Savaitgalio meniu: su krapais kepti lynai ir obuolių pyragas

Kartą mačiau, kaip draugė ruošė mėsos troškinį – į puodo dugną įklojo krapų stiebų. Sakė, jog taip skaniau ir garantuotai neprisvils... O jeigu ant krapų stiebų iškepčiau žuvį?

Ir išbandžiau. Krapų aromatas įsigeria į žuvį. Kas „nesipyksta“ su šiais žalumynais – taip paruošta žuvis patiks. Bandykite taip kepti lynus arba karpius, karosus. Ir jeigu patiks, dar styrančius krapų stiebus iš daržo susiždiovinkite žiemai.

Reikės:

2 lynų,

1/2 arbatinio šaukštelio tarkuoto muskato,

šaukštelio druskos,

citrinos,

bulvių,

pomidorų,

krapų stiebų,

aliejaus,

maltų džiūvėsėlių,

šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Kaip gaminti

* Citriną nuplaukite, išspauskite iš jos 2 šaukštus sulčių ir supjaustykite gabaliukais. 

* Išskrostus ir nuskustus lynus supjaustykite, įtrinkite muskato riešutu, druska, gausiai pašlakstykite citrinos sultimis. Pavoliokite aliejuje (arba kiaušinio plakinyje) ir džiūvėsėliuose.

* Bulves nuskuskite ir virkite pasūdytame vandenyje apie 20 min., tada nusunkite.

* Nuplautus pomidorus supjaustykite griežinėliais.

* Kepimo indą išklokite krapų stiebais. Ant jų suguldykite žuvies gabaliukus. Citrinos griežinėlius įsprauskite į žuvies gabaliukus arba uždėkite ant jų.

* Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 25 min. (nelygu žuvies gabaliukai: jei didesni – ilgiau). Tada į kepimo indą sudėkite bulves ir pipirais bei druska pabarstytus pomidorus.

* Kepkite dar apie 15 min. (arba trumpiau, jei nenorite, kad apskrustų bulvės).  

* Pagardinkite čiobreliais ar kitokiais jūsų mėgstamais žalumynais.

O desertui – obuolių pyragas. Mes namuose jį vadiname auklėtojos Martynos obuolių pyragu, nes būtent iš jos gavau šį receptą. Nežinia, iš kur šis receptas keliavo iki jos. Bet tai jau nesvarbu. Didžiulis jai ačiū už tai, kad juo pasidalijo, ir linkėjimai jai bei visam „Boružėlės“ darželio kolektyvui Vilniuje.

Obuolių pyragas su kondensuotu pienu

Auklėtojos Martynos obuolių pyragas


Reikės:

250 g kambario temperatūros sviesto,

1 arbatinio šaukštelio vanilės,

5 kiaušinių,

300 g miltų,

¼ arbatinio šaukštelio druskos,

1,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,

5 valgomųjų šaukštų pieno,

5 didelių obuolių,

250 g cukraus,

1 skardinės virto kondensuoto pieno „Rududu“.

Trupiniams:

200 g miltų,

120 g šalto sviesto,

100 g cukraus,

trupučio druskos.

Kaip gaminti

* Sviestą smulkiai sukapokite, suberkite į dubenį, supilkite cukrų ir su elektriniu plaktuvu iki purumo plakite.

* Į sviesto masę po vieną įplakite kiaušinius.

* Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Persijokite ir suberkite į tešlą. Įberkite druską.

* Įpilkite pieną. Viską išmaišykite iki vientisos masės.

* Paruoštą tešlą supilkite į sviestiniu popieriumi išklotą didelę kepimo skardą (23 cm skersmens – mažoka) .

* Obuolius nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite kubeliais, sumaišykite su kondensuotu pienu ir lygiu sluoksniu paskleiskite ant tešlos.

* Paruoškite trupinius: šaltą sviestą supjaustykite gabaliukais, sumeskite į smulkintuvą, suberkite cukrų, miltus, druską. Viską susmulkinkite. Paruoštus trupinius užberkite ant pyrago viršaus. (Trupinių komponentų kiekius mažinau, nes mačiau, kad viskas nesutilps į mano skardą.)

* Kepkite 180-200 laipsnių orkaitėje apie 1 val. ar kiek ilgiau.

Daugiau receptų:

Savaitgalio meniu: pomidorų pyragas ir pyragiukai su obuoliais

Savaitgalio meniu: žuvis ir šokoladinis pyragas

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis