Šlapimo nelaikymas gydomas ir psichologiškai, ir vaistais

Šlapimo nelaikymo problema gali būti sprendžiama labai įvairiais būdais – fiziniais pratimais, taikant psichologinę terapiją ar netgi chiruginiu būdu. Svarbiausia – netylėti, o ieškoti išeities.

Šlapimo nelaikymas arba inkontinencija – tai liga, skaudžiai pakeičianti pacientų gyvenimą. Sergantieji mieliau renkasi namus nei bet kokį laisvalaikį už jo sienų, nuolat patiria stresą ir baimę apsijuokti, prarasti orumą, dažnai – patyčias dėl dažno lakstymo į tualetą. Apie inkontinenciją mūsų visuomenėje kalbama mažai, todėl ne visi žino, kad šią ligą įmanoma išgydyti ar bent palengvinti jos formą ir pagerinti sergančiųjų gyvenimo kokybę.


Būtina konsultuotis su medikais

Šlapimo nelaikymą visiškai išgydyti įmanoma ne visada, tačiau net 80 proc. atvejų jį galima kontroliuoti ir palengvinti sergančiųjų gyvenimą. Su inkontinencija galima kovoti keletu skirtingų būdų, kurių kiekvienas pritaikomas individualiai.


„Tai, kas tinkama ir priimtina vienam organizmui, ne visada gali gydyti kitą. Dėl šios priežasties prieš imantis bet kokių profilaktinių, prevencinių ar gydymo priemonių būtina pasikonsultuoti su mediku, kuris įvertinęs ligos tipą pasiūlys geriausius sprendimus“, - sako Jurga Misevičienė, VšĮ „Inkocentras“ direktorė.


Svarbu mankštinti kūną ir pasąmonę
Pats paprasčiausias ir lengviausias reabilitacinio gydymo metodas – Kėgelio pratimai. Jų metu mankštinami dubens dugno raumenys: sutraukiami, palaikoma 10 sekundžių ir atleidžiami. Kartojama po 10 - 15 kartų 3 kartus per dieną. Jie yra nematomi pašaliniam asmeniui, todėl juos galima daryti bet kur ir bet kada: žiūrint televizorių, dirbant ofise, važiuojant, stovint parduotuvėje prie kasos. Sąžiningai atliekant pratimus po 3 - 4 savaičių stebimas pagerėjimas.


Patogesnes gyvenimo sąlygas nelaikantiems šlapimo gali padėti susikurti ir fizioterapija. Tai gydytojų rekomenduojamos įvairios procedūros, skirtos šlapimo pūslei atpalaiduoti. Be to, praktikuojama ir elgesio terapija, kai pacientas mokomas pasišlapinti, susirasti tualetą ir juo pasinaudoti.


„Šlapimo nelaikymas gali būti gydomas ir bandant psichologiškai bei pasąmoningai paveikti pacientą. Užsiimantys šiuo gydymo būdu bando ligoniui sukurti palankią aplinką, kur tualetas nuolat būna kuo arčiau paciento. Nesant galimybėms tai užtikrinti, nuo inkontinencijos kenčiantis žmogus aprūpinamas pagalbinėmis priemonėmis, tokiomis kaip šlapimą sugeriančios priemonės, - pasakoja J. Misevičienė.


Pasak VšĮ „Inkocentras“ direktorės, fizioterapija, elgesio terapija ir aplinkos pritaikymas – tai gydymo būdai, orientuojami į kūno ir pasąmonės mankštą. Sėkmingas tokio tipo gydymas lemia patogesnes sergančiojo gyvenimo sąlygas bei galimybę gyventi pilnavertį gyvenimą.


Vaistai – vienas gydymo būdų
Daliai pacientų medikai siūlo šlapimo nelaikymą gydyti vaistais. Tai vienas paprasčiausių gydymo būdų, kurį turi skirti gydytojas. Inkontinencijos gydymui skirti medikamentai yra receptiniai, todėl apsilankymo pas gydytoją išvengti neįmanoma – tik jis įvertinęs paciento būklę gali siūlyti šį gydymo būdą ir patarti, kokius vaistus vartoti geriausia.


Įmanoma gydyti chirurginiu būdu
Pasireiškiant tam tikriems šlapimo nelaikymo tipams, galima taikyti ir chirurgines gydymo priemones. Tai ir specialių juostelių, bei tinklelių, tvirtinančių dubens dugno raumenis įdėjimas, botulino toksino suleidimas į šlapimo pūslę, audinius standinančių medžiagų suleidimas į apie pūslę esančius audinius, šlapimo pūslės padidinimo operacijos ir kiti metodai.


„Chirurginės priemonės yra taikytinos ir tinkamos ne visiems pacientams. Vieniems jos gali būti itin naudingos ir lengvinti gyvenimo kokybę, kitiems – priešingai. Viskas priklauso nuo ligos tipo ir stadijos, kuriuos nustatęs medikas sprendžia, skirti chirurginį gydymą ar ne“, - teigia J. Misevičienė.


Plačiau apie gydymo būdus galima sužinoti Inkocentre, arba užėjus į www.buksausas.lt.


VšĮ „Inkocentras“ moteris, susiduriančias ar turėjusias problemų su šlapimo nelaikymu, kviečia dalyvauti anoniminėje apklausoje, kurią rasite paspaudę čia.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis