Du trečdaliai lietuvių jaučiasi nuolat pavargę

Nuovargis tapo nuolatiniu mūsų gyvenimo palydovu.

 

Natūralaus gruziniško mineralinio vandens "Borjomi" užsakymu atliktos apklausos duomenimis, nuolatinis skubėjimas, darbe patiriamas stresas ir judėjimo trūkumas jau seniai tapo šiuolaikinio gyvenimo palydovais. Dauguma apklaustų Lietuvos gyventojų teigia, kad intensyvus gyvenimo tempas juos vargina ne tik psichologiškai, bet ir fiziškai. Psichologinį nuovargį jaučia 70,8 proc. apklaustųjų, fizinį - 66,5 proc.

 

Šiek tiek mažiau nei trečdalis respondentų (29,5 proc.) teigia, kad šiuolaikinis gyvenimo tempas jų fiziškai nevargina. Penktadalis (20,2 proc.) apklaustųjų tvirtina, kad dėl šiuolaikinio gyvenimo tempo jie nejaučia jokio psichologinio nuovargio.

 

Paprašyti įvardyti priežastis, sukeliančias fizinį ir psichologinį nuovargį kasdieniame gyvenime, dauguma apklausoje dalyvavusių respondentų dažniausiai minėjo įtemptą darbą bei mokslus (20,4 proc.). 19,2 proc. nurodė stresą, 10,7 proc. - laiko stoką, 10,1 proc. - susilpnėjusią sveikatą, 9,9 proc. - miego trūkumą, 7,1 proc. - nekokybišką maistą, 6,7 proc. - judėjimo trūkumą, 4,9 proc. kaltino žalingus įpročius - nesaikingą alkoholio vartojimą ir rūkymą. Dar 8,3 proc. apklaustųjų teigė, kad jų niekas nevargina.

 

Respondentų taip pat buvo paprašyta atsakyti į klausimą, kaip fizinis ir psichologinis nuovargis atsiliepia jų gyvenimui. Beveik penktadalis apklaustųjų (19,2 proc.) yra įsitikinę, kad šiuolaikinio gyvenimo tempo sukeliamas psichologinis ir fizinis nuovargis kenkia jų sveikatai ir organizmui, 11,5 proc. mano, kad nuovargis turi įtakos jų santykiams su žmonėmis, 10,9 proc. tiki, kad nuovargis blogina psichologinę savijautą.

 

Apklausos dalyvių taip pat buvo klausiama, kokias būdais jie sumažina psichologinį ir fizinį nuovargį. Didžiausia dalis respondentų tai daro ramiai ilsėdamiesi (12,1 proc.), 11,9 proc. atsipalaiduoti padeda bendravimas su žmonėmis, 10,5 - mėgstamas hobis, 8,9 proc. - sportas, dar tokiai pat daliai apklaustųjų padeda meditacijos ir joga.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis