Kulinarinė pamoka: gaminame birų uzbekišką plovą

Vilniaus centre atidarytame restorane „Uzbekistanas“ uzbekiška duona – purūs ir kvapnūs paplotėliai – kepami specialioje krosnyje, vadinamoje tandyru. O birus uzbekiškas plovas su aviena ruošiamas kazane – įspūdingame šiam patiekalui gaminti skirtame inde.

„Apie uzbekiško restorano lygį dažnai galima spręsti, ar jame yra tandyras. Jei šeimininkai pakankamai investavo į autentiškos uzbekų virtuvės sukūrimą, ir restorane yra tikra uzbekiška krosnis, paplotėlius keps tikras „tandyrininkas”, kuris šį svarbų darbą atliks tik pats – nepatikės niekam kitam. Prisipažinsiu, kad tikras tandyras, padarytas iš kupranugarių vilnos ir molio – nėra pigus daiktas, tačiau niekas negali nustelbti jame keptų paplotėlių – ką tik iškeptos uzbekiškos duonos kvapo. „Uzbekistane” norime pateikti tik pačius geriausius patiekalus, todėl klausimas, ar įsigyti tandyrą, buvo išspręstas automatiškai”, – pasakojo restorano savininkas Polatas Turdušadžijevas. 

Į restorano atidarymą sukviesti svečiai ragavo tokius autentiškus uzbekiškus patiekalus kaip: dalma, samsa, kovurma-lagman, įvairias salotos ir kt. Abejingų neliko ir tikram kulinarijos šedevrui – daugiau kaip tris valandas virtuvės šefo Achrolo Tadžibajevo gamintam plovui. Viruvės šefas, anksčiau dirbęs garsiajame Maskvos restorane „Baltoji dykumos saulė” pažadėjo, kad plovas naujajame restorane Vilniuje visuomet bus gaminamas kiekvienam klientui atskirai ir gardųjį patiekalą iškilmingai į salę įneš pats virėjas.

Norintieji šio plovo gali pasigaminti ir namie. Tam reikėtų turėti mažą kazaną arba gilią keptuvę. Kaip gaminti plovą, kad jis būtų birus? „Uzbekistano“ virtuvės šefas A. Tadžibajevas mielai pasidalijo klasikinio uzbekiško plovo receptu ir jo gaminimo ypatumais. Pasako jo, išmokti gaminti šį patiekalą nėra paprasta, netgi įgudusiam virėjui tai nėra lengva užduotis. Bet pamėginti verta, juo labiau, kad receptas ir patarimai – ilgametę kulinarinę patirtį  turinčio virtuvės šefo.

Reikės:

150 g nulupto ir sukapoto svogūno,

180-200 g saulėgrąžų aliejaus,

3 galvučių česnako

500 g avienos,

500 g morkų,

500 g ryžių,

apie 300 g vandens,

kumino sėklų, druskos, ciberžolės – pagal skonį.

Kaip gaminti

* Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepinkite svogūnus.

* Avieną supjaustykite maždaug 18-20 g gabaliukais ir, kai svogūnai keptuvėje bus aukso spalvos, mėsą suberkite prie jų. Užberkite pusę druskos, išmaišykite ir kepinkite apie 10-15 min. ant vidutinio karštumo ugnies.

* Morkas nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite dideliais šiaudeliais. Šiam plovui jos taip pjaustomos tradiciškai, be to, patiekalas atrodo gražiau. Sudėkite morkas prie mėsos ir svogūnų. Supilkite vandenį. Uždenkite keptuvę.

* Česnakų galvutes nulupkite ir panardinkite į keptuvėje esančius produktus bei vandenį. Uždenkite dangtį ir troškinkite apie 20-30 min. Tada česnako galvutes išimkite. Užberkite ciberžolę.

* Po šilto vandens srove sudrėkintus ryžius užberkite ant keptuvėje esančių komponentų. Karštį sumažinkite iki vidutinio ar mažesnio. Uždenkite. Dabar ryžiai brinksta garuose. Atidengus juos pamaišykite (tik ryžius!). Jeigu sumaišysite su žemiau jų esančiais komponentais, jie nebebus birūs.

* Po 10-15 min. iš ryžių šaukštu atsargiai suformuokite piramidę. Padarykite joje skylutes ir įpilkite per jas maždaug 150 g vandens. Skylutes šaukštu užlyginkite. Užberkite kumino sėklas ir likusią druską. Uždenkite dangtį. Visai sumažinkite karštį. Kai dangtis aprasos, karštį visai išjunkite, bet vis dar uždengtą keptuvę ant viryklės palikite dar 5 min.  O tada jau galima ragauti!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis