Siauri džinsai – lauk bėdos?

Pienligė – grybelinė infekcija, kurią sukelia bakterijos candida alibicans. Šios bakterijos moters žarnyne, burnoje ir makštyje egzistuoja nuolat. Tačiau kartais ima daugintis pernelyg intensyviai,dėl ko tavo intymiausioje vietoje pradeda niežėti, pagausėja išskyrų. Kartais ši liga praeina savaime. Bet jei simptomai išlieka keletą dienų – kreipkis į gydytoją.

Šiai ligai, kaip ir visoms, galioja paprasta taisyklė: lengviau užbėgti jai už akių nei gydytis jau susirgus. O pienligę išprovokuoti gali net ir kai kurie kasdieniai tavo įpročiai ar grožio procedūros.

Venk: Kasdien mūvėti aptemptus džinsus.
Kodėl? Siauri rūbai pakelia temperatūrą tavo genitalijų srityje, taigi sudaromos patogesnės sąlygos infekcijai plisti.
Saugokis: Nuolat dėvėk iš natūralaus pluošto pagamintas apatines kelnaites. Vadovaukis principu: jei džinsai – aptempti, kelnaitės turi būti laisvos. Ir atvirkščiai, siaurutes kelnaites derink tik prie
plačių kelnių.

Venk: Skusti savo intymių kalvelių.
Kodėl?
Jei skutimosi kremo pateks į makštį, jis sutrikdys natūralų makšties rūgštingumą ir gali išprovokuoti bakterijų dauginimąsi.
Saugokis: Toje vietoje rinkis depiliaciją vašku. Beje, jos rezultatais taip pat džiaugsiesi ilgiau!

Venk: Praleisti dušo procedūrą po treniruotės.
Kodėl?
Prakaitas tavo apatinėse kelnaitėse – puiki aplinka grybelio infekcijai tarpti.
Saugokis: Po treniruotės nusiprausk po dušu. Neturi laiko ar nėra sąlygų? Tuomet įsimesk į sporto krepšį vienerias švarias kelnaites.

Venk: Saldžių alkoholinių gėrimų.
Kodėl?
Gausiai saldinti alkoholiniai gėrimai sutrikdo tavo skrandyje esančių bakterijų pusiausvyrą ir tai gali tapti grybelinės infekcijos priežastimi.
Saugokis: Vakarėlio metu venk saldžių alkoholinių gėrimų, taurelę kilnok kuo rečiau, o tarpuose tarp alkoholio porcijų gausiai gerk vandens, nesaldžios gaivos.

Venk: Intymios vietos dezodorantų.
Kodėl?
Dezodorantas sutrikdo natūralią rūgščių ir šarmų pusiausvyrą makštyje, dėl to jos audiniai gali sudirgti, susidaro palankios sąlygos daugintis bakterijoms.
Saugokis: Nors daugelį moterų trikdo „tos vietos“ kvapas, jei esi sveika, jis neturėtų būti toks aštrus, kad riestų nosį. Sveikai moteriai papildomai kvėpinti savo intymiosios zonos apskritai nereikėtų. Kasdienis prausimasis, tinkamai parinktas prausiklis ir švarios kelnaitės – štai viskas, ko reikia. O jei pagausėjo išskyrų ar kvapas tapo pernelyg stiprus, jo maskuoti dezodorantu taip pat nederėtų – verčiau skubėk apsilankyti pas gydytoją!

Pienligės požymiai:

* Tirštos, baltos, į varškę panašios makšties išskyros;
* Niežėjimas ir perštėjimas intymioje vietoje;
* Akivaizdus makšties ir lytinių lūpų paraudimas, sudirgimas;
* Deginimo jausmas šlapinantis.

Ar seksas gali sukelti pienligę?

Tiesiogiai – ne. Pienligė nėra lytiškai plintanti liga. Tačiau sekso metu gali sudirgti makšties audiniai (ypač jei lubrikacija nepakankama), o sperma pakeičia makšties rūgštingumą. Tai sukuria palankias sąlygas grybelinei infekcijai plisti. Kai kurie tyrimai rodo, kad pienligės rizika padidėja po kunilingo, nes pienligę sukeliančios bakterijos gyvena ir burnoje. Kita vertus, kur kas didesnė rizika kyla vartojant antibiotikus ar kontraceptines tabletes.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis