Svarainių uogienė
Reikės:
10-12 didelių svarainių,
stiklinės cukraus.
* Svarainius nuplaukite, supjaustykite skiltelėmis, išimkite sėklas. Skilteles suberkite į puodą ir užpilkite cukrumi. Pamaišykite ir palikite per naktį. Tada svarainius virkite ant silpnos ugnies (jei per mažai skysčio, įpilkite truputį vandens).
* Kai skiltelės taps skaidrios, uogienę nukelkite nuo ugnies ir palikite atvėsti.
P.S. Didesniam kiekiui komponentų dvigubinkite, trigubinkite.
Suktinukai su kumpiu, slyvom ir svarainiais
Reikės:
5-6 vytinto kumpio griežinėlių,
10-12 didelių džiovintų slyvų,
sūrio (pelėsinio, mocarelos, fermentinio, ožkų),
šalavijų lapelių,
svarainių uogienės,
medinių iešmelių.
1. Slyvas perliekite verdančiu vandeniu ir nudžiovinkite.
2. Vytinto kumpio griežinėlius supjaustykite siauresnėmis juostelėmis (griežinėlį pjaukite maždaug per pusę išilgai).
3. Sūrį supjaustykite šiaudeliais, pamirkykite į svarainių uogienę, kiekvieną apsiauskite slyva ir apvyniokite kumpio juostele. Vyniodami kumpį uždėkite po keletą svarainių skiltelių iš uogienės. Suktinuką sutvirtinkite 1, 2 mediniais iešmeliais (jeigu reikia).
4. Suktinukus sudėkite į kepimo skardą, pašaukite į 200 °C orkaitę.
5. Kepkite, kol sūris ims lydytis ir tekėti, o kumpis – skrusti.