Į darbą su šypsena? Sudėtinga, bet pabandykim!

Priežasčių, kodėl ryte pabundame su slogia mintimi: „Ir vėl į darbą...“ yra daug. Kai kurios jų nesunkiai pašalinamos.

Sunkiausia, ašku, tiems, kurie nemėgsta savo darbo ir jaučiasi sėdį visai ne savo rogėse. Tokiu atveju galima patarti tik dairytis kito darbo. Nors ir tuomet galima paieškoti pozityvių dalykų, neužsiciklinant ties neigiamais. Gal darbas ir ne itin įdomus, bet jis jums teigia pajamų, socialinių garantijų, stabilumo - galvokite apie tai.

 Kartais stresą kelia visai išsprendžiamos problemos.

Susikaupė daug darbų

Jei vakare užmiegate ir rytą pabundate nuo laukiančių darbų apimties spengiančia galva, galbūt prisiimate daugiau nei galite patempti? Naivu tikėtis, kad dar šiek tiek pakentėsite, tą ar aną padarysite, ir vieną dieną darbų našta sumažės. Taip beveik niekada nenutinka. Priešingai - kuo daugiau darbuotojas veža, tuo daugiau ant jo kraunama. Kita bėda gali būti ne išaugęs darbų krūvis, o jūsų nesugebėjimas tinkamai juos organizuoti. Todėl verta rytdienos darbus susirašyti darbo kalendoriuje iš vakaro, realiai įvertinant, kiek laiko reikės kiekvienam jų skirti. Taip kitą dieną atsibusite ramesne galva. Jei kažkas bandys užkrauti „super skubų" darbelį, paklauskite, kurio iš anksčiau suplanuotų darbų vietoj jo galite nedaryti.

Laukia sudėtinga situacija

Gali būti, kad keltis iš lovos nesinori vien prisiminus, kad jūsų šiandien laukia nemalonus pokalbis su viršininku, susitikimas su sunkiu klientu ar kokia nors kita sudėtinga užduotis. Gali skambėti paradoksaliai, bet stenkitės kuo mažiau apie tai galvoti, sąmoningai nukreipkite mintis kita linkme. Kuo daugiau audrinsite save mintimis apie būsimą situaciją, tuo dirglesnė į ją ateisite, tad ir klaidų tikimybė žymiai padidės. Atsiminkite - nebūna padėties be išeities. Pagalvokite, kas blogiausia gali nutikti, ir nusiraminkite: prarastas kientas ar viršininko priekaištai - ne pasaulio pabaiga. Pažvelkite į situaciją iš laiko perspektyvos - ar po metų jus tai vis dar jaudins? Prisiminkite, kaip sėkmingai išsprendėte panašias situacijas anksčiau - tai padės pasijusti tvirčiau.

Konfliktuojate su kolegomis

Įtempti santykiai darbe sukelia ne mažesnį stresą nei didelis darbų krūvis ar sudėtingos užduotys. Psichologai nepataria santykių aiškinimosi vilkinti. Kuo ilgiau nešiositės širdyje neišsakytas emocijas, tuo labiau didės įtampa. Galų gale rizikuojate sprogti pačiu netinkamiausiu metu ir būdu. Todėl vos tik kilus kokiam nors nesusipratimui, pasiūlykite kolegai pasikalbėti. Geriausia tai daryti ne viso kolektyvo akivaizdoje, o likus akis į akį, veikiant ką nors tokio, kas padeda atitraukti dėmesį - pavyzdžiui, pietaujant, einant apsipirkti, važiuojant iš darbo namo viena mašina. Stenkitės vengti kaltinimų, daugiau kalbėkite apie tai, kaip jaučiatės jūs. Būkite nusiteikę ieškoti sprendimo, o ne vien lieti nuoskaudas. Pamatysite, kaip po tokio pokalbio palengvės. Net jei kolegos elgesys nepasikeis, bent jau būsite išsakę, ką galvojate, ir nereikės be paliovos bartis su juo mintyse.

Užpjovė rutina

Bet koks, net ir pats mėgstamiausias darbas turi rutinos elementų. Tad kartais jokių problemų lyg ir nėra, bet dirbti paprasčiausia tingisi, yra nuobodu, ypač savaitės pradžioje ar pačiame jos gale. Jei į darbą eiti nesinori, būtinai susigalvokite ką nors malonaus tą dieną - gal tai pietūs su seniai matyta drauge, pasivaikščiojimas su kolegėmis po parduotuves, pakeliui nusipirktas pyragėlis. Jei oras geras, galite pastatyti mašiną toliau nuo darbovietės ir pasivaikščioti parku, paupiu ar kitomis gražiomis vietomis. Galite įsimesti į rankinę mėgstamos muzikos ir ausinuką. Geros nuotaikos gali suteikti ir naujas drabužis, šukuosena, makiažas, bateliai - pasipuošusi visą dieną jausitės graži, tad ir diena praeis linksmiau.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis