Druskos šiam nesaldžiam pyragui beveik nereikia – tešlai sūrumo suteikia fermentinis sūris, o pomidoriukai įdaryti sūria feta. Truputį galima įberti nebent į kiaušinių plakinį.
Ruošiant šį pyragą pravers specialus skobimo įrankis arba mažas šaukštelis. Mano keraminio kepimo indo matmenys – 34×24 cm.
Reikės:
150 g sviesto (iš šaldytuvo),
200 g varškės,
100 g fermentinio sūrio,
miltų pagal poreikį,
apie 50 mažų nepernokusių pomidoriukų,
apie 120 g fetos,
5 kiaušinių,
5 valgomųjų šaukštų pieno,
žiupsnio čiobrelių lapelių,
šviežiai maltų juodųjų pipirų,
svogūnų sėklų.
Kaip gaminti
* Fermentinį sūrį ir sviestą sutarkuokite dubenyje. Įberkite kelis šaukštus miltų ir išmaišykite. Įmaišykite varškę, įberkite maždaug 2 stiklines miltų ir suminkykite tešlą. Ši turi būti vidutinio minkštumo. Jei reikia, įberkite dar šiek tiek miltų. Įdėkite į šaldytuvą – tegu pastovi ten 1 val.
* Pomidoriukus nuplaukite, pusę jų išskobkite, į vidų pridėkite fetos. Neišskobtus patepkite aliejumi, kad kepdami labai nesutrūkinėtų. Sudėkite visus į tešla išlipdytą kepimo indą.
* Kiaušinius išmaišykite su pienu ir maltais juodaisiais pipirais,trupučiu druskos, supilkite tarp pomidorų ant tešlos. Kepkite 200 °C orkaitėje. Po 15 min. karštį sumažinkite iki 180–160 °C ir kepkite, iki iškeps kiaušiniai. Ant iškepto pyrago užberkite čiobrelių lapelių ir svogūnų sėklų. Svogūnų sėklos – retas prieskonis. Jomis labai tinka pagardinti ir šį patiekalą.
Pyragiukai su obuoliais
Reikės:
300 g miltų,
3 šaukštų miltinio cukraus,
žiupsnelio druskos,
175 g sviesto (iš šaldytuvo),
175 g grietinėlės sūrio,
maždaug 3 šaukštų grietinėlės,
2-3 obuolių arba kriaušių,
šaukštelio cinamono,
šaukšto rudojo cukraus,
kiaušinio.
Kaip gaminti
* Miltus išsijokite kartu su miltiniu cukrumi į dubenį, įberkite druską, sukratykite grietinėlės sūrį ir smulkiai sukapotą sviestą. Viską sumaišykite, užpilkite grietinėlę ir keliais paspaudimais suminkykite tešlą. Padalinkite ją kelias dalis ir padėkite į šaldytuvą 1-2 valandoms.
* Obuolius nuplaukite, nulupkite, išimkite sėklas, o minkštimą supjaustykite kubeliais arba plonomis skiltelėmis.
* Tešlą iškočiokite, supjaustykite norimo dydžio kvadratėliais. Ant tos kvadratėlio pusės, kuri bus viršuje, padarykite įpjovas. O ant apatinės pusės uždėkite obuolio skiltelių, užberkite cinamono ir truputį cukraus. Užlenkite ir šiek tiek prispauskite kraštus.
* Viršų ir sulipdytas kraštines patepkite kiaušinio plakiniu, užberkite rudojo cukraus.
* Kepkite 180-200 orkaitėje, kol ims rusvėti.
Daugiau receptų: