Kaip iš mažo berniuko išauginti tikrą vyrą?

Gal kiek ir gaila užaugintą, prižiūrėtą ir išauklėtą savo vaiką atiduoti svetimai moteriai, bet mąstykime kiek plačiau. Jei toji moteris bus laiminga su jūsų sūnumi, laimingas bus ir jis. Tad nebijokime dėl būsimos jo laimės šiek tiek spustelėti jį dabar.


Tėvo dienos proga, aišku, labiau norėtųsi akcentuoti tėvo vaidmenį sūnaus gyvenime. Nepaneigsi – jis labai svarbus. Tačiau tėvo funkcija yra įvesti sūnų į visuomenę, išmokyti jį gyventi pagal vyrų bendruomenės taisykles ir joje prisitaikyti. O štai mamytės labiau atsakingos už tai, kaip sūnui klostysis asmeniniai santykiai, koks jis bus šeimoje ir namuose. Tad jei norite, kad marti vieną dieną pasakytų jums „Ačiū“ (sunku tikėtis, bet stebuklų būna), turite investuoti į tai nuo pat sūnaus gimimo.
Siūlome jums 4 taisykles, kurios padės jūsų sūnui tapti tikru vyru.

1. Leiskite jam pačiam įveikti sunkumus. Ką čia slėpti – sūnus palepinti mėgsta ne tik italės, bet ir lietuvės moterys. Gal todėl jie ir užauga tokie mamyčiukai. Tačiau „mamytės sūneliams“ ne tik sunkiau integruotis į vyrų bendruomenę, bet tokie yra tikra našta ir savo sutuoktinėms. Todėl nors ir kaip norėtųsi pribėgti, pakelti pargriuvusį pyplį, nušluostyti jo ašarą, iššnypšti šniurkščiojančią nosytę, susilaukite nuo šio spontaniško noro. Leiskite jam atsistoti pačiam. Jam ūgtelėjus neskubėkite pridengti savo plačia krūtine nuo kitų neklaužadų vaikų, nesupratingų mokytojų, irzlių auklėtojų. Įsikišti reikėtų tik tuomet, kai matote, kad berniukas yra visiškai nepajėgus su problema susidoroti pats. Jei berniukas neišsiugdys gebėjimo įveikti sunkumus, jis ne tik netaps atrama savo šeimai, bet ir pats nuolat ieškos, į ką atsiremti.


2. Išmokykite laikytis žodžio. Patikimumas – viena svarbiausių tikro vyro savybių. Tas, kuris laikosi savo žodžio, nežarsto tuščių pažadų, yra vertinamas tiek vyrų, tiek moterų, tiek darbe, tiek asmeniniame gyvenime. Tad jei 3 metų bamblys pažadėjo susitvarkyti žaislus, tegul padaro tai be jokių atsikalbinėjimų. Jei nutarė lankyti kokį nors būrelį, tegul tęsi šį pažadą bent metus. Vaikai yra tikri gudruoliai, bandydami išsisukti nuo pareigų. Jų argumentai kartais atrodo tokie mieli, kad imate ir nusileidžiate. Tai klaida. Kartą, kitą supratęs, kad ne visada būtina tesėti pažadus, jis nustos juos sureikšminti.


3. Neskirstykite darbų į vyriškus ir moteriškus.
Nėra nieko nenatūralaus, jei berniukas išmoks pats nusirinkti ir išsiplauti indus, nušluostyti dulkes savo kambaryje, išsiurbti kilimus, nuskusti bulves ar išsiskalbti kojines. Atsikratykite įpročio kas vakarą sudėti jam ant kėdės švarius drabužius, o purvinus išmesti į skalbinių krepšį. Geriau tegul vieną dieną jis nueis į mokyklą dėmėtu megztiniu nei užaugs buitiškai neįgaliu vyru, kuris be žmonos neįstengia susirasti spintoje švarių kojinių.


4. Išmokykite gerbti savo ir kitų jausmus.
Mums įprasta sieti vyriškumą su mažakalbyste ir uždarumu, tačiau šios savybės ne itin padeda puoselėti santykius. Mes nuolat pabrėžiame, kad verkti yra nevyriška – išties verksniai ne itin mėgstami draugų, tačiau jausmų neigimas užaugina emociškai neišprususius vyrus. Geriau tegul jis bus pernelyg jautrus nei visai bejausmis. Be to, slepiami jausmai gali sukelti rimtų psichologinių ir sveikatos problemų. Nebijokite klausinėti sūnaus, kaip jis jaučiasi, kodėl atrodo liūdnas ar linksmas. Taip pat kalbėkitės apie tai, kaip jaučiasi kiti žmonės – mokykite jį atpažinti jų liūdesį, džiaugsmą, dėkingumą, meilę, pasvarstykite, kaip jo draugai ar artimieji galėtų jaustis po vieno ar kito jo poelgio. Empatija – vienas svarbiausių dalykų, lemiančių darnius santykius su kitais žmonėmis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis