10 idėjų, kaip be ypatingų pastangų pertvarkyti interjerą

Transformuojamieji baldai (sofos, foteliai, staliukai, lentynos) ne tik taupo vietą. Šie baldai suteikia galimybę greitai atnaujinti interjerą, pakeisti jį.

Mobilumas – aktuali šiuolaikinio interjero savybė: daiktų paslankumas ir galimybė lengvai persikūnyti leidžia jiems atlikti labai skirtingas funkcijas, o drauge be pastangų keisti namus ir mus supančią kasdienybę...

1. Vienodi ir skirtingi
Žodis „mobile“ lotynų kalba reiškia judėjimą. Mobilūs baldai – tokie, kuriuos galima ne tik stumdyti po kambarį, bet keisti jų formą priklausomai nuo situacijos. Paguldyta lentyna paslaugiai pakeičia savo paskirtį ir tampa patogiu staliuku.

2. Sugyvenamas charakteris

Mobilioji mada neaplenkė minkštų baldų. Šiuolaikinių transformuojamųjų baldų jau neturėtume vertinti kaip skirtų vietai taupyti – daug svarbesnė jų suteikiama galimybė be pastangų pertvarkyti interjerą.
Pirmieji transformuojamųjų baldų mechanizmai buvo gana primityvūs ir skirti sofoms, kurias ištiesdavo į lovas (miegamosioms sofoms). Dabar juda visos baldo plokštumos. Tiek sofos, tiek foteliai įgauna kūno konfigūraciją ir fiksuojami bet kokioje padėtyje. Tokie pokyčiai suteikia žaidimų ir kūrybos elementų, kita vertus, tai labai patogu. Dar vienas privalumas tas, kad jie nebūtinai turi glaustis prie sienos, jų „blogosios“ pusės nėra reikalo slėpti, nes atrodo dekoratyviai iš visų pusių, todėl lengvai randa vietą didelėje erdvėje ir gali tapti savotiška pertvara, suskirstančia didelę erdvę į zonas.

3. Pufas visiems gyvenimo atvejams
Šiandien kiekviename interjere yra daugiafunkcių baldų – pagal šeimininkų norus galima pakeisti jų paskirtį. Beje, pirmieji tokie baldai buvo sukurti racionaliojoje Vokietijoje ir skirti ankštiems tarnų kambariams – po lovomis imta montuoti daiktadėžes patalynei ir kitiems rakandams laikyti. Dar labiau daugiafunkcius baldus patobulino anglai, mėgstantys saugoti per šimtmečius sukauptus protėvių daiktus – jų komodos buvo labai talpios, o, kai reikėdavo, jos virsdavo kelionių skryniomis. Laikui bėgant tokių daiktų reikėjo vis daugiau ir XIX a. pabaigoje atsirado išskleidžiamos sofos, sudedami stalai ir kėdės, netgi lovos, dieną uždaromos į spintą.
Ilgainiui namuose atsiradus daugiau vietos pokyčiams atviri baldai savo pozicijų neprarado. Šiandien labai vertinamos didelės, daiktais neapžkrautos erdvės, todėl jie įgavo naują prasmę.

Pufas, apie 520 Lt

4. Daugiaveidis fotelis
Neaukšti, minkštus sėdmaišius primenantys baldai ne tik patogūs, bet ir sukuria neįpareigojančią, laisvą atmosferą. Vietoj įprastos monumentalios sofos svetainėje pastačius funkcionalų dvivietį sėdimąjį baldą jį paprasta transformuoti: pakelti priekinę dalį ir padaryti plokštumą padėklui padėti (šis sėkmingai atstos kavos staliuką), užlenkti tą dalį į vidų, kad būtų patogi sofa, išlankstyti kaip gultą ar visai ištiesti ir paversti lova, kurioje galės pernakvoti svečiai.

5. Su ratukais
Senas žmonijos išradimas – ratas – baldams pritaikytas palyginti neseniai. Iš pradžių tik nedideliems: kavos ar aparatūros staliukams, pufams, o dabar jau atsiranda ratuotos mobilios virtuvės ar darbo vietos konstrukcijos.
Ratuoti baldai ne tik lengvai keičia vietą, bet ir tikslingai gali derinti kelias funkcijas. Ypač tada, kai erdvės nenorime užgriozdinti baldais. Serviravimo stalelis gali atstoti valgomąjį stalą, o, jei rytinę kavą smagu gerti verandoje ar balkone, jis nesunkiai nugabenamas ir ten.

6. Prisitaikėliai sėdmaišiai
Šiandien taip vertinamą baldų mobilumą ir galimybę greitai keisti vietą sėkmingiausiai įkūnija sėdmaišiai – jie gali migruoti po visą butą. Nieko nėra paprasčiau, kaip pakeisti šių daiktų vietą, o žaismingos spalvos išryškina juos kaip įdomius akcentus.

7. Staliukų šeima
Kartais atrodo, kad sukurti tokius baldus įkvepia vaikų žaidimai – dėlionės ar konstruktoriai, origamiai ar kinų geometriniai galvosūkiai. Remiantis šių žaidimų principais atsiranda laisvės fantazuoti – juk staliuko dalis galima dėlioti įvairiais būdais...

Žurnalinis 4 dalių staliukas
8. Visad po ranka
Psichologai pastebi, kad išorinio pasaulio nestabilumas, galvotrūkčiais lekiančio gyvenimo tempas skatina susikurti tokius namus, kuriuose jaustumėmės kuo patogiau, akimirksniu galėtume tenkinti kylančius poreikius. Tuo paaiškinamas mobilių baldų populiarumas. Kai kurie staliukai gali virsti spintele ar net stelažu, suvienyti poilsio zoną ar pasislėpti prisiglaudę pasienyje. Susirinkus didesnei draugijai ant kelių staliukų užtenka vietos patiekti vaišes, o leidžiant laiką jaukioje vienatvėje jį patogu pasistatyti šalia sofos, kad būtų kur pasidėti knygą ar mezginį.

9. Kilnojamos lentynos
Mobilios lentynos – tai ne „stagnatoriška“ sekcija, jas galima sustatyti drauge: kompozicija atrodys stilingai ir solidžiai, o pabodus ją bus lengva išskaidyti dalimis. Didelis tokių daiktų privalumas tas, kad būdami vienodo stiliaus jie sukuria harmoningą erdvę.

10. Kuo kompaktiškiau
Dinamiškumo įspūdį (tiesą sakant, ne tik jį, bet ir judėjimo galimybę) sukuria ir baldai su ratukais, ir bet kokie kiti kompaktiški daiktai, kuriuos paprasta perkelti iš vienos vietos į kitą. Prie interjero nuotaikos ir grindų rašto deranti gruboko dizaino medinė dėžė ne tik atstoja žurnalinį staliuką – joje yra stalčius, kur galima paslėpti neišvaizdžias smulkmenas.

Nuotraukos - iš žurnalo "Mano namai"

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis