Kaip sužinoti, ar sportas išėjo į naudą?

Bet koks fizinis aktyvumas yra naudingas - net trumpas pasivaikščiojimas. Vis dėlto yra požymiai, kurie patvirtina, kad šįsyk išties buvo pasportuota kaip pridera.

Anot specialistų, požymiai, kad fizinis aktyvumas buvo naudingas, yra tokie:

* pagilėjęs ir patankėjęs kvėpavimas,

* padidėjęs širdies susitraukimų dažnis (pulsas didesnis apie 2 kartus, palyginti su ramybės būsena),

* pagreitėjusi medžiagų ir energijos apykaita,

* pakilusi kūno odos temperatūra,

* padidėjęs prakaitavimas,

* pakitusi veido ir kūno odos spalva ir kt.

„Fizinis pasyvumas plačiai pripažintas kaip vienas pagrindinių rizikos veiksnių, lemiančių sergamumą lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis, ypač ekonomiškai išsivysčiusiose Vakarų valstybėse. Reguliarus fizinis krūvis yra tiesiogiai siejamas su saugesniu, sveikesniu ir ilgesniu gyvenimu", - sakė sveikos gyvensenos programą vykdančio VšĮ „Iniciatyvos fondas" programų koordinatorė Inga Smirnovienė.

Fizinis aktyvumas yra vienintelė žmogaus energijos „išlaidų" dalis, kuri gali keistis iš esmės: fiziškai pasyvūs žmonės gali išnaudoti mažiau nei 10 proc., o nepaprastai aktyvūs - daugiau nei 80 procentų. Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro duomenimis,  nuo fizinės veiklos priklauso vidutiniškai apie 20-30 proc. visų organizmo energijos „išlaidų".

Ypač svarbu, kad fizinio aktyvumo teikiamo malonumo žmogus neprarastų su amžiumi. „Absoliuti dauguma mažų vaikų teigiamai žiūri į bet kokią fizinę veiklą, įvairius judrius žaidimus ar pratimus ir su dideliu džiaugsmu juose dalyvauja. Tačiau jiems paaugus fizinis aktyvumas gerokai sumažėja. Beje, mergaičių fizinis aktyvumas mažėja sparčiau nei berniukų ir yra gerokai mažesnis", - teigia portalo Mama.lt projektų vadovė Giedrė Mažeikienė.

Beje, šis portalas kartu su „Iniciatyvos fondas" ir Sveikatos apsaugos ministerija šiemet vykdo programą „Judėti sveika 2012". Programos dalyviams išdalyta 1000 žingsniamačių.  Akcijos dalyviai žingsniavimo metu socialiniame portale mama.lt rašo savo dienoraščius, kuriuos peržiūrėti galite adresu: http://www.mama.lt/bendruomene/blogai

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis