Kada pilvo skausmus galima gydytis savarankiškai?

Pilvo skausmus žmonės linkę gydytis savarankiškai. Tačiau tai ne visada veiksminga, o kartais netgi pavojinga.

Dėl rėmens ėdimo, viduriavimo, vidurių pūtimo ar užkietėjimo žmonės retai kreipiasi į medikus – dažniau gydosi patys: geria daug vandens, valgo lengvai virškinamą maistą, vartoja reklamuojamus preparatus.

Medikų nuomone, savarankiškas vaistų gėrimas dažnais atvejais ne padeda, o slopina virškinimo organų funkcijas taip tik dar labiau pakenkdamas žmogaus organizmui.


Pasikartojantys skausmai turėtų priversti kreiptis į medikus

Ko gero, kiekvienas suaugęs žmogus yra susidūręs su vienu ar kitu virškinimo sutrikimu. Tai ir rėmens graužimas, ir pilvo pūtimas, ir viduriavimas, ir vidurių užkietėjimas, ir įvairiausi pilvo skausmai. Dažniausiai virškinimo negalavimai bėgant metams progresuoja dėl greitėjančio gyvenimo tempo, streso ir dėl to, kad lietuviai linkę kentėti tyliai ir gydytis patys.

„Jei virškinimo sutrikimai kartojasi arba užtrunka keletą savaičių, į medikus kreiptis būtina. Moterims dažnai būna chroniniai skausmai pilvo apačioje, kurie ne visada praeina menstruacijoms pasibaigus. Tai gali būti susiję su daugeliu ir ne tik ginekologinių ligų, pavyzdžiui, chroniniu apendicitu, storosios žarnos augliu, ir panašiai. Išeitis viena – profilaktiniai patikrinimai bent kartą per metus“, - sako doc. dr. Juozas Stanaitis, privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ pilvo chirurgas.

Nepasitarus su gydytoju ir pačiam aktyviai gydantis reklamuojamomis gydymo priemonėmis gali atsirasti įvairių pavojų.

„Aktyviai reklamuojami maisto papildai didžiausią naudą duoda jas gaminančioms kompanijoms, bet ne pacientams.

Virškinimą gerinantys vaistai slopina atitinkančio organo funkciją. Intensyviai vartojant vieną ar kitą vaistą, organas nebegamina virškinimui reikalingų medžiagų ir dėl to gali atsirasti įvairių ligų“, - sako doc. dr. J. Stanaitis.

Savarankiškai galima gydytis tik trumpalaikius negalavimus

Jei pilvo skausmai ir virškinimo sutrikimai yra trumpalaikiai, vienadieniai ir nestiprūs, gydytis galima ir patiems. Nežymius virškinimo sutrikimus geriausiai gydyti dieta, mineraliniais vandenimis, aktyviu gyvenimo būdu, vengti kepto, riebaus, rūkyto maisto, alkoholio.

„Išvengti virškinimo sutrikimų gali padėti sportas. Geriausias yra toks fizinis krūvis, kai sportuojama lauke ir apkraunami visi kūno raumenys. Patartina užsiimti plaukimu, aerobika, gimnastika, bėgioti“, - sako doc. dr. Juozas Stanaitis, privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ pilvo chirurgas.

Pasak mediko, šiais laikais žmonės daug laiko praleidžia prie kompiuterio, sėdi automobilyje, paskaitose, darbe, koncertuose, posėdžiuose. Todėl privalu bent kelis kartus per savaitę plaukioti baseine, žaisti krepšinį, rasti laiko pabėgioti, lankytis treniruoklių ar aerobikos salėse. Organizmo ir virškinimo veiklos aktyvumui didelę teigiamą įtaką turi fizinis krūvis, ypač – pilvo preso srityje.

„Išvystyti pilvo raumenys – tai korsetas, todėl siūlyčiau jį „įsigyti ir prižiūrėti“. Antraip galima susirgti daugeliu pilvo ligų, o ir judėti darosi vis sunkiau ir sunkiau“, - teigia doc. dr. J. Stanaitis.

Daugiau skysčių netenka rūkantys ir daug kavos geriantys žmonės. Naudingiausia gerti mineralinį vandenį, vaistažolių arbatas, lietuviškas sultis. „Rekomenduotina skysčių gerti tiek, kad bent kartą per dieną marškiniai prie nugaros priliptų ir burna nedžiūtų“, - sako doc. dr. J. Stanaitis.

Kaip patiems gydyti skirtingus sutrikimus?

Pasitaiko įvairių virškinimo sutrikimų ir kiekvieną jų gydyti reikia skirtingais metodais. Rėmens ėdimą malšina mineraliniai vandenys, pienas, soda. Viduriavimą malšina ryžių klijai – košelė, kisielius, džiovintos mėlynės, kietai virtas kiaušinis, granatų žievės arbata, kmynų arbata, beangliavandenė dieta. Vidurių pūtimą ir užkietėjimą galima sumažinti vartojant daug skysčių, daržovių ir vaisių, vengiant miltinių patiekalų.

„Kai šios priemonės nepadeda, galima pačiam pasidaryti klizmutę su šiltu vandeniu. Laisvinamieji vaistai padeda tik iš pradžių, o vėliau prie jų priprantama ir tada reikia arba didinti jų dozę, arba pakeisti kitais“, - teigia doc. dr. J. Stanaitis.

Tokiais atvejais geriausiai pasitarti su šeimos gydytoju. Jeigu vidurių užkietėjimas vis labiau progresuoja, būtina žarnyną ištirti ir išsiaiškinus priežastis taikyti tinkamiausią gydymo būdą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis