Pomidorai, feta, alyvuogės, svogūnai – derinys primena graikiškas salotas. Tik paruoštas kiek kitaip, nes kai šalta, norisi ko nors šilto, garuojančio, kvepiančio šiltais kraštais.
Reikės:
5-7 didelių pomidorų,
4-5 mažų pomidoriukų,
200 g fetos,
150 g juodųjų alyvuogių be kauliukų (man skanesnės su kauliukais, todėl jas naudoju),
2 šaukštų tarkuoto kietojo sūrio,
2 mėlynųjų svogūnų,
arbatinio šaukštelio raudonėlio,
šaukšto alyvuogių aliejaus,
svogūnų sėklų (nebūtinai),
šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Kaip gaminti
* Pomidorus nuplaukite ir perpjaukite per pusę, išskobkite. Sudėkite į kepimo indą išskobtosiomis pusėmis į viršų.
* Svogūnus nulupkite ir smulkiai sukapokite, pakepinkite su trupučiu aliejaus. Druskos neberkite – feta pakankamai sūri.
* Į kiekvieno pomidoro vidų įmeskite po 1, 2 alyvuoges, po šaukštelį pakepinto svogūno, užberkite pipirų, dėkite po šaukštą fetos, užberkite svogūnų sėklų, tarkuoto kietojo sūrio. (Galima ant viršaus užberti maltų džiūvėsėlių.)
* Sudėkite į skardą ir nuplautus mažuosius pomidorus. Pomidorų sieneles patepkite alyvuogių aliejumi, kad labai nesutrūkinėtų.
* Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20-25 min.
* Iškeptus pomidorus pabarstykite šviežiais raudonėlio lapeliais.
Skanėstai su obuoliais
Kitoks nei įprasti obuolių pyragai ir labai paprastas būdas paruošti šiltą skanėstą su obuoliais. Išbandykite ir su kriaušėmis, nektarinais, slyvomis.
Reikės:
2-3 lapų phyllo tešlos,
2-3 rūgštokų obuolių,
rudojo cukraus,
cinamono,
2 stiklinių neutralaus skonio aliejaus.
Kaip gaminti
* Obuolius nuplaukite, perpjaukite, išimkite sėklas, supjaustykite storesniais šiaudeliais.
* Phyllo tešlą supjaustykite 10 cm pločio juostelėmis.
* Ant tešlos juostelės krašto (beveik per visą plotį) dėkite 2-3 šiaudelius obuolio, užberkite cukraus, cinamono. Tešlos kraštus užlenkite į vidų ir tada suvyniokite suktinuką.
* Nedideliame puode įkaitinkite aliejų. Įberkite mažą žiupsnelį druskos. Kiaurasamčiu arba šaukštu po vieną suktinuką įleiskite į aliejų ir po 0,5 -1 min. ištraukite. Jeigu tešlos suvyniojote į suktinuką daugiau, palaikykite jį aliejuje ilgiau, jei mažiau – trumpiau. Tiesiog pirmąjį ištrauktą paragaukite, ir viskas bus aišku. (Atsargia!i Ką tik ištraukti iš aliejaus – labai karšti).
* Jeigu norite, galite skanėstus pabarstyti miltiniu cukrumi ar aplieti medumi.
Daugiau receptų:
Savaitgalio meniu: pomidorų pyragas ir pyragiukai su obuoliais