2013 metais pranašaujama nauja krizės audra

„Didžiulės audros scenarijus 2013-aisiais, kurį parašiau prieš keletą mėnesių, pildosi", - pirmadienį "Twitter" žinutėje pareiškė garsus finansų analitikas N. Roubinis.

Analitinės kompanijos "Roubini Global Economics Monitor" direktorius, pasaulinę finansų krizę išpranašavęs žinomas ekonomistas Nourielis Roubinis teigia, kad didžiulės audros scenarijus, kurį jis pasaulio ekonomikai prognozavo anksčiau šiais metais, jau pildosi, nes lėtėja augimas Jungtinėse Valstijose, Europoje ir Kinijoje, informuoja CNBC.

Gegužę N. Roubinis prognozavo, kad dėl keturių veiksnių (sumažėjusio JAV ekonomikos augimo, skolų problemų Europoje, sulėtėjimo besivystančiose rinkose, ypač Kinijoje, bei karinių veiksmų Irane) pasaulio ekonomikoje 2013-aisiais kils didžiulė audra.

Iš pirmadienį paskelbtų duomenų apie infliacijos Kinijoje sulėtėjimą galima daryti išvadą, kad šalies ekonomika vėsta sparčiau nei tikėtasi, o penktadienį paskelbti duomenys apie JAV darbo rinką atskleidė, kad birželį naujų darbo vietų kūrimas ketvirtą mėnesį iš eilės išliko vangus.

N. Roubinis mano, kad, priešingai nei 2008-aisiais, kai centriniai bankai turėjo "politikos kulkų", skirtų stimuliuoti pasaulio ekonomiką, šįkart politikų triukai jau baigiasi.


Kiek anksčiau N. Roubinis yra minėjęs, kad išgelbėti Europą galėtų tik skyrybos. „Skirtis gali būti sunku, tačiau tai bus geresnė išeitis nei gyvenimas žalingoje santuokoje", – teigė jis leidiniui „The Financial Times".

Jis siūlė kai kurioms šalims, geriausiu atveju - Portugalijai, Airijai, Italijai, Graikijai ir Ispanijai, palikti monetarinę sąjungą, o augimą, kurį lemia paskolos, pakeisti eksporto ir pajamų palaikomu augimu. Tai padėtų pagrindinei šalių grupei išlikti ir likti euro zonoje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis