Kaip rinktis ir kuo aromatizuoti kavą?

Šaltuoju metų laiku išgeriame daugiau šiltų gėrimų. Kartais kyla noras savaip juos paįvairinti.

Ieva Malijauskaitė
Ieva Malijauskaitė
Asmeninio archyvo nuotr.

Kokią kavą rinktis, kuo ją aromatizuoti ir kaip jai paruošti pieną, teiraujamės kavos žinovės, patyrusios ir tituluotos baristos Ievos Malijauskaitės.

Kuo šaltuoju metų laiku gardinti, aromatizuoti kavą?

Prie kavos tinka visi natūralūs prieskoniai. Tik siūlyčiau rinktis ne dirbtinai aromatizuotas, o natūralias kavas, kurias ruošiant galima, pavyzdžiui, įspausti šlakelį citrinos sulčių arba įtarkuoti imbiero su medumi. Su kava puikiai dera ir cinamonas, gvazdikėliai, vaisių sultys, kokosas. Aromatizuodami kavą atkreipkite dėmesį į jos natūralų skonį ir aromatą, kad jų neužgožtumėte, bet sustiprintumėte.

Į kokią informaciją ant kavos pakuotės svarbu atkreipti dėmesį?

Reikėtų ieškoti ne tik galiojimo, bet ir skrudinimo datos. Sakyčiau, jog pastaroji yra svarbesnė, nes kavai kaip ir bandelėms, šviežumas yra itin svarbus. Taip pat labai svarbi yra kavos kilmė ir sudėtis (Arabica ar Robusta, pirmoji – kokybiškesnė). Siekiant dar labiau pažinti ir atrasti sau patinkantį kavos skonį, reiktų atkreipti dėmesį ir į kavos pupelių skrudinimo lygį (šviesesnį-vidutinį-tamsų).

Perkantiems kavą patarčiau:

- Įsitikinti kavos šviežumu (geriausia pagal skrudinimo datą).

- Rinktis konkrečią kavos rūšį ir regioną, o ne populiarų pavadinimą.

- Rinktis pupeles (o ne maltą kavą, jeigu yra galimybė), nes tai užtikrina geresnį kavos išsilaikymą.

- Būti atviram įvairiam skoniui, atsisakyti stereotipų.

Kaip atskirti, ar kava seniai paskrudinta?

Seniai skrudinta kava pradeda išskirti aliejus, todėl ant pupelių dažnai matomas aliejus yra kavos senėjimo arba per tamsaus skrudinimo rezultatas. Tačiau pastebėti kavos senėjimą gali būti kiek sunku, todėl kavą patartina pirkti mažais kiekiais. Žinoma, kavos šviežumą atspindi ir jos skonis bei aromatas.

Kai kurių gamintojų kava yra rūgštoko skonio? Nuo ko tai priklauso?

Rūgštingumas kavoje yra teigiama sąvoka. Šviesesnis ir tinkamas kavos skrudinimas padeda neužgožti natūralaus kavoje slypinčio citrusų ar uogų rūgštingumo. Tamsus skrudinimas šias kavos savybes paslepia ir apkartina. Tačiau rūgštumas, kuris kelia nemalonius pojūčius organizme, yra nepageidaujamas ir gali reikšti kavos apdorojimo (skrudinimo arba sandėliavimo) trūkumus. Lygiai taip pat kaip šaukštas deguto sugadina statinę medaus, taip ir prastai apdorotos kavos pupelės, netinkamai paskrudintos arba laikytos netinkamomis sąlygomis, sukelia nemalonius pojūčius.

Kiek per dieną išgeriate kavos? Kokia jūsų mėgstamiausia?

Per dieną išgeriu apie keturis puodelius kavos. Sunku suskaičiuoti tikslų kiekį, nes vedant degustacijas ir ragaujant kavas po skrudinimo, kava yra siurbčiojama šaukštais.

Šiuo metu esu atradusi Kenijos kavas. Kiek teko ragauti, labai patiko jų citrusinė arba uoginė rūgštelė. Kartą parodoje teko ragauti kavos „Panama Geisha Esmeralda“, kuri paliko neišdildomą įspūdį dėl savo gėlinio aromato ir išskirtinio skonio. Todėl šias kavas galėčiau vadinti mėgstamiausiomis, tačiau niekada neapsistoju ties viena, visada ragauju ir ieškau naujų skonių.

Kaip namie paruošti skanią kavą?

Skatinčiau žmones ieškoti ir pažinti skirtingas kavas ir skirtingus jų paruošimo būdus. Tam tikriems kavos regionams yra būdingi išskirtiniai skoniai, iš kurių galima rinktis ir rasti sau tinkamiausią. Lygiai taip pat su paruošimo būdais. Kavą galima ruošti ne tik plikant puodelyje ar naudojant espresso kavos aparatą. Yra dar daugybė paprastų būdų gaminti kavą namuose, kurie nereikalauja didelių piniginių ar laiko išteklių. Reikia tik pasirinkti tinkamą kavą, tinkamai ją sumalti (plikant puodelyje reikia stambesnio malimo, mokos kavinukui – smulkesnio, bet stambesnio nei espresso ir etc.) , naudoti minkštą vandenį ir neplikyti kavos verdančiu vandeniu – vanduo turėtų būti 96 laipsnių pagal Celcijų. Ir jeigu kava kokybiška, skonis turėtų nenuvilti. Skatinčiau nesaldinti kavos, jeigu kava geros kokybės, cukraus neturėtų prireikti.

Kaip tampama barista?

Baristos profesija Lietuvoje dažniausiai yra laikoma studentiška. Tačiau pasaulyje vyrauja kiek kitokios tendencijos, baruose vis dažniau dirba kvalifikuoti baristos, kurių profesija yra gerai apmokama, ir požiūris į ją visuomenėje yra kiek kitoks. Barista tampama tada, kai yra specializuojamasi būtent kavos gėrimų ruošime. Barista turi dalyvauti mokymuose, nuolat tobulėti, nes kavos pasaulio tendencijos greitai kinta, atsiranda naujų paruošimo būdų, įdomių kavų, naujos įrangos ir paruošimo technikų. Svarbiausia šiame darbe yra praktika.

Ar piešimas ant kavos – sunkiai įvaldomas dalykas?

Piešimas ant kavos – „Latte art'as“ – yra didelio darbo rezultatas. Norint simetriškai ir taisyklingai nupiešti klasikinius piešinėlius, reikia daug treniruotis. Be abejonės, reikia turėti polėkio ir kantrybės išmokti įvairias piešimo ant pieno putos technikas. Tačiau visa tai įvaldžius, piešti ant kavos yra vienas malonumas.

Baruose pienišką kavą, pvz., latte, pagamina su kaupu – atrodo tuoj tuoj išbėgs. Kodėl?

Koks pienas naudojamas profesionaliuose kavos baruose? Koks pienas tinkamiausias suplakti namų sąlygomis?

Pieniškų kavos puodelių pilnumą lemia ne kažkokios ypatingos kavos paruošimo paslaptys, o dažniausiai tai yra technologinis kiekvieno baro susitarimas. Tačiau kalbant apie pieniškas kavas būtina pasakyti, kad tik profesionalus pieno paruošimas sukuria tą nepakartojamą, vientisą pieno kremo skonį. Tam geriausiai tinka daug baltymų turintis pienas, o siekiant gero kontrasto su kava, svarbus yra ir pieno riebumas. Todėl barai dažniausiai naudoja didelio riebumo pieną. Tačiau pieniškoms kavoms ruošti gali būti naudojamas ir liesas arba sojų pienas, su jais taip pat galima paruošti skanią kavą.

Ruošdami kavą namuose pasirinkite jūsų mėgstamą pieną. Puikus jo paruošimo būdas – naudoti prancūzišką kavinuką, kuriame plikote kavą: į jį reikia įpilti pašildyto pieno ir stumoklio pagalba išplakti iki putų, tada norimą kiekį užsipilti ant kavos.

Kokie jūsų, kaip baristos, laimėjimai, ateities planai?

Su kava dirbu ketverius metus. Du kartus buvau Pasaulio kavos ruošimo čempionato savanorė.

2011 metų Pasaulio kavos ruošimo čempionate buvau dalyvio trenerė-padejėja (dalyvis - Domas Ivonis). Esu „Colombian Coffee Origin Trip 2011“ dalyvė, Lietuvos Kavos ruošimo čempionato 2011 metų III vietos laimėtoja, Lietuvos Piešimo ant kavos čempionato 2011 metų laureatė,

Lietuvos Kavos ruošimo čempionato 2012 metų III vietos laimėtojo trenerė. Pusantrų metų vedu Baristų apmokymus, ruošiu dalyvius kavos ruošimo čempionatams, vedu degustacijas. Šiuo metu dirbu „Coffee Cherry“ skrudinimo cecho komercijos vadove.

Mano šių metų svajonė – dalyvauti Pasaulio kavos ruošimo čempionate. Tačiau šiai svajonei įgyvendinti reikia daug ruoštis ir dalyvauti Lietuvos kavos ruošimo čempionate bei jį laimėti. Sieksiu to atkakliai. Be to, svajoju dar kartą nuvažiuoti į kavos plantaciją. Su kava susijusių svajonių turiu daug, bet visų negaliu atskleisti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis