Ar 40 metų yra kritinė riba moters karjerai?

Tuo metu, kai vyrai tik įpusėja kopti karjeros laiptais, dauguma moterų praranda viltį.

66 metų šokėjai Arlene Phillips pavyko laimėti bylą prieš BBC kompaniją, kai ją iš vieno projekto teisėjų suolo išstūmė 36 metais jaunesnė dainininkė Alesha Dixon. Buvo pripažinta, kad A.Phillips patyrė diskriminaciją dėl amžiaus ir ji sulaukė ne tik kompensacijos, bet ir generalinio direktoriaus atsiprašymo. Tiesa, tokių sėkmingai pasibaigusių bylų nėra daug ne tik tose šalyse, kurios dar tik pradėjo eiti demokratijos keliu, bet ir tose, kurios juo jaučiasi gana toli nužengusios.

Grožio priemones pardavinėjanti svetainė Escentual.com atliko apklausą, kad įvertintų, nuo kada moteris pradeda jaustis sena. Rezultatai buvo gana netikėti tokiai šaliai kaip D.Britanija.

Du trečdaliai moterų manė, kad kritinė riba daryti karjerą yra 40 metų, bent jau valstybinėje tarnyboje.

59 proc. moterų mano, kad jų karjeros perspektyvos labai sumažėja, jeigu jos neatrodo jaunatviškai.

35 proc. buvo įsitikinusios, kad karjeros šansai pradeda mažėti sulaukus 41 metų, o peržengus 51 metų ribą išvis išnyksta. 

Ypač griežti reikalavimai moterims keliami tokiose srityse kaip pramogų verslas, viešieji ryšiai, televizija ir kitos profesijos, kuriose išvaizda vaidina svarbų vaidmenį ar kurios verčia daug bendrauti su klientais.

Pikčiausia, kad vyrams šie kriterijai nėra taikomi - 82 proc. moterų mano, kad 40 metų peržengę vyrai nejaučia jokio spaudimo dėl amžiaus. Priešingai - jų autoritetas su amžiumi tik auga.

Emma Leslie, Escentual.com atstovė spaudai, patvirtino: „Akivaizdu, kad diskriminacija dėl amžiaus yra rimta problema moterų darbo rinkoje. Baisu, kad jos nustoja judėti į priekį sulaukusios vos 40 metų."

Be abejo, pačiai svetainei tai tik išeina į naudą - kuo labiau moterys bijo senti, tuo daugiau išleidžia kosmetikai. Minėtas tyrimas parodė, kad 73 proc. moterų jai išleidžia beveik 300 litų per mėnesį, o 47 proc. išleistų dar daugiau, jei tik galėtų sau leisti.

Kai kurių kremų nuo raukšlių pardavimai vien per pastaruosius metus išaugo 254 proc. Daugiau nei pusė apklaustų moterų sakė, kad jos nuolat dažo savo plaukus, nes žili plaukai yra laikomi vienu iš ryškiausių senatvės požymių.

Tiesa, plastikos chirurgija daugumos nedomina - beveik du trečdaliai (59 proc.) D. Britanijos moterų apie tai negalvojo.

Kad 40 metų yra tam tikra riba ir Lietuvoje, patvirtino ir „CV Online" marketingo vadovė Rita Karavaitienė. Anot jos, paklausiausias amžius tarp darbdavių yra 25-35 metai, po 40 metų jau prasideda sunkumai įsidarbinant. Amžius privalumu gali tapti nebent kalbant apie sritis, kuriose svarbiau patirtis, o ne jaunystė: spaudos žurnalistams, redaktoriams, mokslo darbuotojams, iš dalies švietimo darbuotojams - jei jie yra pakankamai lankstūs ir geba prisitaikyti prie naujovių. Taip pat - taikantiems į vadovo pozicijas, tačiau šiuo atveju būtina ir vadovaujamo darbo patirtis. „Amžiaus cenzo nėra ir Seime, tik gaila, kad mums netenka atrinkinėti jo darbuotojų, o juk galėtume visai neblogai juos ištestuoti", - juokauja Rita Karavaitienė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis