Moterys gyvena ilgiau nei vyrai dėl genetinių priežasčių

Tyrimas rodo, kad moterys gyvena ilgiau, nes svarbioje ląstelių dalyje turi mažiau kenksmingų mutacijų nei vyrai, rašo "The Telegraph".

Šios mutacijos atsiranda vyrų mitochondrijose - "ląstelių varikliais" vadinamose ląstelių dalyse. Taip yra todėl, kad mitochondrijų sandarą lemiantis DNR paveldimas tik iš motinos. Pusę savo DNR vaikai paveldi iš tėvo ir pusę iš motinos, tačiau už mitochondrijas atsakingas DNR paveldimas tik iš motinos. Tai reiškia, kad dėl natūraliosios atrankos moterims kenksmingos mutacijos išnyksta. Tačiau, jei pasitaiko tik vyrams kenksminga mutacija, ji yra ir toliau perduodama iš kartos į kartą.

Tyrėjai teigia, kad per tūkstančius metų susikaupė daug tokių smulkių mutacijų, kurios kenkia tik vyrams, bet ne moterims. Todėl vyrai greičiau sensta ir trumpiau gyvena.

Mokslininkai jau seniai ieškojo atsakymo į klausimą, kodėl moterys bei daugumos kitų gyvūnų patelės gyvena ilgiau už patinus. Šie rezultatai buvo gauti tiriant vaisines museles, su kuriomis genetikos tyrėjai dirba dažnai, nes šių gyvūnų DNR seka labai trumpa.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis