Ar medikai turėtų padėti gimdančioms namuose?

Lietuvoje vis daugiau nėščiųjų renkasi gimdymą namuose. Diskusijos apie tai, ar tai saugu, neišvengiamai susijusios ir su tuo, ar turėtų profesionalūs gydytojai padėti taip gimdančioms moterims.

Atsakymas galėtų būti paprastas – be abejo. Juk Hipokrato priesaika įpareigoja gydytojus teikti pagalbą visiems, kam ji reikalinga. Tačiau ne viskas taip paprasta. Šiuo metu Lietuvoje akušeriams ir gydytojams ginekologams teisės aktai neleidžia teikti pagalbos gimdyvėms namuose.

Prieraišiosios tėvystės centras, palaikantis gimdymo ne stacionare idėją, propaguojantis natūralų gimdymą ir gimimą, išplatino pranešimą apie Hagoje vykusią konferenciją „Su gimdymu susijusios žmogaus teisės“, į kurią buvo susirinkę beveik 300 teisininkų, akušerių ir kitų specialistų iš įvairių pasaulio šalių. Šiame tarptautiniame renginyje dalyvavusi Lietuvos atstovė teisininkė Elena Kosaitė-Čypienė sako, kad jeigu Lietuvoje nebus sudaromos sąlygos saugiai gimdyti namuose ir natūralaus gimdymo centruose, mūsų šalies, ko gero, laukia ieškiniai Europos žmogaus teisių teismui ir baudos.

Specialistus iš įvairių Europos valstybių, JAV, Kanados ir kitų šalių sutraukusi konferencija apie žmogaus teises ir gimdymą surengta reaguojant į 2010 m. gruodžio 14 d. Europos Žmogaus teisių teismo (EŽTT) sprendimą byloje „Ternovszky prieš Vengriją“. Besilaukianti Vengrijos gyventoja Anna Ternovszky kreipėsi į teismą dėl jos teisės į privatų gyvenimą pažeidimo: Vengrijos teisės aktai nesudarė galimybės moteriai gimdyti namuose, nes akušerėms buvo numatytos sankcijos už pagalbos teikimą tokio gimdymo atveju. EŽTT nusprendė, kad moteris turi teisę pasirinkti gimdymo vietą ir sąlygas, t. y. valstybė turi sudaryti galimybes šeimoms rinktis ir gimdymą namuose.

Teisininkė Elena Kosaitė-Čypienė aiškina tarptautinio teismo sprendimo esmę: „EŽTT gimdančios moters teisę pasirinkti gimdymo sąlygas apibrėžė kaip pamatinę žmogaus teisę. Ji kyla iš Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos garantuojamos teisės į privatų gyvenimą. Privatus gyvenimas apima teisę pasirinkti būti ar nebūti tėvais bei laisvę pasirinkti tapimo tėvais būdą ir aplinkybes. Tarp jų ir galimybę gimdyti ne ligoninėje. Kalbant apie pagalbą gimdymo metu, EŽTT pabrėžė, kad valstybė privalo užtikrinti ir sveikatos priežiūros specialistų dalyvavimą gimdyme, kad ir kur jis vyktų.

Lietuva Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją ratifikavo 1995 metais, todėl akivaizdu, kad tiek jos nuostatai, tiek EŽTT sprendimai ir išaiškinimai Lietuvai yra privalomi“, – sako E. Kosaitė-Čypienė. Tačiau šiuo metu Lietuvoje akušeriams ir gydytojams ginekologams teisės aktai neleidžia teikti pagalbos gimdyvėms namuose. „Kas laukia Lietuvos, jei situacija nesikeis? Tikriausiai ieškiniai Europos žmogaus teisių teismui, o po teigiamų šio sprendimų – baudos valstybei“, – gąsdina teisininkė.

Moters fiziologijos ir patologijos centro direktorius docentas Jonas Ališauskas, paprašytas pakomentuoti situaciją Lietuvoje, sakė, kad šiuo metu Lietuvos akušerių ir ginekologų draugijos (LAGD) valdyba kaip tik svarsto gimdymo namuose ir gydytojų dalyvimo tame klausimą. Anot jo, dabartinė situacija yra tokia, kad gydytojas privalo padėti žmogui, kurį nelaimė ištiko gatvėje ar kitur, tačiau juridiškai jis neturi teisės iš anksto susitaręs vykti pas gimdyvę į namus. Kitas niuansas – jei gydytojai vyks priiminėti gimdymų į namus, gali labai pabrangti jų civilinės atsakomybės draudimas. Padidės ir kitos medicininės išlaidos. Ar Lietuva gali sau tai leisti? Ar gimdyti namuose, nors ir prižiūrint akušerei, pakankamai saugu? Visus šiuos klausimus apsvarsčiusi LAGD valdyba artimiausiu metu turėtų pateikti savo atsakymą.


„Mano asmeninė nuomonė šiuo klausimu yra vienareikšmė – aš manau, kad gimdyti namuose yra nesaugu, čia kur kas sunkiau užtikrinti reikiamas sąlygas, kad susidarius kritinei situacijai deramai būtų pasirūpinta gimdyvės ir kūdikio sveikata bei gyvybe. Mano praktika rodo, kad bet koks normalus gimdymas per 5 minutes gali virsti patologiniu. Aišku, mamos sako, kad tai jų teisė spręsti ir jos prisiima visą atsakomybę. Gal ir gali priimti atsakomybę už save, bet ar turi teisę prisiimti atsakomybę už savo vaiką?“ – svarsto gydytojas.

Gimdymo namuose, prižiūrint kvalifikuotam personalui, idėja gali atrodyti visai patraukli – atrodo, kad tuomet tarpusavyje derėtų ir natūralumas, komfortas ir saugumas. Tačiau teks palaukti, kol bus įvertinti visi pliusai, minusai ir realios galimybės tai padaryti. Tikėkimės, kad per tą laiką nesulauksime žadėtų baudų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis