Mažai judėti beveik taip pat pavojinga kaip rūkyti

Naujausio mokslininkų tyrimo duomenimis, fizinis neaktyvumas pasaulyje dabar lemia tiek pat mirčių, kaip ir rūkymas, skelbia BBC.

Trečdalis suaugusių pasaulio gyventojų yra fiziškai neaktyvūs. Toks gyvenimo būdas kasmet pražudo 5,3 mln. žmonių, rodo trečiadienį specializuotame britų žurnale "The Lancet" paskelbti atitinkamo tyrimo rezultatai.

Pateiktais duomenimis, maždaug 10 proc. mirčių pasaulyje įvyksta dėl nepakankamo fizinio aktyvumo. Trys iš dešimties vyresnių nei 15 metų amžiaus žmonių juda nepakankamai, tarp 13-15 metų amžiaus jaunimo - net keturi iš penkių, nustatė Harvardo medicinos mokyklos Bostone mokslininkai.

Remiantis tyrimu, fiziškai neaktyvus laikomas tas žmogus, kuris bent penkis kartus per savaitę neužsiima nuosaikia arba tris kartus - aktyvia fizine veikla. Moterys yra mažiau fiziškai aktyvios nei vyrai ir tai su amžiumi didėja.

Rekomenduojama, kad suaugusieji kiekvieną savaitę skirtų 150 minučių fiziniams pratimams, tokiems kaip greitas ėjimas, važiavimas dviračiu ar darbas sode.

Pasak tyrėjų, nors dėl rūkymo ir neaktyvumo miršta panašus skaičius žmonių, rūkančiųjų yra kur kas mažiau nei neaktyvių žmonių, tad rūkymas vis dėlto yra pavojingesnis asmeniui.

Kokia situacija Lietuvoje? Marketingo tyrimų bendrovės „Berent“ atliktos apklausos duomenimis, 60 proc. Lietuvos gyventojų sportuoja bent kartą per mėnesį – tai dažniau daro vyrai nei moterys. 41 proc. apklaustųjų sako nesportuojantys, nes tam trūksta laiko, 27 proc. – negalintys dėl sveikatos problemų, o penktadalis – arti gyvenamosios vietos neturi tinkamos sporto infrastruktūros.

Lietuvoje populiariausi dviračiai: 45 proc. visų sportuojančių važinėja dviračiu, bėgioja 31 proc. apklaustųjų, 25 proc. šoka, 16 proc. užsiima lengvąja atletika, 14 proc. plaukioja baseine,13 proc. žaidžia krepšinį, 7 proc. žaidžia futbolą, 4 proc. užsiima kovos menais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis