Įtempdami raumenis galim sustiprinti savo valią

Tai, kad bandydami susikaupti, neretai įsitempiame, yra natūralus refleksas. Pasirodo, gali būti ir atvirkštinis poveikis – mechaniškai įtempdami raumenis galim sutiprinti valią, skelbia dailymail.co.uk.

Patikrinti, kaip veikia šis procesas, nutarė mokslininkas Risas Hungas iš Singapūro nacionalinio universiteto. Jis surengė eksperimentą, kurio dalyviai turėjo atlikti įvairius nemalonius, valios pastangų reikalaujančius veiksmus. Jiems reikėjo panardinti rankas į kibirą su ledais, išgerti stiklinę labai neskanaus, acto skonio gėrimo, paskui apsilankius kavinėje vietoj saldžių užkandžių užsisakyti sveiko maisto.

Iš pradžių šiuos veiksmus jie bandė atlikti įprastai, o paskui tuo pat metu buvo prašomi įtempti tam tikras raumenų grupes – sugniaužti kumštį, įsiremti kulnimis į grindis, laikant pakeltus ir įtemptus kojų pirštus arba stipriai spausti nykščiu ir smiliumi rašiklį. Pasirodė, kad šie paprasti pratimai sustiprino tiriamųjų valią – jie ilgiau išlaikydavo rankas šaltame vandenyje, greičiau išgerdavo neskanų gėrimą ir lengviau apsispręsdavo, kokį sveiką maistą užsisakyti kavinėje.

Panašų eksperimentą atliko ir Ronas Friedmanas su Andrew Elliotu Ročesterio universitete. Jo metu žmonės sprendė sudėtingas loginio mąstymo reikalaujančias užduotis. Iš pradžių tai darydami jie laikė rankas laisvai pasidėję ant šlaunų, o vėliau panašaus sudėtingumo uždavinius sprendė sukryžiavę rankas ant krūtinės. Antruoju atveju jų rezultatai pagerėjo beveik dvigubai.

Paprastai, susidūręs su sudėtinga situacija, raumenis žmogus įtempia automatiškai, bet jei natūralūs refleksai nesuveikia, galim sau padėti – juk ne visada gamta nutuokia, kokia sudėtinga situacija ištinka dietos besilaikančią moterį, jai sustojus prie kvepiančių pyragaičių lentynos. Šviežių bandelių kvapas paskatina skirtis seiles, o būsimo malonumo nuojauta – atpalaiduoti raumenis. Nepasiduokite ir elkitės priešingai. Sugniaužkite kumščius, įtempkite bicepsus arba bet kurią kitą raumenų grupę ir pamatysite – pasakyti „ne“ turėtų tapti dvigubai lengviau.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis