Salotų užpilai - įvairiam skoniui

Gamtoje egzistuoja daugybė produktų ir augalų, iš kurių galima pasigaminti salotų užpilų. Svarbiausia, jie prieinami ir nebrangūs.

Pagrindinės užpilų sudedamosios dalys, kurių paprastai turite virtuvėje, tai augaliniai aliejai, grietinėlė, grietinė, rūgpienis, medus, sūris, varškė, citrusinių ir rūgščių vaisių, daržovių sultys, riešutai, jūros kopūstai, pomidorai, agurkai, svogūnai, česnakai, krienai, garstyčios, krapai, petražolės, salierai, mėtos, bazilikai, čiobreliai, kmynai, džiūvėsėliai, avižiniai dribsniai.

Paprasčiausi salotų užpilų deriniai:
1. Citrinų sultys, alyvuogių aliejus, medus.
2. Citrinų sultys, medus, grietinė arba grietinėlė.
3. Citrinų sultys, tarkuoti krienai, medus.
4. Saulėgrąžų aliejus, trinti česnakai, smulkinti svogūnai, džiovinti jūros kopūstai.

Citrinų aliejus
Vieną stiklinę augalinio aliejaus išplakite su 1–2 citrinų sultimis (sultis pilkite pamažu). Tada sudėkite 1–2 smulkiai sukapotas česnakų skilteles ir žiupsnelį garstyčių miltelių. Visus produktus supilkite į užsukamą indelį ir stipriai pakratykite.

Riešutų majonezas
Susmulkinkite graikinius riešutus ir išsukite su nedideliu kiekiu augalinio aliejaus iki vientisos masės. Tada įpilkite dar aliejaus (1 šaukštelis masės – 2–3 šaukštai aliejaus) ir pusės citrinos sultis. Išmaišykite.

Vasariškas užpilas
Užsukamame indelyje sumaišykite citrinų, spanguolių ar raudonųjų serbentų sultis su kapotomis petražolėmis ir svogūnų laiškais. Dangtelį užsukite ir indą gerai sukratykite.

Grietininis užpilas
Reikės ½ citrinos sulčių, 3 šaukštų grietinės, 1 skiltelės susmulkintų česnakų, ½ šaukšto sukapotų svogūnų ar jų laiškų, 1 šaukšto aliejaus. Visus produktus gerai suplakite.

Pomidorų užpilas
Šešioms dalims aliejaus reikia 1 dalies citrinų sulčių, smulkiai sukapotų salierų stiebų (arba krapų, petražolių, o galima ir viską kartu pagal skonį), 4 dalių sutrintų šviežių pomidorų.

Provanso užpilas
Viena ranka grūstuve mediniu šaukštu trinkite česnakus, kita po labai nedaug pilkite aliejų. Kai masė sutirštės, pamažu supilkite ½ stiklinės citrinų sulčių.

Rytietiškas užpilas „Fisindžin“
Maltus graikinius riešutus sumaišykite su granatų, spanguolių ar raudonųjų serbentų sultimis. Bet kokios daržovės su šiuo užpilu taps šventinės.

Besarabiškas užpilas
3 kietai virtų kiaušinių trynius ištrinkite su 6 šaukštais augalinio aliejaus (jį pamažu pilkite nedidele srovele). Po nedaug ir maišydami supilkite 1,5 stiklinės citrinų sulčių, sukrėskite 1 sutrintą svogūną, įdėkite 2–3 šaukštus grietinėlės ir šaukštą medaus. Įdėkite 3 smulkiai sukapotus šviežius arba šviežiai raugintus agurkus, susmulkintų žalumynų. Išmaišykite. Prieš patiekdami trumpai palaikykite šaldytuve.

Iš šių, kad ir šiek tiek sudėtingesnių receptų, matyti, kad beveik visų užpilų pagrindas yra augalinis aliejus, rūgščios sultys, žalumynai ir riešutai. Šie produktai tinka prie visų salotų ir daržovių patiekalų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis