Patino gebėjimas aprūpinti patelę svarbus ne tik žmonėms

Nors ir ką kalbėtume apie besikeičiančius lyčių vaidmenis, vyro gebėjimas aprūpinti šeimą išlieka tarp labiausiai geidžiamų jo savybių.

Teksaso universiteto psichologijos dėstytojas dr. Davidas Bussas atliko didelį skirtingų kultūrų atstovų tyrimą, kuriame dalyvavo net 10 tūkst. žmonių iš 37 šalių. Šalys buvo skirtingos pagal geografinę, finansinę, kultūrinę padėtį.

Apibendrinus tyrimus paaiškėjo, kad moterys, lyginant su vyrais, net 2 kartus dažniau pabrėžia tokią vyro savybę kaip gebėjimas aprūpinti šeimą, įvardindamaos ją kaip svarbiausią. Kalbos apie tai esą moterims tampa vis svarbesnis vyro išsilavinimas ir jo profesiniai pasiekimai su šia tiesa nė kiek neprasilenkia – ir viena, ir kita svarbu todėl, kas profesionalus ir išsilavinęs vyras paprastai sugeba parūpinti daugiau išteklių.

Beje, kuo šalis skurdesnė, tuo ši savybė yra svarbesnė. Tarkim, tarp vokiečių moterų vyro pajamos buvo itin svarbios 38 proc. apklaustųjų, tarp taivaniečių – 63 proc., o tarp indžių – net 87 proc.

Įdomu tai, kad net primatų pasaulyje ši savybė yra svarbi. Tai, kad patinai susidomi patelėmis tik jų rujos metu, o kitu laiku nekreipia į jas dėmesio, atrodo visai normalu gyvūnų pasaulyje. Tačiau 2009 metais vokiečių antropologai C.Gomes ir Ch.Boeschas, tyrinėdami Dramblio kaulo kranto draustinyje gyvenančias šimpanzes, pastebėjo, kad tie patinai, kurie dalijasi grobiu su nerujojančiomis patelėmis, du kartus dažniau su jomis kopuliuojasi atėjus rujos metui. Pasirodo, primatai ne kažin kiek skiriasi nuo homo sapiens vyrų, kurie bandydami įsivilioti moterį į lovą, kviečia ją vakarieniauti.

Negi šimpanzės yra tokios protingos, kad sugeba investuoti į ateities santykius? Gali būti, kad žmogiškumo čia ieškoti neverta – tiesiog sočios ir pakankamą kūno masę turinčios patelės turi didesnius šansus apsivaisinti ir išnešioti jauniklį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis