Evoliucijos kuriozai: kodėl vyrams patinka moterų krūtys?

Mokslininkai vis dar ieško atsakymo į šį, regis, tokį paprastą klausimą.

Dažniausiai atsakymų į klausimus, susijusius su vaisingumu ir dauginimusi, mokslininkai  ieško žvalgydamiesi į gyvūnų pasaulį ir evoliuciją. Tačiau kalbant apie krūtis paralelių rasti sunku. Taip, tai tiesa - moters krūtys tarsi praneša, kad ji pajėgi išmaitinti kūdikį, taigi natūralu, kad vyrams tokią moterį norisi apvaisinti. Vis dėlto klausimų šiuo atveju daugiau nei atsakymų. Juk gyvūnų patelių krūtys būna padidėjusios ir išryškėjusios tik jauniklio maitinimo metu, vėliau jos susitraukia ir pasislepia. O kaip žinome, žindanti patelė tikrai nėra pasirengusi pastoti.

Žmonių pasaulyje viskas atvirkščiai - moterų krūtys, nors ir labai padidėja žindymo metu, bet po jo, kiek sumažėjusios, niekur nepasislepia. Taigi, logiškai mąstant, tai turėtų siųsti patinams signalą - nesiartink, aš nepasirengusi vėl pastoti.

Dar kartą atsakyti į šį keblų klausimą bando neurologai Larry Youngas ir Brianas Alexanderis knygoje „The Chemistry Between Us" („Chemija tarp mūsų").

„Biologiškai kalbant, vyrų manija krūtims gana keista. Vyrai vieninteliai iš visų žinduolių vertina krūtis seksualinio pobūdžio kontekste, - teigia A. Youngas. - Mes taip pat esame vienintelė rūšis, kuriai krūtų glamonės kelia susijaudinimą ir malonumą." Pasirodo, net 82 proc. moterų trokšta, kad sekso ar jo preliudijos metu būtų glamonėjama jų krūtinė. Į tai atsiliepia ir kūnas - glamonėjami ar orgazmo metu speneliai sustandėja.

Anot vienos versijos, iškeltos evoliucijos biologų, krūtys yra sudarytos iš riebalų, o riebalinis audinys būtinas, kad nesutriktų moteriškųjų hormonų estrogenų gamyba. Taigi galėtų atrodyti, kad didelės krūtys - tai ženklas, liudijantis, jog moteris yra vaisinga ir turi pakankamai išteklių, leidžiančių išmaitinti palikuonis. 

Tačiau Larry Youngas ir Brianas Alexanderis mano, kad tokios išskirtinės meilės krūtims priežastis galėtų būti hormonas oksitocinas, dar vadinamas prisirišimo hormonu. Žindymo metu jis išsiskiria tiek motinai, tiek vaikui ir pažadina globos, meilės ir prisirišimo jausmus. Kartu su dopaminu - atlygio hormonu jie sukuria galingą ryšį tarp motinos ir kūdikio, kurio nesąmoningai ilgimasi visą gyvenimą. Kitaip tariant, nors ir kaip daugumai vyrų tai nepriimtinai skambėtų, sureikšminti moterų krūtis vyrus skatina mamytės glėbio ilgesys. Anot knygos autorių, šis evoliucijos posūkis skatina vertinti moterų krūtis ne tik žemesniame instinktyviame lygmenyje - jis atsirado tam, kad paskatintų vyrus ir moteris sukurti kokybiškai kitokius, globa ir meile pagrįstus ryšius.

Visa tai labai gražu, tačiau nepaaiškina, kodėl tokių jausmų krūtys nesukelia kitoms moterims - juk mergaitės žindomos tiek pat, kiek ir berniukai?

Trečia versija remiasi tuo, kad žmonės - vieninteliai gyvūnai visame pasaulyje, kurie sueities metu dažniausiai būna vienas kitam ne iš nugaros, o iš priekio. Todėl krūtys gali būti vertinamos kaip sėdmenų, kurių mylėdamasis iš priekio negali matyti, ekvivalentas - neva savo forma juos primena ir tokiu būdu žadina seksualinį geismą.   

Kad ir kokia būtų tikroji šio žavėjimosi priežastis, reikia pripažinti viena: jei nebūtų įvykęs toks evoliucijos posūkis, plastikos chirurgai šiandien neuždirbtų savo milijardų - juk ne paslaptis, kad didžiausias pelnas į šios insdustrijos atstovų kišenes nusėda būtent iš krūtų didinimo.

Parašyk Redakcijai

Čia pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų.

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis