gavelienę, asmeninį sporto trenerį Remigijų Bimbą bei stilistą Kęstutį Rimdžių, kurie sukūrė dviejų savaičių mitybos, fizinio aktyvumo bei stiliaus ir išvaizdos patarimų programą. Jos tikslas – paskatinti moteris gyventi sveikiau ir labiau rūpintis savimi,“ – sako „Danone“ ryšių su visuomene vadovė Baltijos šalims Renata Grikšelytė-Dantė.

Daugiau informacijos apie programą rasite www.activia.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis