Maisto tinklaraštininkė šokoladą derina su uogine paprika (RECEPTAI)

Uoginės paprikos ir... šokolado derinys kaunietei maisto tinklaraštininkei Inetai Vaivockaitei pelnė kolegų simpatijas. Už šokoladinį pyragą „Velniški kąsneliai“ Tarptautinės tinklaraštininkų dienos proga rengiamo tradicinio kulinarinio vakarėlio metu* kolegos jai skyrė pirmąją vietą.

Kalbiname nugalėtoją tinklaraščio „Gamyklėlė“ autorę Inetą Vaivockaitę.

Ar pamenate savo pirmąjį paruoštą patiekalą?

Puikiai prisimenu, tai buvo virti varškėčiai. Pamenu tėvų nustebusius žvilgsnius, kuomet sekmadienio rytą visus kviečiau pusryčiauti. Man tada buvo 7 metai.

O ką labiausiai mėgstate dabar gaminti, valgyti?

Ir gaminti, ir valgyti labiausiai mėgstu  įvairius saldumynus – tortus, pyragus, keksiukus, sausainius ar saldainius. 

Kas įtraukė į maisto ruošimą? Kas jūsų kulinarijos mokytojai?

Tiksliai negalėčiau pasakyti, nes dar vaikystėje mėgau gaminti. Pamenu, su kiemo draugėmis susinešusios produktus kepdavom įvairius skanumynus – skruzdėlyną, vaflius. O geriausi mano mokytojai yra mama, knygos ir internetas.

Kiek namie turite kulinarinių knygų? Kur, be knygų, randate jums įdomių receptų?

Šiuo metu suskaičiavau jų 21. Įdomių receptų randu kulinariniuose žurnaluose, maisto tinklaraščiuose ir kulinarinėse laidose.

Stengiatės patiekalą gaminti griežtai pagal receptą?

Viskas priklauso nuo to, ką gaminu. Jei kepu tortą ar pyragą, stengiuosi nenukrypti nuo recepto ir jo laikytis. Na, o gamindama pietus dažniausiai eksperimentuoju, tad receptas lieka tik idėjos šaltinis.

Kokių praktinių ir naudingų dalykų sau virtuvėje esate atradusi?

Pagrindiniai mano praktiniai patarimai virtuvėje yra du:

* Grietinėlę reikia plakti gerai atšaldytą, kitaip galite suplakti sviestą.

* O jei norite, kad mielinė tešla greičiau pakiltų, uždengtą dubenį, kuriame kildinat tešlą, iki pusės įmerkite į šiltą vandenį. Iškils daug greičiau.

Ar pasitaiko virtuvėje suklysti?

Kartą susiruošiau kepti mielines bandeles su cinamonu, užminkiau tešlą ir palikau šiltai, kad iškiltų. Laukiau vieną...dvi... tris valandas, o tešla kaip nekilo, taip nekilo. Niekaip nesupratau, kas vyksta. Ir tik po keturių valandų laukimo, netikėtai į akis krito pilnas mielių pakelis. Tiesiog pamiršau jų įdėti...

Kur perkate produktus?    

Dažniausiai produktus perku turgeliuose ir prekybos centruose. Jokių taisyklių nesilaikau. Svarbiausia pirkti šviežius ir sezoninius produktus. Juk žiemą pirkti pomidorai prekybos centruose dažniausiai būna be skonio.

Ar pati auginate ką nors?

Labai mėgstu užsiauginti ką nors savo. Vasarą balkone sirpo braškės ir visai neseniai nuskyniau paskutinius pomidoriukus, kuriuos taip pat auginau balkone. Ant palangės šiuo metu auga čiobreliai ir bazilikai.

Koks mėgstamiausias jūsų prieskonis?

Dievinu baziliką ir čili pipirus.

Tas pyragas „Velniški kąsneliai“ dėl juose esančios uoginės paprikos turėtų sušildyti. O gal dar kas nors nutinka jų paragavus?

Juose daug šokolado – suvalgius šio pyrago gera nuotaika garantuota!

*2011/2012 kulinarinių tinklaraščių rinkimus ir apdovanojimus organizavo žurnalas „Virtuvė. Nuo...iki“ ir „Electrolux“.

Siūlome du Inetos išbandytus receptus su pipirais.

Keptas šamas su riešutų plutele

Reikės:

400 g šamo filė,

1/2 puodelio kefyro,

1/8 arbatinio šaukštelio uoginės paprikos (kajeno pipiro),

1/2 arbatinio šaukštelio raudonėlio,

1/2 arbatinio šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių,

1/4 arbatinio šaukštelio česnakinės druskos,

1/4 arbatinio šaukštelio šviežiai maltų pipirų,

1 puodelio nesaldžių kukurūzų dribsnių,

1/2 puodelio karijų (pekano) riešutų (aš naudojau graikinius riešutus).

 

Kaip gaminti

* Kefyrą sumaišykite su uogine paprika, raudonėliu, saldžiosiomis paprikomis ir česnakine druska. Viską išmaišykite.

* Šamo filė supjaustykite norimo dydžio gabaliukus ir juos sudėkite į kefyro mišinį.

* Kukurūzų dribsnius suberkite į maisto smulkintuvą ir šiek tiek pamalkite, kol pasidarys smulkūs grūdeliai, bet ne miltai. Arba tiesiog suberkite juos į maišelį ir kelis kartus su plaktuku per pašluostę patrankykite. Taip pat susmulkinkite ir riešutus.

* Susmulkintus riešutus sumaišykite su susmulkintais kukurūzų dribsniais ir šviežiai maltais pipirais.

* Šamo gabaliukus ištraukite iš kefyro ir pavoliokite riešutų-kukurūzų mišinyje.

* Kepimo formą patepkite riebalais ir sudėkite šamo gabaliukus.

* Orkaitę įkaitinkite iki 180C temperatūros ir kepkite apie 25-30 min. arba tol. kol žuvis lengvai atsignybs su šakute.

* Patiekite su mėgstamomis daržovėmis ar bulvių koše.

Velniški kąsneliai

Reikės:

210 g sviesto,

150 g juodojo šokolado,

150 g rudojo cukraus,

3 šaukštų kakavos,

120 g miltų,

¼ šaukštelio kepimo miltelių,

¼ – ½ šaukštelio maltos uoginės paprikos,

žiupsnio druskos,

3 didelių kiaušinių.

 

Šokoladinis pyragas „Velniški kąsneliai“

Kaip gaminti

* Sviestą su šokoladu ištirpinkite dubenyje ant karštų garų.

* Kiaušinius suplakite su cukrumi ir įmaišykite pravėsusią sviesto šokolado masę.

* Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, kakava, druska ir kajeno pipiru, suberkite į šokolado masę, viską išmaišykite, kad neliktų sausų miltų.

* Kepimo formą padenkite kepimo popieriumi ir supilkite tešlą.

* Orkaitę įkaitinkite iki 170 laispnių, kepkite 25-30 minučių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis